Celiakiförbundet

Nyheter

Ombudsmannen svarar: Vad gör förbundet för att försvara bidraget?

21 januari, 2020

Hej! Jag undrar hur Celiakiförbundet ser på att landstingen tar bort bidraget för oss med celiaki. Arbetar ni på något vis mot detta? ANNA.

Läs mer

Så avgörs vem som får pengar av Celiakifonden

21 januari, 2020

Bidrar forskningsprojektet med relevant kunskap, leder det till någon nytta för patienten och är den vetenskapliga kvaliteten tillräckligt hög? Det är några frågor som Celiakiförbundets vetenskapliga råd tar ställning till i bedömningen av forskningsansökningar.

Läs mer

Slåss som en superhjälte mot gluten

21 januari, 2020

Sam Martin har doktorerat i digital sociologi och teknikutveckling. Precis innan hon började på sin doktorsavhandling fick hon själv diagnosen celiaki. Vilket ledde till att hon skapade superhjältespelet Celiac Sam.

Läs mer

LÅG RISK ATT ROSTA I SAMMA BRÖDROST

21 januari, 2020

Att skära med samma kniv och rosta i samma brödrost medför sällan att gluten kontaminerar det glutenfria. Detta enligt en studie publicerad i Gastroenterology tidigare i år.

Läs mer

Översyn av kostråd till spädbarn gällande glutenintroduktion

17 december, 2019

Livsmedelsverket ser över kostråden till spädbarn om hur och när gluten ska introduceras. Svenska Celiakiförbundet bevakar frågan noggrant.

Läs mer

Hårda regler down under

16 december, 2019

Australien har den striktaste gränsen i världen för glutenfritt. Här är det 0 ppm som gäller. Svenska Maria Jönsson arbetar med godkännande av glutenfritt på Coeliac Australia.

Läs mer

Nya råd om sjukhusmat på remiss

16 december, 2019

Sjukhusen ska servera säker specialkost till patienter med celiaki och laktosintolerans och maten är en del av den medicinska behandlingen. Det be-tonas i Livsmedelsverkets nya råd för sjukhusmat som gick ut på remiss i mitten av november.

Läs mer

Kea bageri

16 december, 2019

På Kea Bageri i Bromma har frallorna smak av morot och krasseblomma. Om de inte är snyggt rosa av riven rödbeta. Eller extra saftiga med kokt potatis i degen. Det sjuder av kreativitet på Stockholms troligtvis äldsta glutenfria bageri.

Läs mer

Se upp för pastasugrör

12 december, 2019

Pastasugrör blir allt vanligare. Nu vill Svenska Celiakiförbundet varna celiakister för att använda dem.

Läs mer

Mat för livet 2019

5 november, 2019

15-16 november är det dags för Sveriges största glutenfria mässa som anordnas av Celiakiföreningen i Stockholms län. 

Läs mer