BOVETERUTOR

Receptet är häm­tat ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson. (Obs! Vissa recept i boken innehåller gluten).

  • 1 förpackning kokta kidneybönor (380 g)
  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 3,5 dl bovetemjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk xantangummi
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk olivolja till formen
  • eventuellt 0,5 dl hampafrön att strö över

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Häll av spadet och låt bönor­na rinna Mixa bönorna släta med vattnet med en stavmixer. Tillsätt jästen och mixa kort så den löses upp.
  2. Blanda bovetemjöl, fiber­husk, xantangummi, salt och havregryn i en separat
  3. Rör ner mjölblandningen, honungen och oljan i bön­smeten. Blanda till jämn och kladdig smet.
  4. Bred ut degen med en slicke­ pott i en smord och ugnssäker form 30 x 20 cm.
  5. Strö ev hampafrön över. Skär i cirka 20 rutor. Låt jäsa under duk i ca 3 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt stå 15 min i formen innan brödet lyfts upp och får svalna på galler.

BANANA BREAD

Recept från ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson. (Obs Vissa recept i boken innehåller gluten).

BANANA BREAD
1 BRÖDFORM
• 1 förpackning kidneybönor (380 g)
• 2 bananer
• 125 g rumsvarmt smör
• 1 dl farinsocker
• 2 rumsvarma ägg
• 2 dl glutenfritt havremjöl
• 2 tsk bakpulver
• 0,5 tsk salt
• 1 tsk kanel
• 1 tsk malen ingefära
• 2 dl valnötter
Topping
• 1 banan
• 1 msk farinsocker
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll av spadet, skölj och låt
kidneybönorna rinna av.
3. Mixa bönor och bananer till
ett mos.
4. Vispa smör och farinsocker
fluffigt. Rör ner äggen ett i taget.
5. Blanda havremjöl, bakpulver,
salt, kanel och ingefära. Tillsätt
mjölblandningen och bananoch
bönmoset i smörkrämen.
6. Vänd runt med slickepott så att
allt blandas.
7. Häll i valnötterna.
8. Häll smeten i en smord och mjölad
brödform, cirka 1,5 liter.
9. Halvera en banan och lägg på
kakan, strö över farinsockret.
10. Grädda i cirka 40 minuter i
mitten av ugnen.
11. Låt svalna i 10 minuter innan
kakan stjälps upp på galler där den
får svalna helt.


BLANDA EGEN MJÖLMIX

Recept från ”Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter” av Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes.

Foto: Eva Hildén

1 bröd/8 småbröd

2 3/4 dl rismjöl,1 1/3 dl potatismjöl

3 dl sojamjöl

2 msk finmalet psylliumfröskal

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

7 g torrjäst

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Häll ner alla ingredienser i en matberedare med knivsats och mixa ihop dem till ett jämnt mjöl.
  2. Förvara i en lufttät glasburk tills det blir dags att baka.

HONUNGSTOSCA

Receptet är hämtat ur Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes bok Baka glutenfritt-matbröd och söta favoriter. 

HONUNGSTOSCA
6 BITAR • 1 dl havremjöl • 0,5 dl majsstärkelse • 0,5 dl mandelmjöl • 1 krm vaniljpulver • 1 krm bakpulver • 1 msk finmalet psylliumfröskal • 75 g smör • 2 ägg • 0,5 dl honung
Toscatopping • 50 g smör • 0,5 dl strösocker • 1 msk majsstärkelse • 1 msk valfri mjölk • 50 g flagad sötmandel
Garnering • florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Värm ugnen till 175 grader och smörj en liten rund sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.

2. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Smält smöret på medelsvag värme.

3. Blanda ner smöret, äggen och honungen i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet.

4. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

5. Låt kakan vila i formen i ca 5 minuter. Lossa kanterna med en kniv och stjälp upp kakan.

6. Blanda alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör noga i början så att inte majsstärkelsen klumpar sig. Låt blandningen koka under omrörning i 1–2 minuter eller tills den tjocknar.

7. Häll toppingen på kakan då kakan fortfarande är varm. Låt kakan svalna något innan den pudras med florsocker och skärs upp.