Celiakiförbundet

Pressmeddelanden

Årets första nummer av CeliakiForum ute nu

8 March, 17

I årets första nummer av vår medlemstidning CeliakiForum får vi träffa 13-åriga Ebba som har celiaki. Dessutom reder tidningen ut vad som egentligen gäller om gentester och celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Ansök om stöd till celiakiforskning

18 January, 17

Nu är det dags för forskare att ansöka om medel från Svenska Celiakiförbundets forskningsfond. Den 12 mars är sista ansökningsdag.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Julinspirerat nytt nummer av CeliakiForum

6 December, 16

​I decembernumret av CeliakiForum bjuds det på recept på glutenfria lussekatter och pepparkakor. Och under rubriken ”Inbjuden eller utanför?” skriver tidningen om hur celiaki påverkar den sociala identiteten.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Nytt nummer av CeliakiForum ute nu

10 October, 16

I nya numret av CeliakiForum får vi träffa Jonas F Ludvigsson, en av Sveriges främsta celiakiforskare, som nu kommer med en ny populärvetenskaplig bok om gluten och celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Okunskapen stor om gluten och celiaki, enligt forskare

4 October, 16

Det finns inga vetenskapliga belägg för att en glutenfri kost är nyttigare för den som inte har celiaki (även kallat glutenintolerans). Det skriver i dag professor Jonas F Ludvigsson i en debattartikel.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Seminarium om gluten på Bokmässan

27 September, 16

Den nya boken ”Doktorns guide till gluten” lanserades på bokmässan i Göteborg i helgen. Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård deltog i ett seminarium med bokens författare professor Jonas Ludvigsson om gluten och celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Celiakidag för primärvården

5 September, 16

​Svenska Celiakiförbundet arrangerar tillsammans med läkare och forskare en föreläsningsdag om celiaki för primärvården. Celiakidagen är ett led i arbetet för att höja kunskaps – och medvetandenivån om celiaki på landets vårdcentraler.

Se meddelandet på MyNewsDesk

​En halv miljon till celiakiforskning

6 July, 16

Tre forskare får i år anslag från Svenska Celiakiförbundets forskningsfond. Totalt delas drygt 500 000 kronor ut till forskningsprojekt som ska öka kunskapen om sjukdomen celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Nytt nummer av tidningen CeliakiForum

7 June, 16

I nya numret av vår prisbelönta medlemstidning CeliakiForum porträtteras Daniel Agardh, docent och barnläkare. Han delar sin tid mellan forskning om hur celiaki kan förebyggas och sina patienter i Lund och Malmö.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Livsmedelsverket ser över glutenråd

5 April, 16

Nya rön gör att Livsmedelsverket nu ska se över sina råd om när spädbarn ska börja äta gluten. I höst kommer troligtvis nya rekommendationer till allmänheten.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Årets första nummer av tidningen CeliakiForum

2 March, 16

​Nu är det dags för årets första nummer av vår prisbelönta medlemstidning CeliakiForum. I detta nummer kan man bland annat läsa om nyheten att Finland tar bort ekonomisk ersättning till personer som har celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Matmässa i Stockholm firar 20 år

25 November, 15

​Första helgen i december är det dags för ”Mat för livet” - mässan med mat och livsmedel fria från gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. För tjugonde året i rad arrangeras mässan av Celiakiföreningen i Stockholms län (en länsförening inom Svenska Celiakiförbundet).

Se meddelandet på MyNewsDesk

CeliakiForum vann Bästa medlemstidning

9 November, 15

Svenska Celiakiförbundets tidning CeliakiForum har vunnit Svenska Publishing-priset 2015 i kategorin medlemstidningar. - Det här är resultatet av en strategisk satsning från förbundets sida. Att våra medlemmar ska få en högkvalitativ tidning har varit viktigt för mig, säger generalsekreterare Christina Ralsgård.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Svenska Celiakiförbundet och läkare i informationskampanj till alla vårdcentraler

20 October, 15

​Merparten av de 150 000 personer som beräknas ha celiaki i Sverige har ännu inte fått sin diagnos. Svenska Celiakiförbundet genomför nu i samarbete med läkare en informationskampanj till primärvården. Alla landets vårdcentraler får i veckan ett brev som bland annat innehåller en prisbelönt vetenskaplig översiktsartikel om celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Matmässa för specialkost i Malmö

8 September, 15

Efter succén förra året återkommer nu matmässan ”Det goda livet – med specialkost” i Malmö lördagen 19 september. Mässan vänder sig till alla som inte tål gluten, laktos, mjölkprotein eller sojaprotein.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Svenska Celiakiförbundet stödjer forskningsprojekt

25 June, 15

Två olika vetenskapliga studier tilldelas i år medel ur Svenska Celiakiförbundets forskningsfond. Båda projekten ska titta närmare på sambanden mellan celiaki och tarmens bakterieflora.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Ny bok om barn med celiaki

27 May, 15

I intervjuboken ”Jag har celiaki” berättar tio barn och tonåringar om hur det är att leva med glutenintolerans. Boken innehåller också fakta om celiaki, barnläkarens svar på vanliga frågor och tips för en glutenfri vardag. Svenska Celiakiförbundet ger ut boken i samband med förbundets 40-årsjubileum.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Stort expertmöte om celiaki i Stockholm

20 March, 15

Sjukdomen celiaki, även kallad glutenintolerans, blir allt vanligare. Sverige är idag det land i västvärlden som har högst andel personer med celiaki. Nu samlas ledande forskare, läkare, sjuksköterskor och dietister till ett möte i Stockholm den 27 mars för kunskapsutbyte om sjukdomen.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Vår tidning byter namn - efter nästan 40 år

27 February, 15

Svenska Celiakiförbundets medlemstidning byter namn, från Bulletinen till CeliakiForum. I år fyller förbundet 40 år och vi satsar därför ytterligare på vår uppskattade tidning. CeliakiForum får ett modernare format, bättre papperskvalitet och ett tydligare tryck.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Artikel om celiaki prisbelönt på Läkarstämman

10 December, 14

​I våras skrev några av landets främsta experter på celiaki, även kallad glutenintolerans, en vetenskaplig översiktsartikel om sjukdomen. Artikeln har nu blivit prisbelönt. Vid medicinska riksstämman i början av december fick artikeln pris som ”Bästa översiktsartikel” i Läkartidningen 2014.

Se meddelandet på MyNewsDesk