Läs gärna hela texten, men scrolla först ner och fyll i formuläret och hjälp oss kartlägga merkostnaden!

Är det dyrt att ha celiaki?

Ja, det är nämligen oftast dyrare att köpa produkter med märkningen ”glutenfri” jämfört med motsvarande glutenfria produkter. Det kan finnas enskilda undantag där den glutenfria produkten är billigare, men generellt sett är de glutenfria produkterna ofta upp till flera gånger dyrare än de glutenhaltiga alternativen.

Glutenfria ersättningsprodukter, vad är det?

Glutenfritt bröd, glutenfria cornflakes, glutenfri pasta och många andra glutenfria produkter är särskilt framtagna för att personer med celiaki ska kunna äta bland annat bröd, cornflakes, pasta. Dessa produkter kallas glutenfria ersättningsprodukter, då de ersätter glutenhaltiga produkter, och är allt som oftast avsevärt dyrare än sina glutenhaltiga motsvarigheter.

Ägg, mjölk, frukt och grönsaker och mycket annat innehåller inte gluten, och det finns därför inte glutenfria ersättningsprodukter för dessa varor. Den med celiaki får betala samma pris som alla andra för dessa produkter.

Den sammanlagda matkostnaden blir högre

För en person med celiaki omfattar den sammanlagda matkostnaden dels produkter som inte innehåller gluten, som mjölk och grönsaker, där priset är samma för den med celiaki som för den som inte har celiaki. Dels glutenfria ersättningsprodukter som har ett högre pris jämfört med gluteninnehållande motsvarigheter, vilket gör att matkostnaderna totalt sett blir högre för den som äter en glutenfri kost jämfört med den som inte gör det.

Vi måste få en bättre bild av merkostnaden

För att få en bättre förståelse för hur mycket högre matkostnaderna egentligen är vill vi på Svenska Celiakiförbundet starta upp en liten jämförande undersökning. Resultatet vill vi dela med myndigheter och forskare för att få till en opartisk undersökning och en bättre förståelse för merkostnaden för den glutenfria maten.

Vad kan just du göra?Kvitton

Som medlem kan du hjälpa oss genom att gå igenom ett eller flera av dina matkvitton, där du handlat flera olika sorters mat, både glutenfria ersättningsprodukter och produkter som inte innehåller gluten, som mjölk och grönsaker m.m.

För att vi ska kunna dra några generella slutsatser av den data vi samlar in är det bra om matinköpet totalt sett handlar om minst 500 kr per person.

För att kunna göra en jämförelse önskar vi att du följer dessa steg (du är helt anonym):

  1. Titta igenom kvittot med livsmedel och sorterar alla produkter du köpt i två delar.
  2. En del för alla glutenfria ersättningsprodukter (glutenfritt bröd, glutenfri pasta m.m.)
    Och en del för alla övriga produkter (ex. mjölk, ost, ägg, grönsaker, frukt, men även gluteninnehållande pasta, bröd m.m. om sådant köps)
  3. Fyll sedan i formuläret nedan och skicka in det till oss. Du är helt anonym, det är bara siffrorna vi kan se.

Merkostnader för glutenfri kost

Räkna bort sådant som inte är mat. Som frystejp, ballonger och annat roligt som finns på mataffären
Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria cornflakes m.m. m.m.
Mjölk, ost, frukt, grönsaker m.m. (men även gluteninnehållande bröd, pasta m.m. om sådant handlats)
Totalt antal personer som bor i hushållet, och som äter av maten
Räkna med även personer utan celiakidiagnos som äter en glutenfri kost

Vi kommer att ge mer information om detta när vi samlat in lite data och analyserat den.