Celiakiförbundet

Uddevalla med omnejd

Välkommen till Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd! Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd vänder sig till medlemmar i Dalsland, Trollhättan, Vänersborg och norra/mellersta Bohuslän. Här kan du hitta information om aktuella aktiviteter, föreningens styrelse mm. Föreningens aktiviteter annonseras även i vår medlemstidning för Västra Götalands län ”CeliakiNytt”.

************************
Översättningskort

Sommaren närmar sig och många ger sig då ut och reser. Som medlem i Svenska Celiakiförbundet, har du tillgång till översättningskort gällande celiaki, mjölkproteinallergi och sojaallergi. De finns på ett 40-tal olika språk.

Spara ner till telefonen eller skriv ut, storleken är anpassad för att passa bra i plånboken.

Ett tips är att ta en skärmbild med telefonen så har du kortet alltid till hands oavsett om du har internetuppkoppling eller inte.

Spara gärna Celiakiforum 2 som kom i början på juni. Där hittar du lösenordet på sidan 3.

Trevlig sommar! Svenska Celiakiförbundet

************************

Vi har fått en ny Förbundsstyrelse som består av:
Bengt Fasth, ordförande, Jonas Gombrii, Margareta Elding-Pontén, Claes Simonsson, Madeleine Hedberg, Ryan Korsbakke, Fannie Ek.

************************

Den 11 juni  hade vi Välkomstträff för nya medlemmar!

De som närvarade på Välkomstmötet fick bl a information om:

  1. Föreningen och dess struktur, Svenska Celiakiförbundet – länsföreningen i Västra Götaland – vår lokalförening
  2. De allergier och intoleranser som vi företräder – gluten/laktos/mjölkprotein- och soja
  3. Vår hemsida
  4. Vår FB-sida
  5. Vår YouTube-sida
  6. Våra aktiviteter under året
  7. Vilka vi i styrelsen är och våra kontaktuppgifter
  8. Vad vårt Produktombud gör
  9. Med mera 🙂

Celiakiföreningen är en ideell förening och drivs av glada människor. Alla är välkomna att bidra med sig själva. Man måste inte sitta i styrelsen för att få lov att hitta på roliga och nyttiga saker. Det kan vara allt ifrån att ordna en härlig dag på Havets Hus, utflykt till Varnhems slottsruin, en heldag på Käringön eller att baka pepparkakor tillsammans.

Bara fantasin sätter gränser för vår gemensamma kreativitet…. 🙂

************************

Våra populära Fikaträffar tar nu sommarlov – Välkomna tillbaka i höst!

************************

Förändringar har skett på förbundet i Stockholm under vårvintern.

Förbundsstyrelsen skriver i ett mail den 27 mars 2017:

”Hej!

Förbundsstyrelsen och Christina Ralsgård har i samförstånd kommit överens om att Christina avslutar sitt arbete som Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare med verkan från den 1 april 2017. Förbundsordförande Britta N Lundmark kommer att gå in som tillförordnad verksamhetschef tills vidare.

Förbundsstyrelsen är mycket tacksamma för allt som Christina har drivit och utvecklat inom Svenska Celiakiförbundet under sina fyra år som generalsekreterare. Christina har skapat förutsättningar för SCF att bli ett professionellt förbund som driver intressepolitiska frågor, angelägna för våra medlemmar.

Förbundsstyrelsen vill önska Christina all lycka till på sin fortsatta väg framåt i livet!”

Christina Ralsgård skrev följande text:

https://outlook.office.com/owa/?realm=celiaki.se&path=/attachmentlightbox

************************

Årsmötet hölls den 23 februari 2017 på Lotcen i Uddevalla.

Efter sedvanliga årsmöteshandlingar bjöds på glutenfri smörgåstårta och kaffe. Mötet bevistades av många glada medlemmar som tillsammans med den nya styrelsen ser fram emot året som kommer.

