Du har väl inte missat Glutenpodden?

Glutenpodden är en prisbelönad podd som produceras av Beppo Ljudproduktion på uppdrag av Svenska Celiakiförbundet, förbundet som företräder dig med celiaki eller laktosintolerans.

Podden finns på iTunes, Spotify och Acast. Länk till senaste avsnittet hittar du i förbundets medlemsapp.

Vilka leder podden?

I Glutenpodden diskuterar celiakisten och kokboksförfattaren Smilla Luuk och Svenska Celiakiförbundets ombudsman, påverkansansvarig och celiakiexpert Linus Engqvist Richert allt som rör livet med celiaki.

Ämnen som tas upp är bland annat hur man ska göra när man nyss fått diagnos, hur det är att ha celiaki i skolan, varför det är så viktigt med dietister, celiakiforskning, öl, bakning, diskriminering, glutendejting, glutenmyter och mycket, mycket mer.

Vem ska lyssna på podden?

Podden passar både gammal och ung, den som desperat vill lära sig mer om celiaki, glutenfri kost eller andra celiakirelaterade ämnen. Eller den som har celiaki eller en anhörig med celiaki och bara vill känna igen sig en liten stund.

Priser och utmärkelser

Glutenpodden belönades med en bronsplakett i kategorin Best Branded Podcast Series i den stora internationella tävlingen The 2019 International Content Marketing Awards.

I september 2020 belönades Glutenpodden med en silverplakett i kategorin Årets podd i den svenska tävlingen Swedish Content Awards.

Senare samma år, 2020, nominerades Glutenpodden i Best Branded Podcast Series i den stora internationella tävlingen The 2020 International Content Marketing Awards

I juni 2021 fick vi flest nomineringar av Svenska Celiakiungdomsförbundets (SCUF) medlemmar och tilldelades årets SCUF-gaffel. 

Flera av avsnitten har gäster

Några av som deltagit sedan starten i maj 2019 är:

  • Ylva Sjögren Bolin, expert på Livsmedelsverket – i avsnittet Kan man äta cornflakes och sojasås?
  • Karin Moberg, grundare av glutenfria bageriet Friends of Adam – i avsnittet Hur bakar man bröd med favabönmjöl och psylliumfröskal?
  • Anneli Andersson, bakbloggaren bakom Glutenfria Godsaker – i avsnittet ”Det var nästan som döden när jag fick min diagnos”
  • Jessica Frej, kokboksförfattare och tv-kock – i avsnittet Därför mörkade Jessica Frej sin celiaki i tv
  • Elin M Hård af Segerstad, dietist och forskare – i avsnittet Dietistens bästa tips
  • Elin Rubensson, fotbollsproffs med flera internationella medaljer – i avsnittet Elin Rubensson är fotbollsproffs med celiaki
  • Margareta Elding-Pontén, kemist och bakboksförfattare – i avsnittet Nya kostråd och vetestärkelse-bråket
  • Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och forskare – i avsnittet Forskningsavsnittet – om framtida medicin och nya upptäckter