Celiakiförbundet

Inspirationsrik och smakfull italiensk afton

2015-04-01

Inspirationsrik och smakfull italiensk afton

Intresset var stort när medlemmarna i Uppsala läns Celiakiförening bjöds på italiensk afton – full av inspiration och goda smaker som alla kan njuta av.

– De platser, som vi kunde erbjuda, fylldes snabbt och reservlistan blev lång, berättar Anna Tranberg som hälsade gästerna välkomna till en italiensk afton på ICA Kvantum, Köket, Uppsala.

Prick slogs portarna upp till Köket, där vi först bjöds på en mousserande drink till kronärtskockscréme på spiskumminsknäcke och proscuttio med honungsmelon, en smakfull inledning.

I salongen var kocken Mattias Gustafsson med hjälp av Josefin, Erika och Lovisa i full färd med att duka upp en fräsch och inbjudande buffé.

Men innan gästerna bjöds till buffén fick de följa med kostkonsult Annika Wesslén på en hisnande spaning på nya mattrender från USA inte minst vad gäller alternativ till allergena produkter.

Som så mycket annat kommer nästan alla nya mattrender ursprungligen från USA. Och faktum är, enligt Annika, att man i många fall först testar nya mattränder i Europa och då framför allt i Stockholm.

– Går det hem där blir det ofta succé, sa Annika och visade upp flera olika alternativa produkter vars ursprung var USA och som sedan lanserats på den svenska marknaden.

En aktuell mattrend är den att man gärna äter i anslutning till butiken, en trend som för övrigt har utvecklats väldigt positivt vid Ica Kvantum i Uppsala.

Mängden alternativa produkter för matlagning och bakning har formligen exploderat i USA och medvetenheten där om problemen med olika allergier är väldigt stor.

– Man har till och med organiserat allergicentra i vissa större städer där man utvecklar och provar olika alternativa produkter. Och i New York finns särskilda guidehäften för glutenintoleranta. Här får man uppgifter om var man kan äta mat, fika och köpa glutenfria produkter.

Genom speciella applikationer, appar, har den nya teknologin också tagits till hjälp för att underlätta för de som drabbats av olika slag av allergier. På senare år har även fetma blivit en stor grej i USA och man har bland annat tagit fram speciella matpaket som endast innehåller 100 kalorier.

– För att inte tala om alla nya kalorisnåla och nyttiga snacks som är både gluten- och laktosfria.
Det hetaste just nu är till exempel K-food, hampafrön, kokossocker, kikärtor och nya kryddor. Det finns nu även mängder av matrecept som baseras på olika slags bönor.

– Bönpastorna har blivit en stor produkt även på den svenska marknaden. Kvällen avslutades med en buffé som alla lät sig väl smaka av.

– Det var jättebra. Roligt att så många ville komma och så ett stort tack till Annika Wesslén för hennes inspirerande föredrag om mattrender i USA, jätteroligt att höra, sa Anna Tranberg som även hoppades på att få gehör för en dubblering av antalet träffar nästa år.

Buffén bestod av bland annat;

  • * pizza bianco med kallrökt lax, räkor, röd lök och kapris,
  • * bönpasta med marinerade grönsaker och basilikadressing,
  • * sopressa venete och prosciutto contadino,
  • * grönsallad med skott och späda blad,
  • * grönsallad med socker ärtor samt chili- och citrondressing samt
  • * matiga muffins med tomat och skinka.

Till dessert serverades kokos- och chokladpanacotta med blåbär, jordgubbar och hallon.

Kocken Mattias

Kocken Mattias Gustafsson var nöjd och stolt över det som serverades.

Pizza Blanco

De gluten- och laktosfria pizzorna gillades av många.

Lovisa fyllde på faten

Lovisa Larsson var en av de som såg till att faten och byttorna fylldes på.

Anna var kvällens värdinna

Anna Tranberg hälsade gästerna välkomna.

Kvantums digra utbud

Birgitta Rosberg studerar närmare en del av det digra utbudet av produkter som finns i Ica Kvantum sortiment som alternativ för de som har allergier av olika slag.

Text och foto: Alf Karlström

Annika Wesslén senaste bok.