Info om kommande aktiviteter presenteras här allt eftersom.

Styrelsen

************************

INFO – Möjlighet till subvention av glutenfria produkter (f.d. SÄRNÄR) försvann för vuxna den 1 april 2017

Med anledning av det har styrelsen skickat en skarp protest till våra politiker:

”En skarp protest mot beslutet att ta bort subventionen för vuxna personer över 16 år med celiaki i Västra Götalandsregionen fr o m 2017-04-01

Till politikerna i Regionfullmäktige i Västra Götaland genom ordförande Magnus Berntsson

Vi i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd vill med denna skriftliga protest visa vårt missnöje mot beslutet!

Vi är ca 4 500 personer med celiaki i VGR som är medlemmar i Svenska Celiakiförbundet. Beslutet får grava ekonomiska konsekvenser för flertalet av oss. Forskning visar att det är förknippat med en fördyring att leva med glutenfria ersättningsprodukter. Det visar även det egna kontoutdraget varje månad.

Bakgrunden till ert beslut är att Livsmedelsverket ändrade utifrån EU-direktiv mellan 2013 och 2016 det regelverk som styrde tidigare SÄRNÄR. Numera finns FSG (Food for Specific Groups) fd SÄRNÄR där tex näringsprodukter till sjuka (livsmedel för speciella medicinska ändamål) återfinns. Sedan sommaren 2016 hanteras glutenfria livsmedel som vanliga livsmedel enligt regelverket.

Celiaki är en farlig sjukdom. Den är livslång och medicinen är att kostbehandla sig själv. Nolltolerans mot all form av gluten är det som gäller. Alltid. Vi anser att ni, som våra valda företrädare, borde beakta folkhälsoperspektivet i det här fallet.

Ni politiker i Regionfullmäktige i Västra Götaland är välkomna att kontakta oss i styrelsen för Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd för en inblick i vår glutenfria värld samt för konsultation och utbildning.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd”

http://www.vgregion.se/nyheter/press/beslut-i-regionfullmaktige/regionfullmaktige-2017-01-31/

Diarienummer RS 2017-02045-1

************************

Tack för en fantastiskt trevlig stund tillsammans vid årets julbord hos Alex Gastronomi på Riverside!

Vad vi styrelsen förstod så blev de flesta av oss mycket nöjda med arrangemanget. Det fanns ju väldigt många olika rätter att välja på – som vanligt mycket smakfullt upplagt.

Det kändes väldigt tryggt att allt var glutenfritt. Det mesta var ju också laktosfritt och till dem som är ledsna över att all mat inte var laktosfri vill vi be om ursäkt. Det var fel i texten i inbjudan där vi skrev att ”allt är garanterat gluten- och laktosfritt”. Det blev ett missförstånd och vi hoppas att ingen fick i sig laktos av misstag. Det satt ju infolappar vid rätterna och det gav ju en extra säkerhet.

Även serveringen sköttes förträffligt.

Extra roligt var att många faktiskt skrev ner sina tankar och erfarenheter på våra ”prat-lappar” och berättade lite om sina erfarenheter om glutenfritt på skola, dagis och arbetsplatser, liksom när man ätit ute. Vi återger några av rösterna nedan.

Hälsningar Styrelsen

Röster vid julbordet 2016 – vi i styrelsen ställde tre diskussionsfrågor

1 – Hur hanteras gluten på ditt barns skola/dagis?
Lucka för specialkost.
Fungerar bra på gymnasieskola i Trollhättan.
På skolan funkar det bra, eleverna får sin anpassade mat. Liten skola.
På min skola i Kungälvs kommun tycker jag det hanteras bra, de har en egen avdelning för allergiker vid lunchen. Det är välskyltat och vid eventuella utflykter frågar de alltid och fixar alternativ till oss.
Lysekils skola funkar jättebra. Tjörn/Nösnäs i Stenungsund funkar jättebra.
Glutenbarn känner sig ofta annorlunda men det är svårt att ha bra ”säkerhet” annars.

