Här hittar du recept från live-bakningarna med Marta på Celiakiförbundets instagram.

 

 

GLUTEN/ÄGG/NÖT/MJÖLKFRI MEDELHAVSPAJ med @martaglutenfri och @lindrooshalsa

Denna paj passar alla! Pajen har en krispig pajbotten och en krämig fyllning, precis som en paj ska vara!

Det här behöver du för en paj till 3-4 personer.
Pajskal
1 pkt kikärtor (244 g avrunnen vikt) Spara kikärtsspadet!
3 msk Maizena
0,5 msk Psylliumhusk @lindrooshalsa
1 tsk salt
2 msk smör eller smaklös kokosolja

Tofustanning
400 g fast tofu @yipin.se
0,75 dl sojamjölk eller valfri mjölkdryck
0,75 dl kikärtsspad (aquafaba)
1 msk näringsjäst (kan uteslutas)
1 tsk lökpulver
1 tsk svartsalt (vanligt salt går också bra)
svartpeppar

Fyllning
Olivolja @dopio_puregreektastes
Valfria grönsaker. Jag använde:
1 gul lök, grov hackad
1 aubergine, tärnad
7 halverade cocktailtomater
100 g vegansk ost @maishadeli eller vanlig ost
Oregano och rosmarin

Gör såhär:
1. Mixa kikärtor och häll i övriga mjölsorter till pajdegen i matberedare, kör tills det blivit en jämt deg. Rulla ihop till en kula, plasta in med plastfolie och låt stå i kylen minst 20 min.
2. När degen vilat klar. på ett bakplåtspapper kavla ut degen och för att sedan föra över den i en pajform (gärna med löstagbara kanter) och tryck ut det sista med fingrar. Förgrädda pajdegen i 10 min på 200 grader. Ställ sedan åt sidan.
3. Stek lök och grönsaker i olivolja tillsammans med kryddorna till grönsakerna är mjuka.
4. Mixa samtliga ingredienser till tofustanningen förutom osten med din mixer/matberedare till du fått en helt jämn stanning.
5. Varva grönsaker och stanning på vartannat i pajformen, toppa sist med osten. Grädda i ugnen 40 min på 200 grader eller tills stanningen är fast. Servera gärna med en god sallad.


GLUTENFRI FOCACCIA GENOVESE

Perfekt för utflyktsmackan, buffén, soppan eller nu när vi ofta träffas ute kan du göra lyxiga mackor på detta saftiga bröd!

Det här behöver du för en liten plåt:

400 g (ca 8 dl) majsstärkelse
50 g (ca 0.8 dl) rismjöl
20 g (2 stora msk) durramjöl eller kikärtsmjöl
50 g ( ca 0.8 dl) bovetemjöl
15 g (4 tsk) xantangummi @lindrooshalsa
10 g (2.5 tsk) psylliumhusk @lindrooshalsa

500 g (5 dl) vatten
10 g färsk jäst (blå)
10 g (4 tsk) yaconsirap eller honung

20 g (2 msk) + 10 g (1 msk) Olivolja
12 g (1 tsk) salt

Rosmarin
Flingsalt

Gör såhär:

1. Blanda Majsstärkelse, rismjöl, durramjöl, bovetemjöl, xantangummi och Psylliumhusk väl i en stor bunke.

2. Smula ned jästen i 37 grader varmt vatten. Häll sedan i sirapen och rör om väl. Häll sedan detta över mjölblandningen och rör med en stor sked ordentligt.
Ha inte i salt i detta skedet då detta förstör jäsprocessen.

3. Blanda samman 20 g olivolja med 12 g salt. När väl mjölen och vätskan är sammanblandade ordentligt häller häller du i oljeblandningen och rör runt med ordentligt.
Först med sked och sedan arbetar du in det med händerna.

4. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 30-40 min till dubbla volymen.

5. Olja en ugnsform eller plåt med oliv olja. Tryck ut degen och låt sedan jäsa ytterligare 30-40 min.

6. Gör hål med fingerspetsar. Toppa med rosmarin och flingsalt. Blanda 1 msk olivolja med 2 msk vatten och häll över Foccacian.

7. Grädda i mitten av ugnen på 250 C i 15 min, sedan sänk värmen till 230 grader och baka ytterligare 15 min.


Glutenfritt Dunder 💪 Knäckebröd

Glöm inte att blötlägga linfrön i dubbla mängden vatten kvällen innan eller iaf någon timme innan du ska baka!

1 plåt

Detta behöver du:

2 dl valfria frön t.ex. solros-, hampa- och pumpafrön
1 dl linfrön + 2 dl vatten
1 dl valfritt lins/bönmjöl kan bytas ut till glutenfritt havremjöl, rismjöl eller majsmjöl
1 msk solrosolja
1 tsk havssalt
Valfri krydda, t.ex. rosmarin

Gör så här:
Blötlägg linfrön i 2 dl vatten så att linfröna bildar en gelé kvällen innan!

Rör om alla ingredienser tills det blir en smet.

Sprid ut knäcke på bakplåtspapper och kör i ugn på 150 grader, cirka 1 timme, tills torrt.


