HONUNGSTOSCA

Receptet är hämtat ur Susanne Hovenäs och Malin Randeniyes bok Baka glutenfritt-matbröd och söta favoriter. 

HONUNGSTOSCA
6 BITAR • 1 dl havremjöl • 0,5 dl majsstärkelse • 0,5 dl mandelmjöl • 1 krm vaniljpulver • 1 krm bakpulver • 1 msk finmalet psylliumfröskal • 75 g smör • 2 ägg • 0,5 dl honung
Toscatopping • 50 g smör • 0,5 dl strösocker • 1 msk majsstärkelse • 1 msk valfri mjölk • 50 g flagad sötmandel
Garnering • florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Värm ugnen till 175 grader och smörj en liten rund sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.

2. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Smält smöret på medelsvag värme.

3. Blanda ner smöret, äggen och honungen i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet.

4. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

5. Låt kakan vila i formen i ca 5 minuter. Lossa kanterna med en kniv och stjälp upp kakan.

6. Blanda alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör noga i början så att inte majsstärkelsen klumpar sig. Låt blandningen koka under omrörning i 1–2 minuter eller tills den tjocknar.

7. Häll toppingen på kakan då kakan fortfarande är varm. Låt kakan svalna något innan den pudras med florsocker och skärs upp.