Scones med jordgubbar

Recept och bild av Annelie Andersson 

 Ingredienser, 8-10 scones

  • 2 dl durramjöl
  • 2 dl fullkornsrismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk pofiber
  • 2 tsk finmalda psylliumfröskal
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 3 dl filmjölk eller yoghurt
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl färska jordgubbar, skurna i bitar.

Såhär gör du scones med jordgubbar:

  1. Värm ugnen till 225°.
  2. Blanda allt det torra i en bunke.
  3. Tillsätt mjukt smör, filmjölk och socker och blanda ihop till en smet.
  4. Vänd varsamt ner bären.
  5. Fördela i smord muffinsplåt eller i pappersformar.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter tills de fått fin färg.
  7. Serveras med fördel nygräddade.

Tips! Förbered bunken med alla torra ingredienser på kvällen och ta fram smöret i tid. Då går allt som en dans på morgonen.


Glutenfri Chokladvåffla

Ingredienser (7-8 våfflor): 

Såhär gör du: 

  1. Värm våffeljärnet
  2. Blanda våffelmix för 7-8 våfflor:
    3,5 dl våffelmix
    3,5 dl vatten
    1 dl olja/smör
  3. Smörj järnet med lite smör eller olja
  4. Grädda våfflorna tills de är klara.
  5. Vispa grädden, skiva bananerna
  6. Lägg din topping på nygräddade våfflorna och servera bums

Klart!

Ps. Vill du göra egen våffelsmet kan kika på denna sida


Glutenfri mozzarella och pesto våffla

Ingredienser 2 personer (2-3 våfflor):

Såhär gör du:

  1. Värm våffeljärnet
  2. Blanda våffelmix för 2-3 våfflor:
    1,5 dl våffelmix
    1 – 1,5 dl vatten
    2-3 msk olja/smör
  3. Smörj järnet med lite smör eller olja
  4. Grädda våfflorna tills de är klara.
  5. Skär mozzarellan och tomaten i skivor
  6. Varva våffelbitar med mozzarella, tomat, pesto och lufttorkad skinka

Färdigt!

Ps. Vill du göra egen våffelsmet kan du kika på denna sida


Kanelbullar

Receptet är hämtat ur Margareta Elding-Ponténs bakbok: Glutenfritt- Gott och enkeltDegen fungerar bra till både kanelbullar, släta bullar, knyten, längder och kransar. Den är enkel att kavla och rulla. Ha i havregryn för saftigare, nyttigare och mustigare bullar. Uteslut havregryn om du vill ha luftigt resultat.

Ingredienser / ca 40 st

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 4 ½ dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk/malda psylliumfröskal
  • ev. 2 dl rena havregryn
  • 250 g kvarg/kesella
  • 4 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 14–15 dl (840–890 g) Finax röda mjölmix
    (eller 13 dl (780 g) om du har havregryn i degen)
  • 2 krm salt
  • ca 150 g rumsvarmt smör
  • 300 g mandelmassa
  • ca 1 msk kanel
  • ½ uppvispat ägg
  • ½ dl pärlsocker

 

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken försiktigt så smöret inte stelnar av kylan. Låt blandningen bli 37 °C, häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
  3. Vispa ner fiberhusk/psyllium (och eventuellt havregryn) och låt allt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt kvarg/kesella, kardemumma, ägg, socker och det mesta av mjölet. Knåda degen i några minuter.
  5. Tillsätt salt och resterande mjöl tills degen inte faller ihop när man slutar att bearbeta den. Degen ska vara lite klibbig. Om du ska göra släta bullar, kan du ta lite mindre mjöl än om degen ska kavlas.
  6. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  7. Kavla ut degen till en platta (0,5 till 1 cm tjock) på mjölat bakbord. Det ska vara så mycket mjöl att degen inte fastnar i bakbordet.
  8. Bred smör över degen eller klicka ut det här och var jämnt över degen. Det går enklast om smöret är riktigt mjukt. Riv mandel – massan fint direkt över degen. Strö över kanel efter smak.
  9. Rulla ihop degplattan till en rulle. Ta degskrapan till hjälp, så att inte degen fastnar mot underlaget. Undvik att rulla in mjölet från rullens undersida.
  10. Skär i bullbitar och lägg med snittytan upp, antingen i bullformar eller på en bakplåt med bakplåtspapper.
  11. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, tills de direkt fjädrar tillbaka vid beröring.
  12. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8–10 minuter i 175 °C med varmluft eller 200 °C utan varmluft.
  13. Låt svalna på galler under bakduk.

