SNABBINLAGD RÖDLÖK

Recept ur boken Sylta, safta & lägg in, av Cecilia Björk Tengå.

Foto: Cecilia Björk Tengå

Det här är världens godaste tillbehör till bland annat hamburgare, grillat och grytor. Dessutom superenkelt att göra!

🍴1 stor burk

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 stora rödlökar

🍴Gör så här:

  1. Blanda vatten, socker och ättiksprit. Om du endast har ättika (24 %) hemma kan du ta ½ dl av den och tillsätta ½ dl vatten så blir det rätt styrka.
  2. Koka upp blandningen och låt den svalna något.
  3. Skala rödlöken och dela den på mitten, längs med fäste och topp. Skiva den tunt och lägg ner den i lagen.
  4. Häll lök och lag på burk. Nu är löken klar att serveras, men den kan gärna stå och mogna i några dagar också. Håller sig bra flera veckor i kylen.

BANANCHUTNEY

Recept ur boken Sylta, safta & lägg in, av Cecilia Björk Tengå.

Foto: Cecilia Björk Tengå

Är svårt att få tag på i matbutiken så om du vill ha en smakrik men mild, chutney med mjuk konsistens får du göra den själv. God till bland annat köttfärscurry och andra heta grytor som behöver balanseras med något sötsyrligt.

3-4 burkar

  • 6 medelstora bananer
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 gul lök
  • 2 dl gröna russin (eller vanliga mörka)
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron
  • ½ röd chilipepparfrukt (kan uteslutas)
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 krm malen cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 1–2 dl vatten

Gör så här:

  1. Skala och skär bananerna på längden, sedan en gång till på längden och därefter i 1 cm stora bitar. Lägg dem i en stor tjockbottnad kastrull. Häll över vitvinsvinägern och rör om.
  2. Finhacka löken och blanda ner den i bananröran. Häll ner russin, råsocker och strösocker.
  3. Skölj citronen och skala den med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa saften ur citronen. Dela chilipepparfrukten på längden, ta bort kärnorna och finhacka den. Blanda ner citronskal, citronsaft och chilipeppar i kastrullen.
  4. Tillsätt ingefära, gurkmeja, curry, kanel, cayennepeppar och salt. Rör om ordentligt och blanda till sist ner ca 1 dl vatten. Låt allt stå 1 timme.
  5. Koka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då och späd med mer vatten om det börjar kännas torrt.
  6. Häll upp i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl i upp till 6 månader.

KAVRING

Recepten är hämtade ur Ulrika Davidssons bok ”Kickstarta med Ulrikas matlådor”.  

FOTO: Ulrika Pousette 

  • 3 3/4 dl bovetemjöl 
  • 3/4 dl sojamjöl 
  • 1/2 dl nyponmjöl 
  • 1 dl linfrö 
  • 2 dl solroskärnor 
  • 2 msk psylliumhusk 
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 6 dl filmjök, 3 % 
  • 1 dl mörk sirap 

 Till formen 

  • 1 tsk smör 
  • tsk bovetemjöl 

 Topping 

  • 2 msk solroskärnor 
  • 1 msk chiafrö 

 Så här gör du: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra degingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk  och sirap och rör ihop till en kladdig smet. 
  2. Låt svälla i några minuter.
  3. Smöra och mjöla en brödform1,5 –2 liter och rdela smeten jämnt i formen.  
  4.  Strö över solroskärnor och chiafrö. 
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt ligga kvar i formen och svalna.

LIMEPAJ MED CITRONGRÄS OCH INGEFÄRA

Receptet hämtat ur boken ”Fika Nyttigt” av Marina Asplund och Maria Stadell. Foto Ulrika Ekblom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 BITAR 

Botten 

  • 5 dl pumpafr. (eller 2,5 dl 
  • mandlar) 
  • 10 medjooldadlar 
  • 1 dl kokosflingor 
  • 2 cm färsk ingefära 
  • 1 nypa kvalitetssalt 

 Fyllning 

  • 3 avokador 
  • 1,5 dl pressad lime 
  • zest från ca 3 lime 
  • 1 dl honung 
  • 0,5 dl vatten 
  • 1 nypa kvalitetssalt 
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 1/2 stång citrongräs (kan uteslutas) 
  • 1,25 dl kallpressad kokosolja 

Dekoration 

färska hallon eller lime  

Så gör du: 

  1. Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. 
  2. Tryck ut degen i en springform.
  3. Mixa avokado, limesaft, zest, honung, vatten, citrongräs, salt och vanilj till en slät smet. Mixa i slutet ner kokosolja. 
  4. Häll fyllningen över botten och ställ i frysen. Toppa med rska hallon eller lime vid servering. 

DELIKATA BOLLEN

Receptet hämtat ur boken ”Fika Nyttigt” av Marina Asplund och Maria Stadell. Foto Ulrika Ekblom.

10 BITAR

• 5 dl cashewnötter
• 2 dl kokosflingor
• 2 tsk vaniljpulver
• 1 msk carobpulver
• 1 nypa salt
• 2–3 msk starkt kaffe
• 1,5 dl agavesirap
• 1 msk kallpressad kokosolja
• 1 dl kokosflingor att rulla bollarna i

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Mixa nötter och kokosflingor i matberedaren till ett mjöl, tillsätt alla torra ingredienser och sedan kaffe, agave och kokosolja.

2. Rulla till bollar och i kokosflingor. Ställ i kylskåp en stund före servering.


JORDGUBBSDRÖM

Receptet hämtat ur boken ”Fika Nyttigt” av Marina Asplund och Maria Stadell. Foto Ulrika Ekblom.