2 – Vad har du för erfarenheter från din egen arbetsplats när det gäller gluten?
Sjukt dåligt! T ex fredagsfrukost – aldrig något glutenfritt, aldrig glutenfritt fika, när jag påpekar detta är mina kollegor lika oförstående varje gång. Typ – ”är du fortfarande gluten”?
Funkar mycket bra på min arbetsplats. Vi är flera som har gluten och alla tar hänsyn och fixar/bakar glutenfritt.
Jag jobbar på samma skola som barnen och det funkar bra både för dom och för mig.
Litet företag, funkar utmärkt, finns alltid någon som fixar glutenfritt.

3 – Hur tycker du det är att gå ut och fika/äta? Hur blir du bemött, hur hög är kunskapen hos personalen?
Funkar bra oftast. Blir oftast positivt bemött. Restauranger har ofta bättre och fler alternativ än fik. När det handlar om fik får man lära sig vilka som har ett bra utbud och vilka som inte har det.
Funkar väldigt blandat. Inne i Gbg hittar jag inte glutenfri fika mer än på några ställen, ej heller öl. Lättare på mindre ställen. Mat är ”sådär” för barn såsom pannkakor m.m. Men vi har också mjölkproteinallergi och det försvårar det ytligare.
Fungerar inte. Dåligt utbud/kunskap.
Beror på var du går och t ex Göteborg har många bra altenativ.
Jättetråkigt att många resturanger inte väljer att köpa in glutenfritt så som Rastakedjorna. Glutenfria frysta pannkakor är ju så lätt att beställa när man har storkök.
I Göteborg på Avenyn har vi fått lämna flertal restauranger som varken har haft utbud eller kundskap om celiaki, till och med blivit serverade panerat kött trots att vi har sagt till och då visste inte personalen vad celiaki var.
Sedan finns det guldkorn också men dom är tyvärr få.

Tips & idéer?
Informera, upplysningskampanjer, göra allmänheten medveten om hur det känns att bli utan fika.

************************

Anteckningar från Välkomstträffen den 9 november 2016

Vi har som ambition att ha en Välkomstträff för nya medlemmar vår och höst. Vår ordförande, Pia Svanberg, tillsammans med Bodil Arvidsson, medlem, samt Charlotte Olsson sekreterare, tog emot några av de nya medlemmar som hade nappat på höstens inbjudan.

  • Vi berättade om hur Celiakiförbundet är uppbyggt och att förbundet arbetar centralt för oss läns- och lokalföreningar. Vi är 24 000 medlemmar och verksamheten finansieras genom medlemsavgifter och statsbidrag. Det finns ett förbundskansli med anställd personal. Celiakiförbundet ingår i Handikappförbundet, HSO, och är Sveriges fjärde största handikappförening.
  • Vi berättade om hemsidan och att där finns all information som medlemmarna behöver.
  • Vi informerade om att man på ”Min sida” på hemsidan kan logga in och ändra sina egna kontaktuppgifter vid behov. Lösen till inloggningen står på medlemsinbetalningen.
  • Vi berättade om våra lokala aktiviteter och förklarade att alla medlemmar är välkomna att delta i alla aktiviteter som anordnas runt om i våra lokalföreningar i VG – oavsett vilken förening man tillhör.
  • Vi tipsade om vår Facebookgrupp.
  • Vi välkomnade de närvarande till vår studiecirkel där vi talar om hur det är att leva med celiaki. Nästa gång blir den 30 november.
  • Vi berättade om det traditionella julbordet. Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd har ordnat julbord för sina medlemmar varje år i 20 års tid. I år går det av stapeln på Alex Gastronomi på Riverside i Uddevalla. Allt är glutenfritt och det mesta är laktos, mjölprotein- och sojafritt. Tydliga infoskyltar kommer vara uppsatta.