Klart!


celiakibakelse med flagga

Celiakibakelser (ca 10 st)

Ingredienser:

Hallonmousse:

  • 250 g hallon (frysta går bra)
  • 95 g (1 dl) gelésocker multi
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g (2 dl) vispgrädde (för mjökfritt alternativ finns vispbar sojagrädde t.ex Alpro Cuisine Soya) och även  glutenfri havregrädde t.ex Fazers Aito Oat for Whipping).

Chokladbrownie:

  • 300 g smör (för mjölkfritt alternativ använd t.ex. Mildas mjölkfria margarin, Milda Mat & Bak Mjölkfri)
  • 360 g (4 dl) strösocker
  • 3 ägg
  • 60 g (1 1/2 dl) kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 180 g (3 dl) rismjöl eller glutenfri mjölmix

Chokladfudge:

  • 200 g (2 dl) vispgrädde (mjökfritt alternativ: vispbar soja- eller glutenfri havregrädde, se tips ovan)
  • 180 g (2 dl) strösocker
  • 40 g (2 msk) ljus sirap
  • 100 g mörk choklad (mjökfritt alternativ vegansk mörk choklad t.ex från Green Star)
  • 100 g smör

Såhär gör du:

  1. Lägg hallonen till hallonmoussen i en kastrull. Värm upp dem på spisen och mosa dem med en sked eller visp. Tillsätt gelésocker och vaniljsocker, rör om och låt koka på medelvärme i ca 2 minuter. Låt kallna. Vispa grädden fast och vänd ner den kalla hallongelén i grädden. Låt stå kallt tills det är dags att garnera bakelserna.
  2. Smält smöret till brownien i en stor kastrull.
  3. Rör ner strösocker och ägg i det smälta smöret.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i kastrullen och rör tills smeten är slät.
  5. Bred ut smeten i en liten form eller långpanna (ca 25×30 cm), klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kallna.
  7. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Tänk på att bryta chokladen i mindre bitar.
  8. Koka upp och låt massan koka tills den tjocknar, det tar ca 30 minuter. Det kan också ta längre tid beroende på hur kraftigt den kokar. Temperaturen ska vara ca 117 grader när fudgen är färdig. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och blanda ner det kalla smöret i bitar. Rör ordentligt tills allt blandat sig.
  9. Bred chokladfudgen över brownien och ställ den kallt att stelna.
  10. Skär bort kanterna på den kalla kakan och skär den sedan i rektangulära bitar.
  11. Lägg bitarna på ett fat eller en bricka och spritsa eller bred ut hallonmoussen ovanpå.

Lycka till med din celiakibakelse!

 


bella bakar

Receptet är hämtat från: Bella Bakar utan socker, vete och laktos!

Hallonbollar

Du behöver:

  • 1 dl valnötter
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl rena havregryn
  • 1,5 dl frysta hallon
  • 1 msk Virgin kokosolja
  • 1 msk agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver

+

  •  kokosflingor till garnering

Så här gör du: 

  1. Mixa alla ingredienser till en jämn smet.
  2. Forma smeten till bollar i valfri storlek.
  3. Fyll ett fat med kokosflingor och rulla.

Färdigt!


2021 firas in med gourmetmat hos Tonnings

Hos familjen Tonning lagas ofta gourmetmat med inspiration från Österrike och Italien. Mamma Caroline fick sin celiakidiagnos när hon bodde utomlands och hon tog då sitt matlagningsintresse till en helt ny mjölfri nivå. Låt dig inspireras av hennes nyårssupé!

Recepten hittar du här


Receptet är hämtat från: Familjen Bakmössas gluten-, mjölk- och sockerfria Recept.

