Kött innehåller inte gluten. När ett djur äter gluten, till exempel från spannmål, bryts det ner till aminosyror. Glutenet försvinner då innan det tas upp av djurets blodbana och når vävnader (köttet).

Rent kött innehåller inga av de de sädesslag som personer med celiaki inte tål. Däremot kan det finnas till exempel i paneringar eller halvfabrikat.


Läs fler frågor och svar här

Läs mer om celiaki på 1177


Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

Celiaki är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.

Gluten finns i: vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.

Sjukdomen kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen är kronisk, det vill säga livslång. Den kan inte gå över eller ”växa bort”. Symptom vid celiaki eller glutenintolerans som det ibland kallas, varierar mellan olika personer. Vissa mår väldigt dåligt, medan andra endast får vaga symptom av att äta gluten. Det finns också de som inte alls märker av sin celiaki. Celiaki är till viss del ärftlig.