16 BITAR

Botten
• 3 dl mandlar
• 15 dadlar
• 2 tsk vaniljpulver
• 1 tsk salt

Fyllning 1 – grädde
• 5 dl cashewnötter
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 dl honung
• 1 dl vatten
• 0,5 dl pressad citron
• 2 dl kallpressad kokosolja

Fyllning 2 – jordgubb
• hälften av fyllning 1
• 450 g jordgubbar
• 1,5 dl kallpressad kokosolja
• 1 msk honung

Dekoration
• Färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU:
1. Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen i en springform.
2. Mixa alla ingredienser till fyllning 1 till en slät smet, häll hälften av smeten över botten.
3. I resten av smeten tillsätter du jordgubbar, kokosolja och honung. Mixa igen innan du häller den över fyllning 1.
4. Ställ in i frysen och dekorera med färska jordgubbar vid servering.


LINFRÖFRALLOR MED APRIKOS

Receptet är hämtat ur boken Kickstarta med Ulrikas matlådor av Ulrika Davidsson.

10 FRALLOR
• 25 g jäst
• 5 dl standardmjölk
• 2 msk rapsolja
• 2 msk pofiber
• 2 dl glutenfria havregryn
• 1 dl linfrö
• 2 dl bovetemjöl
• 3/4 dl sojamjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 1/2 tsk salt
• 5 finhackade torkade aprikoser

SÅ HÄR GÖR DU:
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna.
2. Arbeta ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 2 timmar.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Forma degen till 10 frallor med fuktade händer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter och låt dem sedan svalna på galler under en bakduk.


BOVETERUTOR

Receptet är häm­tat ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson. (Obs! Vissa recept i boken innehåller gluten).

  • 1 förpackning kokta kidneybönor (380 g)
  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 3,5 dl bovetemjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk xantangummi
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk olivolja till formen
  • eventuellt 0,5 dl hampafrön att strö över

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Häll av spadet och låt bönor­na rinna Mixa bönorna släta med vattnet med en stavmixer. Tillsätt jästen och mixa kort så den löses upp.
  2. Blanda bovetemjöl, fiber­husk, xantangummi, salt och havregryn i en separat
  3. Rör ner mjölblandningen, honungen och oljan i bön­smeten. Blanda till jämn och kladdig smet.
  4. Bred ut degen med en slicke­ pott i en smord och ugnssäker form 30 x 20 cm.
  5. Strö ev hampafrön över. Skär i cirka 20 rutor. Låt jäsa under duk i ca 3 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt stå 15 min i formen innan brödet lyfts upp och får svalna på galler.

BANANA BREAD

Recept från ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson. (Obs Vissa recept i boken innehåller gluten).

BANANA BREAD
1 BRÖDFORM
• 1 förpackning kidneybönor (380 g)
• 2 bananer
• 125 g rumsvarmt smör
• 1 dl farinsocker
• 2 rumsvarma ägg
• 2 dl glutenfritt havremjöl
• 2 tsk bakpulver
• 0,5 tsk salt
• 1 tsk kanel
• 1 tsk malen ingefära
• 2 dl valnötter
Topping
• 1 banan
• 1 msk farinsocker
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll av spadet, skölj och låt
kidneybönorna rinna av.
3. Mixa bönor och bananer till
ett mos.
4. Vispa smör och farinsocker
fluffigt. Rör ner äggen ett i taget.
5. Blanda havremjöl, bakpulver,
salt, kanel och ingefära. Tillsätt
mjölblandningen och bananoch
bönmoset i smörkrämen.
6. Vänd runt med slickepott så att
allt blandas.
7. Häll i valnötterna.
8. Häll smeten i en smord och mjölad
brödform, cirka 1,5 liter.
9. Halvera en banan och lägg på
kakan, strö över farinsockret.
10. Grädda i cirka 40 minuter i
mitten av ugnen.
11. Låt svalna i 10 minuter innan
kakan stjälps upp på galler där den
får svalna helt.


BLANDA EGEN MJÖLMIX

Recept från ”Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter” av Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes.

Foto: Eva Hildén

1 bröd/8 småbröd

2 3/4 dl rismjöl,1 1/3 dl potatismjöl

3 dl sojamjöl

2 msk finmalet psylliumfröskal

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

7 g torrjäst

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Häll ner alla ingredienser i en matberedare med knivsats och mixa ihop dem till ett jämnt mjöl.
  2. Förvara i en lufttät glasburk tills det blir dags att baka.

HONUNGSTOSCA

Receptet är hämtat ur Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes bok Baka glutenfritt-matbröd och söta favoriter. 

HONUNGSTOSCA
6 BITAR • 1 dl havremjöl • 0,5 dl majsstärkelse • 0,5 dl mandelmjöl • 1 krm vaniljpulver • 1 krm bakpulver • 1 msk finmalet psylliumfröskal • 75 g smör • 2 ägg • 0,5 dl honung
Toscatopping • 50 g smör • 0,5 dl strösocker • 1 msk majsstärkelse • 1 msk valfri mjölk • 50 g flagad sötmandel
Garnering • florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Värm ugnen till 175 grader och smörj en liten rund sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.

2. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Smält smöret på medelsvag värme.

3. Blanda ner smöret, äggen och honungen i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet.

4. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

5. Låt kakan vila i formen i ca 5 minuter. Lossa kanterna med en kniv och stjälp upp kakan.

6. Blanda alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör noga i början så att inte majsstärkelsen klumpar sig. Låt blandningen koka under omrörning i 1–2 minuter eller tills den tjocknar.

7. Häll toppingen på kakan då kakan fortfarande är varm. Låt kakan svalna något innan den pudras med florsocker och skärs upp.