Hunden Hasses härliga tomatmuffins,
ca 24 stycken

DU BEHÖVER:

6 dl glutenfri mjölmix
• 2 tsk bakpulver
• 0,5 tsk salt
• 2 tomater
• 1 dl riven soyaost
• 1 msk torkad rosmarin
• 2 ägg
• 2,5 dl havremjölk
• 125 gram smält mjölkfritt smör

GÖR SÅ HÄR:

1. Ställ ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjölmix, bakpulver och salt.
3. Skär tomaterna i små bitar och blanda
dem med rosmarin och osten.
4. Vispa ägg och mjölk tillsammans.
Blanda sedan i mjölmix och smör.
5. Lägg i tomatblandningen och blanda.
6. Fyll muffinsformar lite mer än hälften med smet
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter


Smilla Luuks kladdkaka

från boken Smilla bakar

Fotograf: Jenny Grimsgård

cirka 8 stora bitar eller 12 små
DU BEHÖVER:

  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix
  • ½ dl kakao
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 stora msk nutella
  • Glutenfritt ströbröd och smör till kakformen

Garnering:

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar
kant, cirka 24 cm i diameter.
3. Smält smöret i en skål i mikron.
4. Vispa ägg och socker tills smeten blir ljus och pösig.
5. Blanda mjölmixen, kakaon, vaniljsockret, saltet, nutellan och det smälta smöret. Vispa kort med elvisp eller för hand med en sked tills det blir en slät smet.
6. Häll smeten i formen.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter om du vill ha kakan nästan rinnande i mitten, och 25 minuter om du vill ha den nästan genomgräddad. Prova dig fram med en sticka. Jag tycker att den får perfekt konsistens efter 15 minuter, kladdig men med en skorpa ovanpå och runt om.

8. Pudra kakan med lite florsocker och servera den gärna med vispad grädde och hallon.


Fasters fluffiga chokladmousse

Receptet är hämtat från: Familjen Bakmössas gluten-, mjölk- och sockerfria Recept.

Text: Jessica Fransson

Bild: Lotta Myrefel

Innan bakning:

  • Tvätta händerna.
  • Välj recept och titta i kylskåp och skafferi så att alla
  • ingredienser finns hemma.
  • Ta fram de redskap som du behöver till bakningen, som
  • exempelvis skål, visp och måttsats.
  • Börja baka!
  • Fråga alltid en vuxen om hjälp när du behöver använda
  • ugn, spis, mixer eller vassa föremål.

1 portion

  • 1 äggvita
  • 1 banan
  • 1 tsk kakao
  1. Knäck ägget och spara äggvitan i en skål.
  2. Vispa vitan med elvisp till ett hårt skum.
  3. Mosa en banan med en gaffel.
  4. Blanda ner bananen och kakaon försiktigt i skummet med en sked.
  1. Ställ moussen i kylen så att den stelnar.

 


 

Storebrors smuliga smulpaj

Receptet är hämtat från: Familjen Bakmössas gluten-, mjölk- och sockerfria Recept.

Text: Jessica Fransson

Bild: Lotta Myrefelt

ca 6-8 portioner

  • 5 dl glutenfria havregryn
  • 5 msk solroskärnor
  • 5 msk kokosflingor
  • 100 g mjölkfritt smör
  • 3 stora äpplen
  • kanel
  1. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Blanda havregryn, solroskärnor och kokos i en skål.
  3. Mosa sönder smöret i blandningen.
  4. Gör till en deg.
  5. Skala äpple och skär i små bitar. Lägg dem i en pajform och strö över kanelen.
  6. Smula degen över äpplena.
  7. Grädda i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun.

Fotograf: Ulrika Pousette

Receptet kommer från kokboken Smilla firar glutenfritt av Smilla Luuk.

