Celiakiförbundet

Uddevalla med omnejd

Välkommen till Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd! Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd har nästan 1 000 medlemmar och vänder sig till oss som bor i Dalsland, Trollhättan, Vänersborg och norra/mellersta Bohuslän. Här kan vi hitta information om våra diagnoser, aktuella aktiviteter, föreningens styrelse mm.

Tillsammans med Celiakiföreningarna i Göteborg, Sjuhärad och Skaraborg ingår vi i länsföreningen Västra Götaland.

Våra aktiviteter annonseras regelbundet i vår medlemstidning ”CeliakiNytt”.

************************************************************************************************

Svenska Celiakiförbundets organisationsschema – kika här:
Organisationsschema Svenska Celiakiförbundet

Bättra på dina geografikunskaper – kika här:
Sveriges län SCF

************************************************************************************************

Nyordning vid korrespondens
Styrelsen har i dag, 2017-10-28, fattat beslut om att inga utskick görs med brev fr o m nu. All korrespondens sker via mail eller telefon. Var snäll och säg till om du vill ha post så skickar vi info till just dig. Beslutet är fattat av besparingsskäl. Vi vill använda medlemmarnas pengar till medlemsaktiviteter i möjligaste mån.

Uddevalla som ovan
Styrelsen i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd

************************************************************************************************

Anteckningar från Välkomstträffen den 29 oktober 2017

Vi har som ambition att ha en Välkomstträff för nya medlemmar vår och höst. Vi i styrelsen tog emot de nya medlemmar som hade nappat på höstens inbjudan.

 • Vi berättade om hur Celiakiförbundet är uppbyggt och att förbundet arbetar centralt för oss läns- och lokalföreningar. Vi är 24 000 medlemmar och verksamheten finansieras genom medlemsavgifter och statsbidrag. Det finns ett förbundskansli med anställd personal. Celiakiförbundet ingår i Handikappförbundet, HSO, och är Sveriges fjärde största handikappförening.
 • Vi berättade om hemsidan och att där finns all information som medlemmarna behöver.
 • Vi informerade om att man på ”Min sida” på hemsidan kan logga in och ändra sina egna kontaktuppgifter vid behov. Lösen till inloggningen står på medlemsinbetalningen.
 • Vi berättade om våra lokala aktiviteter.
 • Vi tipsade om vår
 • Vi välkomnade de närvarande till vår Fikaträff där vi talar om hur det är att leva med celiaki. Nästa gång blir den 29 november.
 • Vi berättade om det traditionella julbordet som även i år går av stapeln den 1: advent. Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd har ordnat julbord för sina medlemmar varje år i 20 års tid. I år går det av stapeln på Alex Gastronomi på Riverside i Uddevalla. Nytt för i år är att allt kommer att vara gluten & laktosfritt. Dessutom dukas det upp ett bord med julmat fritt från mjölkprotein och soja. Tydliga infoskyltar kommer vara uppsatta.

Vi hade en väldigt trevlig stund där vi diskuterade olika ämnen som rör celiaki. Vi kunde alla tipsa varandra om olika saker och dessutom lärde vi oss att man ska vara väldigt misstänksam mot varor som det står ”naturligt glutenfritt” på. Inte för att man ska misstänka att det inte stämmer utan pga kontamineringsrisken.

Ett exempel på kontaminering som man kanske inte tänker på själv är att på åkrarna bl a i USA och i Kina så växer Bovete, Hirs och annat som är naturligt glutenfritt – bredvid vetefälten. Det händer att hela vetekorn flyger in i fel åker. Dessutom kan samma skördetröska användas på samtliga fält. Detta står inte angivet på paketen. För att vara helt säker ska man bara köpa produkter som har loggan med det överkorsade axet, det är garanterat glutenfritt. Vanlig ”ren mat” går givetvis också bra (rent kött, ren fisk, ren fågel, grönsaker, ägg, fett i olika former mm). Dock ska man se upp lite med färsk kyckling. Är den rengjord ordentligt? Finns det spår kvar av maten den har ätit?

Om man är osäker på innehållet i någon produkt kan man ringa tillverkaren och fråga. Det finns alltid en ruta med konsumentkontakt på varje vara.