Vi hade en väldigt trevlig stund där vi diskuterade olika ämnen som rör celiaki. Vi kunde alla tipsa varandra om olika saker och dessutom lärde vi oss att man ska vara väldigt misstänksam mot varor som det står ”naturligt glutenfritt” på. Inte för att man ska misstänka att det inte stämmer utan pga kontamineringsrisken.

Ett exempel på kontaminering som man kanske inte tänker på själv är att på åkrarna bl a i USA och i Kina så växer Bovete, Hirs och annat som är naturligt glutenfritt – bredvid vetefälten. Det händer att hela vetekorn flyger in i fel åker. Dessutom kan samma skördetröska användas på samtliga fält. Detta står inte angivet på paketen. För att vara helt säker ska man bara köpa produkter som har loggan med det överkorsade axet, det är garanterat glutenfritt. Vanlig ”ren mat” går givetvis också bra (rent kött, ren fisk, ren fågel, grönsaker, ägg, fett i olika former mm). Dock ska man se upp lite med färsk kyckling. Är den rengjord ordentligt? Finns det spår kvar av maten den har ätit?

Om man är osäker på innehållet i någon produkt kan man ringa tillverkaren och fråga. Det finns alltid en ruta med konsumentkontakt på varje vara.
Vi berättade vilka regler gäller vid våra aktiviteter som är subventionerade. Alla är alltid välkomna på våra evenemang men vi har tydliga regler för hur vi i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd får lov att använda våra pengar. Vi får inte subventionera familjemedlemmar som inte är betalande medlemmar i Celiakiförbundet.

Hela familjen räknas inte som medlemmar när bara en person är medlem, då blir de andra familjemedlemmarna ”icke medlemmar”. Det spelar ingen roll vem i familjen som har diagnosen utan det är själva medlemskapet som är avgörande för våra subventionsregler. Svenska Celiakiförbundet har alltså inte ”familjemedlemskap”.

Om hela familjen vill delta i en aktivitet får man göra ett aktivt val. Antingen betalar de som inte är medlemmar fullpris eller så blir de familjemedlemmar.

För att bli familjemedlem går man in på Celiakiförbundets hemsida och fyller i formuläret http://www.celiaki.se/medlem/bli-medlem/ och blir FAMILJEMEDLEM, 50 kr/person och år, – sen är hela familjen välkommen att delta med subvention i våra aktiviteter 🙂
Celiakiförbundet är en ideell förening och drivs av glada människor. Alla är välkomna att bidra med sig själva. Man måste inte sitta i styrelsen för att få lov att hitta på roliga och nyttiga saker. Det kan vara allt ifrån att ordna en härlig dag i badhuset, utflykt till Varnhems slottsruin, en heldag på Käringön eller att baka pepparkakor tillsammans. Dessutom är behovet av information runt om i vårt gemensamma samhälle enormt. Alla har säkert personliga erfarenheter av att försöka äta på restaurang utan bekymmer? Hur många oroar sig inte för sina barn i skolan/dagis/fritids? Till vardags kanske det fungerar bra men vad händer när det kommer en vikarie?

Bara fantasin sätter gränser för vår gemensamma kreativitet…. 🙂

Vi vädjar ständigt till alla medlemmar: snälla, snälla, snälla – skicka din mailadress till oss om du inte redan har gjort det.

************************

Skaldjurskryssning – resumé

Den 7 september åkte vi med Byfjorden och åt deras utsökta Skaldjurslåda.

Båten tog oss ner till Slussen på Orust i den vackra sensommarkvällen och vi fick njuta av vackra vyer från soldäck tillsammans med den goda maten och det trevliga sällskapet.

Tack alla ni som kom och gjorde att vi fick en härlig kväll tillsammans!