SMILLA LUUKS KANELBULLAR TILL KANELBULLENS DAG

20ST BULLAR

Du behöver:

Bullar:

  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g färsk jäst för söta degar 1 msk fiberhusk
  • 7 dl glutenfri mjölmix + till utbakning 2 ½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 2/3 dl strösocker
  • ½ dl filmjölk
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ägg till pensling pärlsocker till dekoration

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 msk malen kanel

bullformar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull. Tillsätt mjölken så att vätskan blir ljummen. Eventuellt kan du behöva värma smörblandningen något eller låta den svalna en stund.
  2. Smula ner jästen i smörmjölken och rör om ordentligt.
  1. Tillsätt fiberhusken, blanda med en gaffel och låt svälla i 10 minuter.
  1. Häll mjölmix, kardemumma, salt, socker, filmjölk, sirap och smörmjölk i en bunke. Arbeta kraftigt i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under en handduk i 50 minuter.
  2. Gör fyllningen strax innan degen har jäst klart: Blanda smör, socker och kanel i en skål. Vispa med elvisp tills det blir en slät kräm.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och mjöla bak- bordet.
  4. Knåda degen lätt när den har jäst klart. Den ska vara lite kladdig. Kavla ut degen till en tunn rektangel och bred smörkrä- men jämnt över hela
  5. Rulla degen till en rulle och skär i 20 lika stora
  6. Lägg varje bulle i en bullform. Tryck ut bullarna lite på ovansidan så att de blir platta och breda, de höjer sig ändå i ug- nen.
  7. Vispa upp ägget med en gaffel och pensla bullarna med det. Strö på lite pärlsocker.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

 

Recept och bild hämtat från Birgitta Höglunds kokbok; Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

ÄGGMUFFINS MED FETAOST OCH GRÖNKÅL

🍞

Med inspiration från den svenska naturen kommer här ett gott och klimatsmart recept på matiga muffins perfekt att packa ner till utflykten.

🍞

Du behöver:

3 dl strimlad grönkål

1 finhackad schalottenlök

2 dl tärnad paprika

25 g smör

½–1 tsk salt

½ tsk peppar eller chiliflingor

1 msk balsamvinäger

8 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

150 g fetaost

2 dl pumpakärnor

1 dl finhackade färska örter

🍞

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn grönkål, lök och paprika i smöret ca 5 minuter, rör om under tiden. Krydda med den mindre mängden salt, peppar och balsamvinäger.
  2. Vispa ihop ägg och grädde, smula ner fetaosten. Rör ner grönkålsblandningen, pumpakärnor och örter, blanda väl. Smaka av om du vill ha mer salt, fetaosten tillför rätt mycket sälta.
  3. Pensla muffinsformar väl med smör eller ställ ut muffinsformar av papper på en plåt. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  4. Låt svalna en stund i formen, ta sedan ut muffinsen och låt svalna på galler.

KIWISALSA MED LIMEPICKLAD CHILI

Recept och bild hämtat från Birgitta Höglunds kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

🥝

Somrig och fräsch kiwisalsa med hetta – perfekt som tillbehör till grillmiddagen.

🥝

Du behöver:

1 chili

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 tsk flingsalt

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

🥝

Gör så här:

  1. Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om vill ha en stark salsa, utan för en mildare.
  2. Tvätta och riv skalet fint av limen och pressa ur saften. Häll över det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.
  3. Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar och gurka i lika små tärningar. Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
  4. Ställ i kylen en stund så att smakerna får utvecklas.

🥝

Tips! Utmärkt till grillad halloumi eller som tillbehör till linsbiffar.


JORDGUBBSSALLAD MED LIME OCH BASILIKA

Recept och bild hämtat från Birgitta Höglunds kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

 

Njut av sommarens härliga stunder och duka fram en härlig jordgubbssallad. Passar perfekt till buffén eller ostbrickan.

🍓

Du behöver:

500 g jordgubbar

1 dl mild, kallpressad olivolja

Saft från 2 lime

1 dl pinjekärnor

Lite smulat flingsalt

1 dl basilikablad

🍓

Gör så här:

  1. Skiva jordgubbar ner i en bunke. Häll över olja, limesaft, pinjekärnor och smula ner lite flingsalt.
  2. Blanda runt försiktigt, vänd till sist ner basilikabladen och lägg upp salladen i en skål.
  3. Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.
  4. Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

🍓

Tips! Passar väldigt bra som komplement till ostbrickan, gärna tillsammans med färska eller torkade fikon. För att göra salladen mer matig kan du hyvla över parmesan.

–––

 

MIKROBRÖD

Recept ur kokboken ”Hedvigs morgonstund”.

Mikrobröd

Smarrigt och nybakat på bara fem minuter – farligt enkelt!

