Livsmedelsverket ger råd angående ris och celiaki

I går meddelade Livsmedelsverket att ris innehåller höga halter arsenik. Nedan följer rekommendationer rörande personer med celiaki, mjölkproteinallergi och sojaproteinallergi från Livsmedelsverket.

Produkter anpassade för personer med celiaki, till exempel pasta och bröd baserat på rismjöl, visade inte på samma höga halter arsenik som vanligt ris och andra risbaserade produkter i undersökningen.

– De produkterna hade väldigt låga halter vilket vi är glada för, det är otroligt positivt. Jag vet inte om det är något i framställningen som gör att arseniken försvinner eller så har de en bra risråvara från början. Dessa pastaprodukter och bröd har ofta en låg andel ris som gör att man inte kommer upp i några höga halter arsenik, en förklaring kan vara att rismjölet helt enkelt är utspätt. Vi har kommit fram till att vi inte behöver ge några specifika råd till personer som är glutenintoleranta. Vi har såklart inte analyserat alla produkter men tagit med många av dessa produkter eftersom många med celiaki är beroende av dessa, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Den senaste studien har inte analyserat enbart rismjöl men Livsmedelsverket hänvisar till andra studier som påvisar att även rismjöl kan misstänkas ha samma höga halter arsenik.
– Man får i sig arsenik från olika håll, till exempel får personer med celiaki inte i sig det från vetemjöl. Man kan tänka på att titta på ingrediensförteckningen på ersättningsprodukter. Ju högre ris kommer i listan desto mer innehåller det. Då kan man välja andra produkter, säger Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Jämfört med en studie som gjordes 2013 visar de senaste resultaten att halten arsenik sjunkit till hälften i risdryck. Det går att dricka elva glas risdryck under en vecka utan att komma över gränsen, förutsatt att man inte får i sig annat ris. Det avgörande är den totala mängden ris.
– Vi anser att man helst inte ger risdryck till barn under sex år och försöker variera med havredryck eller andra produkter om man kan. Risdryck säger vi att man inte ska dricka varje dag. Under hösten planerar vi en uppföljning för att se hur företagen har reagerat på resultaten, säger Rickard Bjerselius.