************************

Resumé – Båttur, naturpromenad & lunch lördagen 30 juli 2016

Medlemmar i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd bjöds på en mycket uppskattad upplevelse lördagen den 30 juli 2016. Vi samlades på kajen vid gamla badhuset/Turistbyrån där De Vita Båtarna avgår och tog M/S Sunningen ut till Lindesnäs.

Vi promenerade på den vackra stigen som leder till Gustafsberg och längs vägen tittade vi på växter (bl a hallon), musselskal i det klara vattnet och lite annat smått och gott. Vår mångkunniga guide, Bodil Arvidsson, varvade guidandet med samtal om celiaki och hur ens liv kan gestalta sig i vår värld.

När vi kom fram till Gustafsberg åt vi glutenfritt på Café Snäckan och fortsatte samtalen om allt möjligt – med fokus på celiaki.

Efter maten tog vi båten tillbaka till hamnen. Alla var överens om att dagen hade varit väldigt lyckad och ser fram emot nästa Naturpromenad som Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd kommer att anordna framöver.

Vi i styrelsen tackade för visat intresse och hälsade alla välkomna till Studiecirkeln som drar igång igen i höst.

************************

Böcker för utlåning
Föreningen har ett antal böcker som det går bra att låna. Kontakta oss om du är intresserad. Lånetiden är en månad åt gången.

Maila till uddevalla@celiaki.se eller ring till ordföranden Veronica Olsson 0706-468 864.

REGISTER ÖVER BÖCKER SOM CELIAKIFÖRENINGEN I UDDEVALLA MED OMNEJD ÄGER

Författare Titel Innehåll Övrigt
Charlotte Andersson

 

Glutenfria bröd och bakverk för hela familjen Våga baka själv.
bröd av alla slag, några sidor smått och gott, bullar, kakor, muffins, tårtor, pajer, semlor…
Fokuserar på:

gluten

Lotta Brinck &
Lars Stenhammar
Celiaki – att inte tåla gluten – Inledning
– Historik
– Varför får man celiaki?
– Hur ställer man diagnosen celiaki?
– Vilka är symptomen?
– Hur vanligt är celiaki?
– Behandling
– Att leva med celiaki
– Forskning och framtid
– Litteratur- Recept
Fokuserar på:

gluten

Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Baka glutenfritt matbröd och mycket annat gott! Matbröd, matbröd i bakmaskin, knäckebröd och kex, skorpor, vetebröd, småkakor, mjuka kakor, rulltårtor, finare kakor, tårtor, våfflor. Fokuserar på:

gluten

Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Bjud glutenfritt förrätter, huvudrätter, desserter och bröd Förrätter, huvudrätter, det lilla extra, efterrätter, bröd. Fokuserar på:

gluten

ICA bokförlag samt
Astma och Allergi Förbundet
Bjud alla, gott & lättlagat för allergiker Grönsaksrätter, fisk- & skaldjursrätter, fågel, kött, desserter, bakverk & godis. Fokuserar på:

mjölkprotein
laktos
gluten
ägg
soja
nötter
jordnötter

Smilla Luuk Smilla bakar glutenfritt Mjuka bakverk, tårtor, andra godsaker, mellanmål, matigare. Fokuserar på:

gluten

Smilla Luuk Smilla lagar glutenfritt Brunch, picknic, middag, party, efterrätter. Fokuserar på:

gluten

Cecilia Meyer & Camilla Sunnerholm Mums, boken för dig som inte tål mjölk- och sojaprotein Matbröd, vetebröd, mjuka kakor, småkakor, tårtor, godis. Fokuserar på:

laktos
mjölkprotein
sojaprotein

(gluten)

Vi har dessutom en bok av Jonas Ludvigsson – Doktorns guide till gluten.

************************

Anteckningar från Välkomstträffen den 18 maj 2016

Vi har som ambition att ha en Välkomstträff för nya medlemmar vår och höst. Vår ordförande, Pia Svanberg, tillsammans med ledamoten Lindsay Mansor, tog emot några av de nya medlemmar som hade nappat på vårens inbjudan.

