Glutenintoleranta foodien Smilla Luuk och Svenska Celiakiförbundets ombudsman Linus Engqvist Richert pratar om allt från celiaki-forskning, öl, bakning, diskriminering, glutendejting och glutenmyter.

Podden finns på Spotify, a-cast och Itunes.


Avsnitt 5

”Det var nästan som döden när jag fick min diagnos”

Anneli Andersson, bakbloggaren bakom Glutenfria Godsaker, gästar oss och berättar om hur världen rasade när hon fick sin celiakidiagnos. Hon snackar även om sina bästa recept och om de farliga trendätarna. Dessutom varnar vi för att äta rå pizzadeg!

Länk till avsnittet på Spotify

länk till avsnittet på acast


Avsnitt 4

Hur bakar man bröd med favabönmjöl och psylliumfröskal?

Nördigt avsnitt om mjöl och bakning. Vi får besök av Karin Moberg som startade det glutenfria bageriet Friends of Adam. Vilka är de magiska ingredienserna i glutenfritt bröd? Varför är glutenfritt bröd så dyrt? Och varför vaktades det glutenfria Nobel-brödet av vakter?

Länk till avsnittet på Spotify

Länk till avsnittet på acast


Avsnitt 3

Kan man äta cornflakes och sojasås?

Vågar man som glutenintolerant dricka julmust, vodka och öl? Livsmedelsverkets celiakiexpert Ylva Sjögren Bolin gästar poddstudion och berättar vilka livsmedel man faktiskt kan äta och vad man bör undvika. Ylva hjälper även till med att reda ut alla begrepp och varningstexter på livsmedelsförpackningarna. Vad betyder till exempel ”spår av gluten” egentligen?

Länk till avsnittet på Spotify

Länk till avsnittet på acast


Avsnitt 2

Skriver du i din Tinder-bio att du har celiaki?

Smilla och Linus snackar om hur diagnosen kan kännas som en jättestor del av ens identitet och att man tänker på sin celiaki även i situationer som inte handlar direkt om mat. Vi pratar om behovet av förebilder, om utanförskap, glutenhångel och om dejtingsajten som parar ihop singlar med celiaki.

Länk till avsnittet på Spotify

Länk till avsnittet på acast


Avsnitt 1

Fick jag celiaki för att jag åt för mycket gröt som bebis?

PREMIÄR! I vårt allra första avsnitt pratar Smilla Luuk personligt om hur det var när hon fick sin celiakidiagnos. Om symptom, dumma läkare, utanförskap på skollunchen, ärftlighet och om att bli konstigt behandlad på Disneyland.

Länk till avsnittet på Spotify

Länk till avsnittet på acast