 

FRASVÅFFLOR
cirka 4-6 st

Du behöver:
3 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl valfri växtbaserad eller vanlig mjölk
2 msk solrosolja eller kokosolja
Fett till våffeljärnet t.ex. äkta smör eller kokosolja
2 krm Xantangummi från @lindrooshalsa

Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölken, olja och rör till en jämn smet.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med matfett till första våfflan.
Lägg på ca 0,5-1 dl smet och grädda till frasiga våfflor. Vänta 5 minuter.
Rör om i smeten då och då för att förhindra att majsstärkelsen sjunker till botten.
Servera gärna med lättvispad grädde och sylt.


 

 

Glutenfri supersnabb Superpizza med @martaglutenfri

För 4 lagom hungriga personer

Du behöver:

  • 3 dl arrowrot stärkelse, kan ersättas med Tapiocca eller rismjöl
  • 3 dl majsmjöl
  • 5 msk eko Psyllium husk @lindrooshalsa
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • Tomatsås
  • Topping: Valfria skivade grönsaker, ost, soltorkade tomater, vego köttsubstitut mm

Gör såhär:

  1. Vispa ihop Psyllium husk, bakpulver, salt och mjöl. Häll sedan i vatten och blanda ordentligt tills degen börjar bli tjock.
  2. Låt gärna degen vila en liten stund.
  3. Platta ut ordentligt till 6 st små tunna pizzor på bakpappers klädda plåtar. Använd lite mer mjöl för att trycka ut.
  4. Förgrädda botten på 225 grader (du kan behöva ha lägre temp beroende på ugn) i 15 min. Lägg sedan på en god tomatsås och valfri topping. Grädda i ytterligare 30-40 min.
  5. Servera gärna med en god sallad!

MARTAS SUPERKLADDIS
4-6 PORTIONER

KLADDKAKA SOM SMÄLTER I MUNNEN. TOPPA MED VALFRIA BÄR FÖR ATT BRYTA AV MED LITE SYRLIG SMAK.
Ingredienser:

  • 2 dl mandelmjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 msk kokosolja (kan bytas till rapsolja)
  • 9 msk kikärtsspad ( eller 3 st ägg)
  • 11 st urkärnade färska dadlar
  • 0,25 dl hackad mörk choklad från @zotterchoklad.se

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en form med löstagbara kanter (ca 12 cm diameter) med kokosolja och täck formen med mandelmjöl.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop dadlarna, kokosoljan och kikärtsspad/ägg till en slät smet i en matberedare. Häll sedan i de torra ingredienserna.
  4. Blanda väl och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
  5. Låt svalna i 10 minuter och ställ sedan in den i kylen i minst en timme.
  6. Servera med vispad kokosgrädde eller valfri vispgrädde.

Glutenfria Tortilla eller WRAPS BRÖD

Mjuka, tunna, smidiga och håller sig dessutom så flera dagar i kylen (eller frysen). Hetta bara upp dem i sådant fall på stekpannan igen!

Wraps
7 st à 45 gram

Ingredienser⁠:

  • 90 gram (1,5 dl) tinad frusen majs (du kan ersätta majsen med 55 gram vatten)
  • 125 gram (1,5 dl) Vatten
  • 0,5 gram ( 0,5 tsk) Bakpulver
  • 50 gram (1 dl) Majsmjöl
  • 30 gram (0,5 dl) Rismjöl
  • 20 gram (0,25 dl) Glutenfritt Havremjöl eller 0,5 dl mixade havregryn
  • 15 gram (1,5 msk) psylliumhusk
  • 1,5 gram (0,5 tsk) Xantagummi
  • 3 gram (0,5 tsk) salt
  • Mjöl till utbakning: 16 gram (0,4 dl) Majsmjöl

Så här gör du: ⁠
1. Mixa majs och vatten till en slät kräm.
2. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke ordenligt.
3. Med en slickepott rör ned majskrämen i bunken och rör runt cirka 3 min så degen blir jämn och smidig.
4. Låt degen vila minst 12 min, gärna med.
5. Dela degen i sju lika stora dela.
6. Mjöla bordet med majsmjöl och kavla ut degen, vänd ofta och mjöla kavlen väl.
7. Hetta upp en gjutjärnspanna på medelvärme och steg väl på varje sida, tills den blivit gyllene.
Servera brödet till Tacos, indisk mat eller gör en god utflykts wrap med stekta grönsaker och hummus!


INGREDIENSER SEMLONS
• 1,5 dl GF havremjöl
• 0,5 dl rismjöl (eller tapiokamjöl)
• 2 tsk bakpulver
• 1 tsk pofiber
• 1 tsk psyllium (från @lindroos)
• 1 krm salt
• 1 krm kardemumma
• 2 msk kokosolja (rumstempererad och mjuk)
• 1.5 dl sojayoghurt eller vanlig yoghurt
• INGREDIENSER FYLLNING

• 8 urkärnade dadlar
• 1 dl rostad mandel

TILLBEHÖR

• Vispad grädde
• Hallon chiasylt

• GÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda alla torra ingredienser för sig.
3. Blanda ihop kardemumma och yoghurten. Blanda i kokosolja (se till att den är ordentligt mjuk annars mosa den med en gaffel innan du blandar i den) och yoghurten. Nyp ihop allt till en smet. Vänd sist försiktigt i bären utan att mosa dem.
4. Forma till fyra små runda semlans och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
6. Under tiden mixa samman dadlar och mandlar till en massa.
Precis som vanliga scones är de godast färska. Svalna och toppa med mandel/dadelmassan, gärna hallon chiasylt och vispad grädde!