Vad behöver jag?

1 dl glutenfritt havregryn

2–3 msk kvarg

1 ägg

Hur gör jag?

  1. Blanda alla ingredienser och häll i en mikrotålig skål. Skålen får gärna vara bred så att brödet blir tunt.
  2. Mikra i två minuter på full effekt och ta ut och vänd på brödet. Mikra ytterligare en minut.
  3. Rosta sedan brödet för att få det lite krispigare.
  4. Servera varmt med goda pålägg, kanske en skiva ost och tomat.

–––

Recept från Hedvigs morgonstund @eatnlive

Köp boken på www.hedvigsmorgonstund.com


KESOBRÖD

Recept ur kokboken ”Hedvigs morgonstund”.

Vad behöver jag

2 dl keso, välj laktosfri keso om du vill/behöver det.
1 dl glutenfritt havregryn
1 krm salt
1 msk sesamfrön

Hur gör jag?

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mosa keso och rör i
resterande ingredienser.
3. Forma till två bröd.
4. Lägg på en plåt
med bakplåtspapper.
5. Toppa med lite frön och sätt
in i ugnen cirka 20 minuter.
6. Låt brödet svalna
och dra ihop sig.


BANANBRÖD

Recept ur kokboken ”Hedvigs morgonstund”.

 

glutenfritt bananbröd

 

Recept från Hedvigs morgonstund @eatnlive 

BANANBRÖD 

Baka ett saftigt bananbröd med glutenfri havre som passar perfekt till helgbrunchen 

🍌  

Vad behöver jag? 

4 bananer 

3 ägg 

1 dl glutenfritt havregryn 

1 dl mandelmjöl 

Kokosflingor eller nötter för topping. 

(alternativt en skopa vaniljproteinpulver) 

🍌 

Hur gör jag? 

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mosa bananerna och vispa ihop med äggen.
  3. Mixa glutenfria havregryn till ett mjöl och blanda sedan med övriga ingredienser. 

(Vill du att det ska gå ännu snabbare kan du skippa att mixa havregrynen) 

  1. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Toppa med kokosflingor eller hackade nötter.
  2. Sätt in i mitten av ugnen

cirka 2530 minuter. 

  1. Ta ut och låt svalna, skär sedan i skivor och servera. Supergott med jordnötssmör och chiasylt med hallon. 

Köp boken på www.hedvigsmorgonstund.com 


LAVA CAKE

Recept ur kokboken ”Smilla bakar”.

Foto: Ulrika Pousette.

Snart är det dags att fira in 2020. Bjud på en härlig efterrätt med chokladsås som väller ut vid första tuggan.

🍫 Du behöver till 4 st:

4 små keramikformar

150 g smör

150 g mörk choklad

2 ägg

3 äggulor

1 dl florsocker

3 msk potatismjöl

1 nypa flingsalt

Smör till formarna

🍫 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj formarna ordentligt med hjälp av ett finger. Klipp fyra små rundlar av bakplåtspapper och täck formarnas botten.
  3. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i kastrullen. Rör tills chokladen har smält och blandat sig med smöret.
  4. Vispa ägg, äggulor och florsocker med elvisp tills smeten blir luftig.
  5. Sikta potatismjölet och vänd ner smeten tillsammans med chokladblandningen och flingsalt. Rör försiktigt tills smeten är jämn och utan klumpar.
  6. Häll smeten i formarna och ställ dem på en plåt. Grädda i 8–9 minuter, tills kakorna torkat på ytan, men är lite vobbliga om man skakar försiktigt på plåten.
  7. Ta ut kakorna ur ugnen och låt vila i ca 5 minuter. Skär sedan loss dem med en vass kniv längs med formarnas kant och vänd dem på små tallrikar.
  8. Plocka bort bakplåtspappret från toppen och servera direkt, gärna med en kula glass och lite bär.

FOCACCIA

Receptet är hämtat från Helt glutenfritt av Maria Blohm och Jessica Frej.

FOTO SONJA DAHLGREN

 

Focaccia är brödet som passar perfekt till nyårsbuffén. Smaksätt det som du vill och om det blir något över kan du njuta av det även på nyårsdagen då det också är gott.