Vi berättade vilka regler gäller vid våra aktiviteter som är subventionerade. Alla är alltid välkomna på våra evenemang men vi har tydliga regler för hur vi i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd får lov att använda våra pengar. Vi får inte subventionera familjemedlemmar som inte är betalande medlemmar i Celiakiförbundet.

Hela familjen räknas inte som medlemar när bara en person är medlem, då blir de andra familjemedlemmarna ”icke medlemmar”. Det spelar ingen roll vem i familjen som har diagnosen utan det är själva medlemskapet som är avgörande för våra subventionsregler. Svenska Celiakiförbundet har alltså inte ”familjemedlemskap”.

Om hela familjen vill delta i en aktivitet får man göra ett aktivt val. Antingen betalar de som inte är medlemmar fullpris eller så blir de familjemedlemmar.

För att bli familjemedlem går man in på Celiakiförbundets hemsida och fyller i formuläret http://www.celiaki.se/medlem/bli-medlem/ och blir FAMILJEMEDLEM, 50 kr/person och år, – sen är hela familjen välkommen att delta med subvention i våra aktiviteter  🙂

Celiakiförbundet är en ideell förening och drivs av glada människor. Alla är välkomna att bidra med sig själva. Man måste inte sitta i styrelsen för att få lov att hitta på roliga och nyttiga saker. Det kan vara allt ifrån att ordna en härlig dag i badhuset, utflykt till Varnhems slottsruin, en heldag på Käringön eller att baka pepparkakor tillsammans. Dessutom är behovet av information runt om i vårt gemensamma samhälle enormt. Alla har säkert personliga erfarenheter av att försöka äta på restaurang utan bekymmer? Hur många oroar sig inte för sina barn i skolan/dagis/fritids? Till vardags kanske det fungerar bra men vad händer när det kommer en vikarie?

Bara fantasin sätter gränser för vår gemensamma kreativitet…. 🙂

Vi vädjar ständigt till alla medlemmar: snälla, snälla, snälla – skicka din mailadress till oss om du inte redan har gjort det. Av besparingsskäl skickar vi inte ut information i brevform längre.

************************************************************************************************

Välkommen att anmäla dig till årets julbord!

Förra årets julbord på Riverside i Uddevalla var mycket trevligt, och vad vi förstår, till allas belåtenhet!

Kommande julbord kommer också att avhållas på Riverside i Uddevalla den 1:a advent, 3 december 2017 kl 16-19.

Styrelsen har dock fattat beslut om att föreningens ekonomiska bidrag för julbordet blir lite förändrat jämfört med tidigare:

 • Årets julbord kostar 545 kr/vuxen (barnens priser – se längre ner)
 • Föreningen bidrar med:
  200 kr per vuxen deltagare (från 12 år och uppåt)
  100 kr per barn (6-11 år)
  barn 0-5 år äter gratis
 • Föreningen sponsrar bara medlemmar. Icke medlemmar är också välkomna och betalar restaurangens ordinarie pris.
 • Maximalt antal deltagare får bli 100 stycken inklusive barn
 • Först till kvarnprincipen gäller – dvs när 100 personer har anmält sig så är det stopp
 • Anmälan skall komma föreningen tillhanda senast 13 november 2017 kl 24.00
 • Anmäl dig via mail på uddevalla@celiaki.se eller ring 0706-468 864
 • Anmälan är bindande!
 • Därefter skickas bekräftelse via mail till alla som anmält sig med uppmaning att betala er del av julbordet (eller avslag beroende på hur många som anmäler sig före dig)
 • Pengarna ska vara på föreningens BG-konto, 5343 – 5558, senast 20 november 2017 kl 24.00
 • När pengarna kommit in på BG bockas ni av på vår lista och är välkomna på julbordet!

Inga pengar in på kontot i tid = ingen plats vid julbordet.

Nytt för i år är att allt kommer att vara gluten & laktosfritt. Dessutom dukas det upp ett bord med julmat fritt från mjölkprotein och soja. Vi behöver därför ha in information om vilka intoleranser/allergier ni har.

När du gör din anmälan, vänligen uppge följande:

 • Medlemsnummer
 • Samtliga namn och ålder (om det är barn) på dom som anmäls
 • Telefonnummer
 • Intolerans/allergi (gluten, laktos, mjölkprotein- och/eller sojaallergi)

Anmäler gör du genom att maila och uppge den information vi eftersöker eller ringer på vår Celiakitelefon, 0706-468 864.

Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd sponsrar årets julbord enligt följande:

Max 100 personer (inklusive barn) Alex pris Föreningens subvention Medlemspris
Vuxna (från 12 år och uppåt) 545 kr 200 kr 345 kr
Barn 0 år gammal Gratis Gratis Gratis
Barn 1 år gammal 20 kr 20 kr – Gratis Gratis
Barn 2 år gammal 40 kr 40 kr – Gratis Gratis
Barn 3 år gammal 60 kr 60 kr – Gratis Gratis
Barn 4 år gammal 80 kr 80 kr – Gratis Gratis
Barn 5 år gammal 100 kr 100 kr – Gratis Gratis
Barn 6 år gammal 120 kr 100 kr 20 kr
Barn 7 år gammal 140 kr 100 kr 40 kr
Barn 8 år gammal 160 kr 100 kr 60 kr
Barn 9 år gammal 180 kr 100 kr 80 kr
Barn 10 år gammal 200 kr 100 kr 100 kr
Barn 11 år gammal 220 kr 100 kr 120 kr

Vi i styrelsen gläder oss åt att få anordna årets julbord ihop med er medlemmar! Maten är ju det som förenar oss med våra intoleranser/allergier och nu har vi möjlighet att avnjuta ett julbord tillsammans. Och som en medlem sa en gång: ”lyckan att få äta av ALLT och inte behöva fråga eller oroa sig är obetalbar!”

Ps – på förekommen anledning vill vi återigen påpeka att föreningen sponsrar bara medlemmar. Icke medlemmar är också välkomna och betalar restaurangens ordinarie pris.

************************************************************************************************

Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd kallar alla medlemmar till

Årsmöte lördagen den 17 februari 2018 – tid och plats meddelas senare.

Välkomna!
Styrelsen

************************************************************************************************

Dax igen – 29 november!

Välkommen på Höstens Fikaträffar!

Kom och drick en kopp kaffe i all enkelhet och prata med andra celiakister. Fokus ligger på frågeställningen: ”Hur är det att leva med sin diagnos”?

Vi bjuder som vanligt på fika och hembakat som är gluten/laktosfritt. Gratis för medlemmar – vi subventionerar med pengar ur medlemskassan. Personer som inte är medlemmar är självklart också välkomna och betalar då 20 kr för fikat.

Nya träffar nästa år 🙂

Ps – alla ni som är nya medlemmar kommer att få en separat inbjudan till en ”Välkomstträff Höst” lite senare så ni blir dubbelt välkomna 🙂

Du som är gammal i gården men gärna vill ha en uppdatering är självklart också välkommen till ”Välkomstträff Höst”!

Styrelsen

************************************************************************************************

Vi har fått en ny generalsekreterare – september 2017
Vår förbundsordförande Bengt Fasth skriver:
”Jag har den stora glädjen att också välkomna vår nya generalsekreterare Anna Maria Schröder till sitt nya jobb! Anna Maria har under drygt tre år jobbat som ombudsman och pressekreterare på förbundet och fortsätter nu som generalsekreterare. Det är en enig förbundsstyrelse som står bakom sin generalsekreterare. Anna Maria tillträder tjänsten med omedelbar verkan. Vi är mycket glada för att Anna Maria var intresserad av jobbet för det innebär att vi kommer igång snabbt och hon är väl insatt i våra frågor och vår verksamhet och vi känner henne väl! Flera av er har också redan lärt känna Anna Maria som en mycket bra ombudsman och pressekreterare. Det här kommer att bli riktigt bra!”

************************************************************************************************

Vi har fått en ny Förbundsstyrelse – maj 2017 – som består av:
Bengt Fasth, ordförande, Jonas Gombrii, Margareta Elding-Pontén, Claes Simonsson, Madeleine Hedberg, Ryan Korsbakke, Fannie Ek.

************************************************************************************************

Den 11 juni  hade vi Välkomstträff för nya medlemmar!

************************************************************************************************

Våra populära Fikaträffar tar nu sommarlov – Välkomna tillbaka i höst!

************************************************************************************************

Förändringar har skett på förbundet i Stockholm under vårvintern.

Förbundsstyrelsen skriver i ett mail den 27 mars 2017:

”Hej!

