Hur vet man hur mycket laktos en viss produkt innehåller?
Livsmedelsverket har tagit fram en tabell på hur mycket laktos ett antal olika livsmedel innehåller. Du hittar tabellen här.

Hur mycket laktos per dag tål en person med laktosintolerans?
Det varierar väldigt mycket mellan olika personer. Ska du laga mat till en person med laktosintolerans, fråga honom/henne vilka produkter du kan använda.

Tål en person med laktosintolerans produkter från get, får och buffel?
Dessa produkter innehåller lika mycket laktos som komjölk.

Hur många i Sverige har laktosintolerans?
Enligt Livsmedelsverket räknar men i Sverige med att 4-10 procent av den vuxna befolkningen har laktosintolerans.

Finns det någon medicin att ta vid laktosintolerans?
Det finns några olika enzymtabletter som personer med laktosintolerans kan ta om de till exempel ska äta mat någonstans där de inte kan påverka innehållet. Dessa tabletter fungerar för en del personer men inte för alla. De finns att köpa på apotek och i hälsokostbutiker.

Hur fungerar självtester vad gäller laktosintolerans?
De tester som finns idag, visar inte om du har laktosintolerans just nu, utan de visar om du har den genetiska förutsättningen att utveckla laktosintolerans. Misstänker du att du har laktosintolerans, kontakta läkare.

Kan personer med laktosintolerans äta medicin som innehåller laktos?
De är ytterst små mängder laktos i medicin och de flesta laktosintoleranta tål detta. De personer som inte tål medicin med laktos i, måste vid läkarbesök informera läkaren om att han/hon är laktosintolerant och be att få en medicin utan laktos utskriven. Läkaren ska också skriva att apoteket inte får byta ut medicinen till annat alternativ.

Om en person säger att hon/han inte tål mjölk, hur ska en utomstående veta vad han/hon menar?
Fråga personen i fråga om det är mjölkproteinet eller laktosen hon/han inte tål. Det är viktigt med tydlighet.

Vad är skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
Vid laktosintolerans har man mindre av enzymet laktas i tunntarmen och tarmen kan då inte bryta ner mjölksockret (laktosen). Man tål då laktosfria mejeriprodukter. Vid mjölkproteinallergi är man allergisk mot något eller några av de proteiner som finns i mjölk och tål inga mejeriprodukter eller produkter som innehåller mjölkprotein. Man får då välja ersättningsprodukter som t.ex. tillverkas av soja, havre, ris eller kokos.

Översikt: Skillnaden mellan laktosintolerans och mjökproteinallergi