Celiakiförbundet

Ölprovningen i Falun

2017-05-18

Vi lyckades få till en ölprovning trots att vi inte kom upp i miniantalet deltagare (14 st). Vi blev 11 st som dök upp på Systembolaget i Falun, där vi fick prova ölen inne i butiken bland hyllorna på öl-avdelningen.

Vi lotsades utav 2 st duktiga medarbetare på systemet som kunde sina saker. En hade tom ett eget minibryggeri hemma! Han berättade bl a hur man lägger kornet i blöt för att få det och gro. När sedan grodden är 3/4-delar av kornets längd är det som mest med socker för att få det och börja jäsa.

Humle tillsätts sedan i jäsningen för att ge smak. Det går åt mellan 20 – 250 g humle/10 liter öl. Eftersom det börjar finnas fler och fler minibryggerier så börjar humle bli en bristvara. Det kanske är läge att börja odla humle i sin trädgård? Man betalar ca 80:-/100 g humle.

Öl-sorterna vi provade var alla glutenfria genom olika processer i tillverkningen. Vi som var med hittade till slut våra egna favoriter bland de sju olika sorterna, allt från lager till DPA. Det var en lyckad provning, som jag tror alla var belåtna med.

På Systemet finns det ett begränsat sortiment, men det finns fler sorter som går att beställa. Man behöver inte ta en hel låda utav ett öl, det går att beställa en flaska/burk också! Bra att veta om man vill göra sin egna provning hemma!

Text o bild: Ulf Lindberg

Information om öl.

Många glas blir det när 11 personer får 7 glas var….

Panelens favoriter i smaktestet redovisas.

De sju olika ölsorterna vi provade.