  • Vi berättade om hur Celiakiförbundet är uppbyggt med sina läns- och lokalföreningar
  • Vi berättade vad medlemmarna kan ha för nytta av oss som förening
  • Vi berättade om våra lokala aktiviteter och förklarade att alla medlemmar är välkomna att delta i alla aktiviteter som anordnas runt om i Sverige – oavsett vilken förening man tillhör
  • Vi tittade på hemsidan och förklarade hur den är uppbyggd och hur man söker information
  • Vi tipsade om vår Facebookgrupp
  • Vi avslutade med att välkomna de närvarande till höstens studiecirkel

************************

Mötet 2016 vi alla sent kommer att glömma…. Årsmöte med extra allt! Hellyckat!

Ann Fernholm föreläste precis enligt plan.
Vi har nämligen lyckats få Ann Fernholm att komma till oss i Uddevalla och föreläsa!Kom och lyssna själv, värva dina vänner och ta med dom, prata med grannar och arbetkamrater. Chansen återkommer inte :)Kallelse till årsmöte i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd
Dag: torsdag 25 februari 2016
Tid: klockan 19.00
Plats: Lotcen, Kungsgatan 30, UddevallaSedvanliga årsmötesförhandlingarVi har bjudit in vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och hon kommer att prata om hur maten framförallt socker påverkar våra kroppar, med fokus på celiaki, typ 2-diabetes och typ 1-diabetes.
Ann Fernholm har en bakgrund inom både journalistiken och biotekniken (bioteknik är en tvärvetenskaplig kombination av biologi och teknik). Hon är doktor i molekylär bioteknik och utnämndes 2010 till Årets Vetenskapsjournalist.
Ann har skrivit böckerna Ett sötare blod samt Det sötaste vi har och har dessutom skrivit många texter som publicerats i tidningar världen över. Hon är en av initiativtagarna till Kostfonden en oberoende fond som har som syfte att, på ett vetenskapligt sätt, få fram fakta om hur kosten påverkar våra kroppar.
Ann tar med sig några exemplar av böckerna och dom går att köpa under kvällen.Både gamla och nya medlemmar hälsas välkomna!Efter årsmötet bjuder vi på en tvårätters middag och kaffe.Anmälan till celiaki@uddevalla.se senast 8 februari.Hälsningar Styrelsen
————————–
Pia Svanberg, ordförande uddevalla@celiaki.se
************************

Celiaki och fibromyalgi: Finns det ett samband?
Forskningsrapport (skriven på engelska – översatt direkt i Google Translate, den är därför lite svårläst)

Det har visat sig att celiaki (CD) och icke-celiac glutenkänslighet (NCGS) har en hög prevalens i fibromyalgi (FM) patienter. NCGS är en relativt ny enhet som kännetecknas av gastrointestinala och extra-intestinala manifestationer i frånvaro av CD eller vete allergi. Det skiljer sig från CD eftersom anti-transglutaminas (anti-tTG) eller endomysiala antikroppar (IgA-EMA) saknas och tarmslemhinnan är normal eller med milda avvikelser ökad intraepiteliala lymfocyter i frånvaro av villi atrofi.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26838498

http://www.cureceliacdisease.org/faq/is-there-an-association-between-celiac-disease-and-fibromyalgia/


Celiaki och fibromyalgi: Finns det ett samband?

Det har visat sig att celiaki (CD) och icke-celiac Glutio känslighet (NCGS) har en hög förekomst i fibromyalgi (FM) patienter (1-3). NCGS är en relativt ny enhet kännetecknad av gastrointestinala och extra-intestinala manifestationer i frånvaro av CD eller veteallergi (3). Det skiljer sig från CD eftersom anti-transglutaminas (anti-tTG) eller endomysiala antibodtalet (IgA-EMA) saknas och tarmslemhinnan är normal eller med milda avvikelser som ökade intraepiteliala lymfocyter i frånvaro av villös atrofi (3). Hos patienter med FM plus CD eller NCGS, behandling med glutenfri kost har visat sig förbättra symtom, inklusive muskel-culoskeletal smärta och trötthet (1).