Förbundsstyrelsen och Christina Ralsgård har i samförstånd kommit överens om att Christina avslutar sitt arbete som Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare med verkan från den 1 april 2017. Förbundsordförande Britta N Lundmark kommer att gå in som tillförordnad verksamhetschef tills vidare.

Förbundsstyrelsen är mycket tacksamma för allt som Christina har drivit och utvecklat inom Svenska Celiakiförbundet under sina fyra år som generalsekreterare. Christina har skapat förutsättningar för SCF att bli ett professionellt förbund som driver intressepolitiska frågor, angelägna för våra medlemmar.

Förbundsstyrelsen vill önska Christina all lycka till på sin fortsatta väg framåt i livet!”

Christina Ralsgård skrev följande text:

https://outlook.office.com/owa/?realm=celiaki.se&path=/attachmentlightbox

************************************************************************************************

Årsmötet hölls den 23 februari 2017 på Lotcen i Uddevalla.

Efter sedvanliga årsmöteshandlingar bjöds på glutenfri smörgåstårta och kaffe. Mötet bevistades av många glada medlemmar som tillsammans med den nya styrelsen ser fram emot året som kommer.

Info om kommande aktiviteter presenteras här allt eftersom.

Styrelsen

************************************************************************************************

INFO – Möjlighet till subvention av glutenfria produkter (f.d. SÄRNÄR) försvann för vuxna den 1 april 2017

Med anledning av det har styrelsen skickat en skarp protest till våra politiker:

”En skarp protest mot beslutet att ta bort subventionen för vuxna personer över 16 år med celiaki i Västra Götalandsregionen fr o m 2017-04-01

Till politikerna i Regionfullmäktige i Västra Götaland genom ordförande Magnus Berntsson

Vi i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd vill med denna skriftliga protest visa vårt missnöje mot beslutet!

Vi är ca 4 500 personer med celiaki i VGR som är medlemmar i Svenska Celiakiförbundet. Beslutet får grava ekonomiska konsekvenser för flertalet av oss. Forskning visar att det är förknippat med en fördyring att leva med glutenfria ersättningsprodukter. Det visar även det egna kontoutdraget varje månad.

Bakgrunden till ert beslut är att Livsmedelsverket ändrade utifrån EU-direktiv mellan 2013 och 2016 det regelverk som styrde tidigare SÄRNÄR. Numera finns FSG (Food for Specific Groups) fd SÄRNÄR där tex näringsprodukter till sjuka (livsmedel för speciella medicinska ändamål) återfinns. Sedan sommaren 2016 hanteras glutenfria livsmedel som vanliga livsmedel enligt regelverket.

Celiaki är en farlig sjukdom. Den är livslång och medicinen är att kostbehandla sig själv. Nolltolerans mot all form av gluten är det som gäller. Alltid. Vi anser att ni, som våra valda företrädare, borde beakta folkhälsoperspektivet i det här fallet.

Ni politiker i Regionfullmäktige i Västra Götaland är välkomna att kontakta oss i styrelsen för Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd för en inblick i vår glutenfria värld samt för konsultation och utbildning.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd”

http://www.vgregion.se/nyheter/press/beslut-i-regionfullmaktige/regionfullmaktige-2017-01-31/

Diarienummer RS 2017-02045-1

************************************************************************************************

Tack för en fantastiskt trevlig stund tillsammans vid årets julbord hos Alex Gastronomi på Riverside!

Vad vi styrelsen förstod så blev de flesta av oss mycket nöjda med arrangemanget. Det fanns ju väldigt många olika rätter att välja på – som vanligt mycket smakfullt upplagt.

Det kändes väldigt tryggt att allt var glutenfritt. Det mesta var ju också laktosfritt och till dem som är ledsna över att all mat inte var laktosfri vill vi be om ursäkt. Det var fel i texten i inbjudan där vi skrev att ”allt är garanterat gluten- och laktosfritt”. Det blev ett missförstånd och vi hoppas att ingen fick i sig laktos av misstag. Det satt ju infolappar vid rätterna och det gav ju en extra säkerhet.

Även serveringen sköttes förträffligt.

Extra roligt var att många faktiskt skrev ner sina tankar och erfarenheter på våra ”prat-lappar” och berättade lite om sina erfarenheter om glutenfritt på skola, dagis och arbetsplatser, liksom när man ätit ute. Vi återger några av rösterna nedan.