🍞Ingredienser:

  • 250 g kallt vatten 10 g färsk jäst
  • 1 ägg
  • 40 g olivolja
  • 1 msk socker
  • 80 g rismjöl
  • 45 g durramjöl
  • 45 g maizena
  • 20 g potatismjöl
  • 2 tsk xantangummi
  • 1 tsk salt

Smaksättning: rosmarin, basilika,timjan, fetaost, soltorkade tomater, olivolja till utbakning, flingsalt

🍞Gör så här:
1. Blanda vatten, jäst, ägg och olivolja.
2. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt de blöta.
3. Blanda degen slät för hand eller med hjälp av elvisp eller köksmaskin.
4. Häll degen i en oljad form, ca 20–30 cm.
5. När degen har jäst ca 30 minuter, tryck ner valfri smaksättning i degen och låt jäsa övertäckt med plast i ytterligare 1,5 timme.
6. Pensla brödet med olivolja och strö över lite flingsalt före gräddning.
7. Grädda i ca 25 minuter på 200 grader.
8. Låt brödet svalna före servering.


SNABBINLAGD RÖDLÖK

Recept ur boken Sylta, safta & lägg in, av Cecilia Björk Tengå.

Foto: Cecilia Björk Tengå

Det här är världens godaste tillbehör till bland annat hamburgare, grillat och grytor. Dessutom superenkelt att göra!

🍴1 stor burk

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 stora rödlökar

🍴Gör så här:

  1. Blanda vatten, socker och ättiksprit. Om du endast har ättika (24 %) hemma kan du ta ½ dl av den och tillsätta ½ dl vatten så blir det rätt styrka.
  2. Koka upp blandningen och låt den svalna något.
  3. Skala rödlöken och dela den på mitten, längs med fäste och topp. Skiva den tunt och lägg ner den i lagen.
  4. Häll lök och lag på burk. Nu är löken klar att serveras, men den kan gärna stå och mogna i några dagar också. Håller sig bra flera veckor i kylen.

BANANCHUTNEY

Recept ur boken Sylta, safta & lägg in, av Cecilia Björk Tengå.

Foto: Cecilia Björk Tengå

Är svårt att få tag på i matbutiken så om du vill ha en smakrik men mild, chutney med mjuk konsistens får du göra den själv. God till bland annat köttfärscurry och andra heta grytor som behöver balanseras med något sötsyrligt.

3-4 burkar

  • 6 medelstora bananer
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 gul lök
  • 2 dl gröna russin (eller vanliga mörka)
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron
  • ½ röd chilipepparfrukt (kan uteslutas)
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 krm malen cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 1–2 dl vatten

Gör så här:

  1. Skala och skär bananerna på längden, sedan en gång till på längden och därefter i 1 cm stora bitar. Lägg dem i en stor tjockbottnad kastrull. Häll över vitvinsvinägern och rör om.
  2. Finhacka löken och blanda ner den i bananröran. Häll ner russin, råsocker och strösocker.
  3. Skölj citronen och skala den med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa saften ur citronen. Dela chilipepparfrukten på längden, ta bort kärnorna och finhacka den. Blanda ner citronskal, citronsaft och chilipeppar i kastrullen.
  4. Tillsätt ingefära, gurkmeja, curry, kanel, cayennepeppar och salt. Rör om ordentligt och blanda till sist ner ca 1 dl vatten. Låt allt stå 1 timme.
  5. Koka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då och späd med mer vatten om det börjar kännas torrt.
  6. Häll upp i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl i upp till 6 månader.

KAVRING

Recepten är hämtade ur Ulrika Davidssons bok ”Kickstarta med Ulrikas matlådor”.  

FOTO: Ulrika Pousette 

  • 3 3/4 dl bovetemjöl 
  • 3/4 dl sojamjöl 
  • 1/2 dl nyponmjöl 
  • 1 dl linfrö 
  • 2 dl solroskärnor 
  • 2 msk psylliumhusk 
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 6 dl filmjök, 3 % 
  • 1 dl mörk sirap 

 Till formen 

  • 1 tsk smör 
  • tsk bovetemjöl 

 Topping 

  • 2 msk solroskärnor 
  • 1 msk chiafrö 

 Så här gör du: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra degingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk  och sirap och rör ihop till en kladdig smet. 
  2. Låt svälla i några minuter.
  3. Smöra och mjöla en brödform1,5 –2 liter och rdela smeten jämnt i formen.  
  4.  Strö över solroskärnor och chiafrö. 
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt ligga kvar i formen och svalna.