FM är en mycket svår sjukdom att behandla. Om symtomen är signifikant lindras på uteslutning av gluten ur kosten, denna form av behandling kunde vara mycket intressant ur praktisk synvinkel. Emellertid är det kan vara svårt att veta vilken patienten skulle gynnas av en sådan närma sig. Inte bara symptomen av CD och NCGS kan vara atypiska och ganska mild (2) som de flesta FM-patienter har gastrointestinal symptom på grund av den höga graden av association av FM med colon irritabile (IBS) (1,2). I själva verket finns det en misstanke underliggande glutenkänslighet hos patienter med IBS och det har visats att IBS-patienter har mycket högre prevalens CD än befolkningen i allmänhet (2,4). Så kan IBS vara länken mellan CD och FM.
Ska vi screena varje FM patienten för CD och NCGS?
Data från litteraturen är kontroversiellt (2,5,6). Efter godkännande av den lokala kommittén för etik inom forskning och skriftligt medgivande från alla deltagare, undersökte vi den här frågan genom att studera 188 kvinnor för IgA EMA och IgG anti-tTG. I det här exemplet, 94 hade FM enligt American College of Rheumatolo-Gy s (ACR) diagnostiska kriterier (7) och 94 var friska kontroller parat för ålder. IgA EMA utvärderades genom indirekt immunoflu-orescence, med användning av humant navelsträngs som substrat och anti-human IgA fluorescerande konjugerad (INOVA, San Diego, USA). Alla prover späddes till 1: 2,5. Bestämning av IgG-antitTG gjordes genom ELISA (Orgentec®, Tyskland). Cut-offpunkt var av 10 U / ml, i enlighet med tillverkarensinstruktioner.
Endast en FM patient (1,1%) hade en positiv IgG anti-tTG-test (Titer 21 Ul / ml). Ingen av patienterna var positiva till IgA EMA. Alla friska kontrollerna var negativa för båda antikropparna. möjrens patienten överlämnades till gastrointestinal endoskopi med tunntarm biopsi. Resultat ansågs vara histologiskt normal (relation villus-crypt av 3: 1 och med 15 lymfocyter / 100 celler).
Enligt de resultat som presenteras ovan, fann vi att Det är inte värt att undersöka varje FM-patienter för CD. Vår resultaten skiljer sig från dem av Rodrigo et al., som fast inrättats en prevalens på CD 7% och 56% av lymfocytisk enteriti tolvfingertarmen biopsier motsvarande en Marsh typ 1 skada studera 104 FM-patienter med tillhörande IBS (2). Zipser et al. (5), undersöker 134 celiakipatienter fann FM i 9% av dem, medan förekomsten av FM i befolkningen beräknas att nå 5% (8). Å andra sidan, Tovoli et al. (6) beskriven
att den totala förekomsten av CD i FM-patienter liknade som väntat annars, som vi gjorde. Dessa skillnader kan förklaras av det faktum att förekomsten av CD i allmänhet befolkning varierar beroende på det geografiska läget som denna sjukdom har genetiska inflytande och är vanligare hos personer lagret HLA DQ2 och HLA DQ8 (9).
Vi drog slutsatsen att söka efter CD i FM-patienter är inte kostnadseffektivt och att denna upparbetning bör reserveras bara för dem med någon annan ledtråd till dessa astrointestinal sjukdomar.

************************
 Krav på information om allergener i butik och på restaurang fr o m 2014-12-13

Har du uppmärksammat de nya reglerna? ”Tydliga krav på att ange innehåll i matvaror som köps över disk och nya regler för restauranger om att ange de vanligaste allergenerna i maten som serveras.”http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/allergimarkning1/

************************