Hälsningar Styrelsen

Röster vid julbordet 2016 – vi i styrelsen ställde tre diskussionsfrågor

1 – Hur hanteras gluten på ditt barns skola/dagis?
Lucka för specialkost.
Fungerar bra på gymnasieskola i Trollhättan.
På skolan funkar det bra, eleverna får sin anpassade mat. Liten skola.
På min skola i Kungälvs kommun tycker jag det hanteras bra, de har en egen avdelning för allergiker vid lunchen. Det är välskyltat och vid eventuella utflykter frågar de alltid och fixar alternativ till oss.
Lysekils skola funkar jättebra. Tjörn/Nösnäs i Stenungsund funkar jättebra.
Glutenbarn känner sig ofta annorlunda men det är svårt att ha bra ”säkerhet” annars.

2 – Vad har du för erfarenheter från din egen arbetsplats när det gäller gluten?
Sjukt dåligt! T ex fredagsfrukost – aldrig något glutenfritt, aldrig glutenfritt fika, när jag påpekar detta är mina kollegor lika oförstående varje gång. Typ – ”är du fortfarande gluten”?
Funkar mycket bra på min arbetsplats. Vi är flera som har gluten och alla tar hänsyn och fixar/bakar glutenfritt.
Jag jobbar på samma skola som barnen och det funkar bra både för dom och för mig.
Litet företag, funkar utmärkt, finns alltid någon som fixar glutenfritt.

3 – Hur tycker du det är att gå ut och fika/äta? Hur blir du bemött, hur hög är kunskapen hos personalen?
Funkar bra oftast. Blir oftast positivt bemött. Restauranger har ofta bättre och fler alternativ än fik. När det handlar om fik får man lära sig vilka som har ett bra utbud och vilka som inte har det.
Funkar väldigt blandat. Inne i Gbg hittar jag inte glutenfri fika mer än på några ställen, ej heller öl. Lättare på mindre ställen. Mat är ”sådär” för barn såsom pannkakor m.m. Men vi har också mjölkproteinallergi och det försvårar det ytligare.
Fungerar inte. Dåligt utbud/kunskap.
Beror på var du går och t ex Göteborg har många bra altenativ.
Jättetråkigt att många resturanger inte väljer att köpa in glutenfritt så som Rastakedjorna. Glutenfria frysta pannkakor är ju så lätt att beställa när man har storkök.
I Göteborg på Avenyn har vi fått lämna flertal restauranger som varken har haft utbud eller kundskap om celiaki, till och med blivit serverade panerat kött trots att vi har sagt till och då visste inte personalen vad celiaki var.
Sedan finns det guldkorn också men dom är tyvärr få.

Tips & idéer?
Informera, upplysningskampanjer, göra allmänheten medveten om hur det känns att bli utan fika.

************************************************************************************************

Anteckningar från Välkomstträffen den 9 november 2016

Vi har som ambition att ha en Välkomstträff för nya medlemmar vår och höst. Vår ordförande, Pia Svanberg, tillsammans med Bodil Arvidsson, medlem, samt Charlotte Olsson sekreterare, tog emot några av de nya medlemmar som hade nappat på höstens inbjudan.

 • Vi berättade om hur Celiakiförbundet är uppbyggt och att förbundet arbetar centralt för oss läns- och lokalföreningar. Vi är 24 000 medlemmar och verksamheten finansieras genom medlemsavgifter och statsbidrag. Det finns ett förbundskansli med anställd personal. Celiakiförbundet ingår i Handikappförbundet, HSO, och är Sveriges fjärde största handikappförening.
 • Vi berättade om hemsidan och att där finns all information som medlemmarna behöver.
 • Vi informerade om att man på ”Min sida” på hemsidan kan logga in och ändra sina egna kontaktuppgifter vid behov. Lösen till inloggningen står på medlemsinbetalningen.
 • Vi berättade om våra lokala aktiviteter och förklarade att alla medlemmar är välkomna att delta i alla aktiviteter som anordnas runt om i våra lokalföreningar i VG – oavsett vilken förening man tillhör.
 • Vi tipsade om vår Facebookgrupp.
 • Vi välkomnade de närvarande till vår studiecirkel där vi talar om hur det är att leva med celiaki. Nästa gång blir den 30 november.
 • Vi berättade om det traditionella julbordet. Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd har ordnat julbord för sina medlemmar varje år i 20 års tid. I år går det av stapeln på Alex Gastronomi på Riverside i Uddevalla. Allt är glutenfritt och det mesta är laktos, mjölprotein- och sojafritt. Tydliga infoskyltar kommer vara uppsatta.