LIMEPAJ MED CITRONGRÄS OCH INGEFÄRA

Receptet hämtat ur boken ”Fika Nyttigt” av Marina Asplund och Maria Stadell. Foto Ulrika Ekblom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 BITAR 

Botten 

  • 5 dl pumpafr. (eller 2,5 dl 
  • mandlar) 
  • 10 medjooldadlar 
  • 1 dl kokosflingor 
  • 2 cm färsk ingefära 
  • 1 nypa kvalitetssalt 

 Fyllning 

  • 3 avokador 
  • 1,5 dl pressad lime 
  • zest från ca 3 lime 
  • 1 dl honung 
  • 0,5 dl vatten 
  • 1 nypa kvalitetssalt 
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 1/2 stång citrongräs (kan uteslutas) 
  • 1,25 dl kallpressad kokosolja 

Dekoration 

färska hallon eller lime  

Så gör du: 

  1. Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. 
  2. Tryck ut degen i en springform.
  3. Mixa avokado, limesaft, zest, honung, vatten, citrongräs, salt och vanilj till en slät smet. Mixa i slutet ner kokosolja. 
  4. Häll fyllningen över botten och ställ i frysen. Toppa med rska hallon eller lime vid servering. 

DELIKATA BOLLEN

Receptet hämtat ur boken ”Fika Nyttigt” av Marina Asplund och Maria Stadell. Foto Ulrika Ekblom.

10 BITAR

• 5 dl cashewnötter
• 2 dl kokosflingor
• 2 tsk vaniljpulver
• 1 msk carobpulver
• 1 nypa salt
• 2–3 msk starkt kaffe
• 1,5 dl agavesirap
• 1 msk kallpressad kokosolja
• 1 dl kokosflingor att rulla bollarna i

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Mixa nötter och kokosflingor i matberedaren till ett mjöl, tillsätt alla torra ingredienser och sedan kaffe, agave och kokosolja.

2. Rulla till bollar och i kokosflingor. Ställ i kylskåp en stund före servering.


JORDGUBBSDRÖM

Receptet hämtat ur boken ”Fika Nyttigt” av Marina Asplund och Maria Stadell. Foto Ulrika Ekblom.

16 BITAR

Botten
• 3 dl mandlar
• 15 dadlar
• 2 tsk vaniljpulver
• 1 tsk salt

Fyllning 1 – grädde
• 5 dl cashewnötter
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 dl honung
• 1 dl vatten
• 0,5 dl pressad citron
• 2 dl kallpressad kokosolja

Fyllning 2 – jordgubb
• hälften av fyllning 1
• 450 g jordgubbar
• 1,5 dl kallpressad kokosolja
• 1 msk honung

Dekoration
• Färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU:
1. Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen i en springform.
2. Mixa alla ingredienser till fyllning 1 till en slät smet, häll hälften av smeten över botten.
3. I resten av smeten tillsätter du jordgubbar, kokosolja och honung. Mixa igen innan du häller den över fyllning 1.
4. Ställ in i frysen och dekorera med färska jordgubbar vid servering.


LINFRÖFRALLOR MED APRIKOS

Receptet är hämtat ur boken Kickstarta med Ulrikas matlådor av Ulrika Davidsson.

10 FRALLOR
• 25 g jäst
• 5 dl standardmjölk
• 2 msk rapsolja
• 2 msk pofiber
• 2 dl glutenfria havregryn
• 1 dl linfrö
• 2 dl bovetemjöl
• 3/4 dl sojamjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 1/2 tsk salt
• 5 finhackade torkade aprikoser

SÅ HÄR GÖR DU:
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna.
2. Arbeta ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 2 timmar.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Forma degen till 10 frallor med fuktade händer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter och låt dem sedan svalna på galler under en bakduk.


