Veteallergi och celiaki förväxlas ofta. Celiaki (glutenintolerans) är inte samma sak som veteallergi. Det rör sig om två olika sjukdomar med olika bakomliggande mekanismer och symtom.

Vid veteallergi är det – i likhet med andra födoämnesallergier – allergiantikroppar, så kallade IgE-antikroppar, som orsakar symtomen.

Ofta kommer reaktionen relativt snabbt när en veteallergiker ätit vete eller andats in vetemjöl som far i luften. Och liksom vid andra allergier kan veteallergi hos en del personer ge upphov till en akut allergisk reaktion – anafylaktisk chock  – som kan vara livshotande.

Veteallergi är den vanligaste  spannmålsallergin. Vanliga symtom är eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva. Både barn och vuxna kan drabbas av veteallergi.

Det finns flera proteiner i vete, såsom gluten, albuminer, globuliner och lektiner. Vid celiaki ger gluten upphov till en immunförsvarsreaktion som orsakar inflammation i tunntarmen. Vid veteallergi kan man bilda IgE-antikroppar mot såväl gluten som albuminer och globuliner.