Celiaki går inte att bota. Den enda behandling för den som är glutenintolerant som finns är att undvika glutenprotein som finns i sädeslagen vete, korn och råg. 

Forskning har visat att de allra flesta som har celiaki inte tål mer än 50 mg gluten per dag. Det är därför det generella gränsvärdet för gluten vid celiaki. Utifrån en rekommendation om detta från Codex (ett globalt regelverk för livsmedel under FN) har sedan EU-kommissionen beslutat att:

  • produkter som inte har mer än 20 ppm får märkas med glutenfri.
  • de livsmedel som har 21-100 ppm får märkas med mycket låg glutenhalt.

ppm betyder parts per million och är alltså antalet mg gluten per kilo.

Läs mer om glutenfritt på Livsmedelsverkets hemsida

Symbolen Överkorsade axet

XG symbol

Till hjälp och vägledning för dem som behöver glutenfri kost finns symbolen Överkorsade axet. Det är Svenska Celiakiförbundet som licensierar ut symbolen och den talar om att produkten övervakas av oss och är certifierat ”glutenfri”. Läs mer om kraven för Överkorsade axet här.

 Vilka livsmedel innehåller gluten?

Svenska Celiakiförbundet ger tillsammans med Gothia förlag ut boken Ingredienslexikon. Med hjälp av den kan du ta reda på om ett livsmedel innehåller gluten. Boken kan du beställa här.

ingredienslexikon2015