BOVETERUTOR

Receptet är häm­tat ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson. (Obs! Vissa recept i boken innehåller gluten).

  • 1 förpackning kokta kidneybönor (380 g)
  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 3,5 dl bovetemjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk xantangummi
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk olivolja till formen
  • eventuellt 0,5 dl hampafrön att strö över

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Häll av spadet och låt bönor­na rinna Mixa bönorna släta med vattnet med en stavmixer. Tillsätt jästen och mixa kort så den löses upp.
  2. Blanda bovetemjöl, fiber­husk, xantangummi, salt och havregryn i en separat
  3. Rör ner mjölblandningen, honungen och oljan i bön­smeten. Blanda till jämn och kladdig smet.
  4. Bred ut degen med en slicke­ pott i en smord och ugnssäker form 30 x 20 cm.
  5. Strö ev hampafrön över. Skär i cirka 20 rutor. Låt jäsa under duk i ca 3 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt stå 15 min i formen innan brödet lyfts upp och får svalna på galler.

BANANA BREAD

Recept från ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson. (Obs Vissa recept i boken innehåller gluten).

BANANA BREAD
1 BRÖDFORM
• 1 förpackning kidneybönor (380 g)
• 2 bananer
• 125 g rumsvarmt smör
• 1 dl farinsocker
• 2 rumsvarma ägg
• 2 dl glutenfritt havremjöl
• 2 tsk bakpulver
• 0,5 tsk salt
• 1 tsk kanel
• 1 tsk malen ingefära
• 2 dl valnötter
Topping
• 1 banan
• 1 msk farinsocker
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll av spadet, skölj och låt
kidneybönorna rinna av.
3. Mixa bönor och bananer till
ett mos.
4. Vispa smör och farinsocker
fluffigt. Rör ner äggen ett i taget.
5. Blanda havremjöl, bakpulver,
salt, kanel och ingefära. Tillsätt
mjölblandningen och bananoch
bönmoset i smörkrämen.
6. Vänd runt med slickepott så att
allt blandas.
7. Häll i valnötterna.
8. Häll smeten i en smord och mjölad
brödform, cirka 1,5 liter.
9. Halvera en banan och lägg på
kakan, strö över farinsockret.
10. Grädda i cirka 40 minuter i
mitten av ugnen.
11. Låt svalna i 10 minuter innan
kakan stjälps upp på galler där den
får svalna helt.


BLANDA EGEN MJÖLMIX

Recept från ”Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter” av Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes.

Foto: Eva Hildén

1 bröd/8 småbröd

2 3/4 dl rismjöl,1 1/3 dl potatismjöl

3 dl sojamjöl

2 msk finmalet psylliumfröskal

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

7 g torrjäst

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Häll ner alla ingredienser i en matberedare med knivsats och mixa ihop dem till ett jämnt mjöl.
  2. Förvara i en lufttät glasburk tills det blir dags att baka.

HONUNGSTOSCA

Receptet är hämtat ur Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes bok Baka glutenfritt-matbröd och söta favoriter. 

HONUNGSTOSCA
6 BITAR • 1 dl havremjöl • 0,5 dl majsstärkelse • 0,5 dl mandelmjöl • 1 krm vaniljpulver • 1 krm bakpulver • 1 msk finmalet psylliumfröskal • 75 g smör • 2 ägg • 0,5 dl honung
Toscatopping • 50 g smör • 0,5 dl strösocker • 1 msk majsstärkelse • 1 msk valfri mjölk • 50 g flagad sötmandel
Garnering • florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Värm ugnen till 175 grader och smörj en liten rund sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.

2. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Smält smöret på medelsvag värme.

3. Blanda ner smöret, äggen och honungen i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet.

4. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

5. Låt kakan vila i formen i ca 5 minuter. Lossa kanterna med en kniv och stjälp upp kakan.

6. Blanda alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör noga i början så att inte majsstärkelsen klumpar sig. Låt blandningen koka under omrörning i 1–2 minuter eller tills den tjocknar.

7. Häll toppingen på kakan då kakan fortfarande är varm. Låt kakan svalna något innan den pudras med florsocker och skärs upp.


Läs gärna våra utvalda nyheter, du hittar de här