Vi hade en väldigt trevlig stund där vi diskuterade olika ämnen som rör celiaki. Vi kunde alla tipsa varandra om olika saker och dessutom lärde vi oss att man ska vara väldigt misstänksam mot varor som det står ”naturligt glutenfritt” på. Inte för att man ska misstänka att det inte stämmer utan pga kontamineringsrisken.

Ett exempel på kontaminering som man kanske inte tänker på själv är att på åkrarna bl a i USA och i Kina så växer Bovete, Hirs och annat som är naturligt glutenfritt – bredvid vetefälten. Det händer att hela vetekorn flyger in i fel åker. Dessutom kan samma skördetröska användas på samtliga fält. Detta står inte angivet på paketen. För att vara helt säker ska man bara köpa produkter som har loggan med det överkorsade axet, det är garanterat glutenfritt. Vanlig ”ren mat” går givetvis också bra (rent kött, ren fisk, ren fågel, grönsaker, ägg, fett i olika former mm). Dock ska man se upp lite med färsk kyckling. Är den rengjord ordentligt? Finns det spår kvar av maten den har ätit?

Om man är osäker på innehållet i någon produkt kan man ringa tillverkaren och fråga. Det finns alltid en ruta med konsumentkontakt på varje vara.
Vi berättade vilka regler gäller vid våra aktiviteter som är subventionerade. Alla är alltid välkomna på våra evenemang men vi har tydliga regler för hur vi i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd får lov att använda våra pengar. Vi får inte subventionera familjemedlemmar som inte är betalande medlemmar i Celiakiförbundet.

Hela familjen räknas inte som medlemmar när bara en person är medlem, då blir de andra familjemedlemmarna ”icke medlemmar”. Det spelar ingen roll vem i familjen som har diagnosen utan det är själva medlemskapet som är avgörande för våra subventionsregler. Svenska Celiakiförbundet har alltså inte ”familjemedlemskap”.

Om hela familjen vill delta i en aktivitet får man göra ett aktivt val. Antingen betalar de som inte är medlemmar fullpris eller så blir de familjemedlemmar.

För att bli familjemedlem går man in på Celiakiförbundets hemsida och fyller i formuläret http://www.celiaki.se/medlem/bli-medlem/ och blir FAMILJEMEDLEM, 50 kr/person och år, – sen är hela familjen välkommen att delta med subvention i våra aktiviteter 🙂
Celiakiförbundet är en ideell förening och drivs av glada människor. Alla är välkomna att bidra med sig själva. Man måste inte sitta i styrelsen för att få lov att hitta på roliga och nyttiga saker. Det kan vara allt ifrån att ordna en härlig dag i badhuset, utflykt till Varnhems slottsruin, en heldag på Käringön eller att baka pepparkakor tillsammans. Dessutom är behovet av information runt om i vårt gemensamma samhälle enormt. Alla har säkert personliga erfarenheter av att försöka äta på restaurang utan bekymmer? Hur många oroar sig inte för sina barn i skolan/dagis/fritids? Till vardags kanske det fungerar bra men vad händer när det kommer en vikarie?

Bara fantasin sätter gränser för vår gemensamma kreativitet…. 🙂

Vi vädjar ständigt till alla medlemmar: snälla, snälla, snälla – skicka din mailadress till oss om du inte redan har gjort det.

************************************************************************************************

Skaldjurskryssning – resumé

Den 7 september åkte vi med Byfjorden och åt deras utsökta Skaldjurslåda.

Båten tog oss ner till Slussen på Orust i den vackra sensommarkvällen och vi fick njuta av vackra vyer från soldäck tillsammans med den goda maten och det trevliga sällskapet.

Tack alla ni som kom och gjorde att vi fick en härlig kväll tillsammans!

************************************************************************************************

Resumé – Båttur, naturpromenad & lunch lördagen 30 juli 2016

Medlemmar i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd bjöds på en mycket uppskattad upplevelse lördagen den 30 juli 2016. Vi samlades på kajen vid gamla badhuset/Turistbyrån där De Vita Båtarna avgår och tog M/S Sunningen ut till Lindesnäs.

