Hjälp oss att kartlägga merkostnaden för den glutenfria kosten

Ta fram ett kvitto från mataffären där du handlat för minst 500 kr och fyll i fälten nedan. Du är helt anonym, det är bara siffrorna vi kan se. Fyll gärna i formuläret regelbundet när du handlat.

Merkostnader för glutenfri kost

Räkna bort sådant som inte är mat. Som frystejp, ballonger och annat roligt som finns på mataffären
Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria cornflakes m.m. m.m.
Totalt antal personer som bor i hushållet, och som äter av maten
Räkna med även personer utan celiakidiagnos som äter en glutenfri kost

Är det dyrt att ha celiaki?

Ja, det är nämligen oftast dyrare att köpa produkter med märkningen ”glutenfri” jämfört med motsvarande glutenfria produkter. Det kan finnas enskilda undantag där den glutenfria produkten är billigare, men generellt sett är de glutenfria produkterna ofta upp till flera gånger dyrare än de glutenhaltiga alternativen.

Glutenfria ersättningsprodukter, vad är det?

Glutenfritt bröd, glutenfria cornflakes, glutenfri pasta och många andra glutenfria produkter är särskilt framtagna för att personer med celiaki ska kunna äta bland annat bröd, cornflakes, pasta. Dessa produkter kallas glutenfria ersättningsprodukter, då de ersätter glutenhaltiga produkter, och är allt som oftast avsevärt dyrare än sina glutenhaltiga motsvarigheter.

Ägg, mjölk, frukt och grönsaker och mycket annat innehåller inte gluten, och det finns därför inte glutenfria ersättningsprodukter för dessa varor. Den med celiaki får betala samma pris som alla andra för dessa produkter.

Den sammanlagda matkostnaden blir högre

För en person med celiaki omfattar den sammanlagda matkostnaden dels produkter som inte innehåller gluten, som mjölk och grönsaker, där priset är samma för den med celiaki som för den som inte har celiaki. Dels glutenfria ersättningsprodukter som har ett högre pris jämfört med gluteninnehållande motsvarigheter, vilket gör att matkostnaderna totalt sett blir högre för den som äter en glutenfri kost jämfört med den som inte gör det.

Vi måste få en bättre bild av merkostnaden

För att få en bättre förståelse för hur mycket högre matkostnaderna egentligen är vill vi på Svenska Celiakiförbundet starta upp en liten jämförande undersökning. Resultatet vill vi dela med myndigheter och forskare för att få till en opartisk undersökning och en bättre förståelse för merkostnaden för den glutenfria maten.

Vad kan just du göra?Kvitton

Som medlem kan du hjälpa oss genom att gå igenom ett eller flera av dina matkvitton, där du handlat flera olika sorters mat, både glutenfria ersättningsprodukter och produkter som inte innehåller gluten, som mjölk och grönsaker m.m.

För att vi ska kunna dra några generella slutsatser av den data vi samlar in är det bra om matinköpet totalt sett handlar om minst 500 kr per person.