Vi promenerade på den vackra stigen som leder till Gustafsberg och längs vägen tittade vi på växter (bl a hallon), musselskal i det klara vattnet och lite annat smått och gott. Vår mångkunniga guide, Bodil Arvidsson, varvade guidandet med samtal om celiaki och hur ens liv kan gestalta sig i vår värld.

När vi kom fram till Gustafsberg åt vi glutenfritt på Café Snäckan och fortsatte samtalen om allt möjligt – med fokus på celiaki.

Efter maten tog vi båten tillbaka till hamnen. Alla var överens om att dagen hade varit väldigt lyckad och ser fram emot nästa Naturpromenad som Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd kommer att anordna framöver.

Vi i styrelsen tackade för visat intresse och hälsade alla välkomna till Studiecirkeln som drar igång igen i höst.

************************************************************************************************

Böcker för utlåning
Föreningen har ett antal böcker som det går bra att låna. Kontakta oss om du är intresserad. Lånetiden är en månad åt gången.

Maila till uddevalla@celiaki.se eller ring till ordföranden Veronica Olsson 0706-468 864.

REGISTER ÖVER BÖCKER SOM CELIAKIFÖRENINGEN I UDDEVALLA MED OMNEJD ÄGER

Böcker i bildformat

************************************************************************************************

Mötet 2016 vi alla sent kommer att glömma…. Årsmöte med extra allt! Hellyckat!

Ann Fernholm föreläste precis enligt plan.
Vi har nämligen lyckats få Ann Fernholm att komma till oss i Uddevalla och föreläsa!Kom och lyssna själv, värva dina vänner och ta med dom, prata med grannar och arbetkamrater. Chansen återkommer inte :)Kallelse till årsmöte i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd
Dag: torsdag 25 februari 2016
Tid: klockan 19.00
Plats: Lotcen, Kungsgatan 30, UddevallaSedvanliga årsmötesförhandlingarVi har bjudit in vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och hon kommer att prata om hur maten framförallt socker påverkar våra kroppar, med fokus på celiaki, typ 2-diabetes och typ 1-diabetes.
Ann Fernholm har en bakgrund inom både journalistiken och biotekniken (bioteknik är en tvärvetenskaplig kombination av biologi och teknik). Hon är doktor i molekylär bioteknik och utnämndes 2010 till Årets Vetenskapsjournalist.
Ann har skrivit böckerna Ett sötare blod samt Det sötaste vi har och har dessutom skrivit många texter som publicerats i tidningar världen över. Hon är en av initiativtagarna till Kostfonden en oberoende fond som har som syfte att, på ett vetenskapligt sätt, få fram fakta om hur kosten påverkar våra kroppar.
Ann tar med sig några exemplar av böckerna och dom går att köpa under kvällen.Både gamla och nya medlemmar hälsas välkomna!Efter årsmötet bjuder vi på en tvårätters middag och kaffe.Anmälan till celiaki@uddevalla.se senast 8 februari.Hälsningar Styrelsen
————————–
Pia Svanberg, ordförande uddevalla@celiaki.se
************************************************************************************************

Celiaki och fibromyalgi: Finns det ett samband?
Forskningsrapport (skriven på engelska – översatt direkt i Google Translate, den är därför lite svårläst)

Det har visat sig att celiaki (CD) och icke-celiac glutenkänslighet (NCGS) har en hög prevalens i fibromyalgi (FM) patienter. NCGS är en relativt ny enhet som kännetecknas av gastrointestinala och extra-intestinala manifestationer i frånvaro av CD eller vete allergi. Det skiljer sig från CD eftersom anti-transglutaminas (anti-tTG) eller endomysiala antikroppar (IgA-EMA) saknas och tarmslemhinnan är normal eller med milda avvikelser ökad intraepiteliala lymfocyter i frånvaro av villi atrofi.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26838498

http://www.cureceliacdisease.org/faq/is-there-an-association-between-celiac-disease-and-fibromyalgia/


Celiaki och fibromyalgi: Finns det ett samband?

Det har visat sig att celiaki (CD) och icke-celiac Glutio känslighet (NCGS) har en hög förekomst i fibromyalgi (FM) patienter (1-3). NCGS är en relativt ny enhet kännetecknad av gastrointestinala och extra-intestinala manifestationer i frånvaro av CD eller veteallergi (3). Det skiljer sig från CD eftersom anti-transglutaminas (anti-tTG) eller endomysiala antibodtalet (IgA-EMA) saknas och tarmslemhinnan är normal eller med milda avvikelser som ökade intraepiteliala lymfocyter i frånvaro av villös atrofi (3). Hos patienter med FM plus CD eller NCGS, behandling med glutenfri kost har visat sig förbättra symtom, inklusive muskel-culoskeletal smärta och trötthet (1).

FM är en mycket svår sjukdom att behandla. Om symtomen är signifikant lindras på uteslutning av gluten ur kosten, denna form av behandling kunde vara mycket intressant ur praktisk synvinkel. Emellertid är det kan vara svårt att veta vilken patienten skulle gynnas av en sådan närma sig. Inte bara symptomen av CD och NCGS kan vara atypiska och ganska mild (2) som de flesta FM-patienter har gastrointestinal symptom på grund av den höga graden av association av FM med colon irritabile (IBS) (1,2). I själva verket finns det en misstanke underliggande glutenkänslighet hos patienter med IBS och det har visats att IBS-patienter har mycket högre prevalens CD än befolkningen i allmänhet (2,4). Så kan IBS vara länken mellan CD och FM.
Ska vi screena varje FM patienten för CD och NCGS?
Data från litteraturen är kontroversiellt (2,5,6). Efter godkännande av den lokala kommittén för etik inom forskning och skriftligt medgivande från alla deltagare, undersökte vi den här frågan genom att studera 188 kvinnor för IgA EMA och IgG anti-tTG. I det här exemplet, 94 hade FM enligt American College of Rheumatolo-Gy s (ACR) diagnostiska kriterier (7) och 94 var friska kontroller parat för ålder. IgA EMA utvärderades genom indirekt immunoflu-orescence, med användning av humant navelsträngs som substrat och anti-human IgA fluorescerande konjugerad (INOVA, San Diego, USA). Alla prover späddes till 1: 2,5. Bestämning av IgG-antitTG gjordes genom ELISA (Orgentec®, Tyskland). Cut-offpunkt var av 10 U / ml, i enlighet med tillverkarensinstruktioner.
Endast en FM patient (1,1%) hade en positiv IgG anti-tTG-test (Titer 21 Ul / ml). Ingen av patienterna var positiva till IgA EMA. Alla friska kontrollerna var negativa för båda antikropparna. möjrens patienten överlämnades till gastrointestinal endoskopi med tunntarm biopsi. Resultat ansågs vara histologiskt normal (relation villus-crypt av 3: 1 och med 15 lymfocyter / 100 celler).
Enligt de resultat som presenteras ovan, fann vi att Det är inte värt att undersöka varje FM-patienter för CD. Vår resultaten skiljer sig från dem av Rodrigo et al., som fast inrättats en prevalens på CD 7% och 56% av lymfocytisk enteriti tolvfingertarmen biopsier motsvarande en Marsh typ 1 skada studera 104 FM-patienter med tillhörande IBS (2). Zipser et al. (5), undersöker 134 celiakipatienter fann FM i 9% av dem, medan förekomsten av FM i befolkningen beräknas att nå 5% (8). Å andra sidan, Tovoli et al. (6) beskriven
att den totala förekomsten av CD i FM-patienter liknade som väntat annars, som vi gjorde. Dessa skillnader kan förklaras av det faktum att förekomsten av CD i allmänhet befolkning varierar beroende på det geografiska läget som denna sjukdom har genetiska inflytande och är vanligare hos personer lagret HLA DQ2 och HLA DQ8 (9).
Vi drog slutsatsen att söka efter CD i FM-patienter är inte kostnadseffektivt och att denna upparbetning bör reserveras bara för dem med någon annan ledtråd till dessa astrointestinal sjukdomar.

************************************************************************************************
 Krav på information om allergener i butik och på restaurang fr o m 2014-12-13

Har du uppmärksammat de nya reglerna? ”Tydliga krav på att ange innehåll i matvaror som köps över disk och nya regler för restauranger om att ange de vanligaste allergenerna i maten som serveras.”http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/allergimarkning1/

************************************************************************************************