OBS!

Namninsamlingen är nu avslutad, med inte mindre än 5925 namn! En skrivelse är inskickad till Socialminister Jakob Forssmed med krav på subventionerad glutenfri kostbehandling vid celiaki.

Läs skrivelsen här: Skrivelse till Socialministern: alla med celiaki ska ha råd med sin medicin!

 


Enligt data från Svenska Celiakiförbundet är en matkasse som innehåller både glutenfria och naturligt glutenfria produkter, som mejeriprodukter, grönsaker, frukt m.m. i snitt 25% dyrare än en motsvarande matkasse med glutenhaltiga produkter.

Matpriserna har gått upp för alla med mer än 20% senaste året, och då den glutenfria matkassen alltså sannolikt är ca 25% dyrare än ”normalkassen” innebär det att prisökningen för personer med celiaki slagit extra hårt. Den glutenfria kosten var dessutom 25% dyrare redan innan krig, inflation och ekonomisk kris.

Konsumentverkets beräknade matkostnader för vuxna (18-74+) är i snitt 3373 kr per månad. Lägg till 25% och kostnaden för en person med celiaki blir 4217 kr. En merkostnad på 843 kr, per månad. Merkostnaden för barn är ca 400 kr per månad för barn upp till 5 år. För barn mellan 6 och 9 blir merkostnaden ca 550 kr, medan barn 10-13 får en merkostnad på nästan 700 kr per månad. Och för tonåringar 14-17 blir merkostnaden 828 kr. På ett år är det åtskilliga tusen kronor.

Glutenfri mat finns sällan på rea, eller erbjudanden, och det blir därför svårt att genom smart shopping dra ner på matkostnaderna i någon större utsträckning, som många tipsar om just nu. Det har inte varit hållbart tidigare, och är det definitivt inte nu. Personer med celiaki, och höga merkostnader för den läkarförskrivna glutenfria kostnadsbehandlingen behöver ekonomiskt stöd, nu!

Skriv under vår namninsamling om du också känner att det börjar bli dags för politiker och andra makthavare i samhället att ta problematiken med ökade, och just nu skenande kostnader för alla med celiaki på allvar.

Det stöd som idag ska ges till barn under 16 år med celiaki, livsmedelsanvisningen, finns eller ska finnas i samtliga regioner. Då matkostnaderna är ca 25% högre än för de utan celiaki behöver stödet nu utökas till att gälla även personer som fyllt 16 år, över hela landet.
Namnlistan stängs den 18 juni 2023 och kommer efter det att lämnas över till Socialminister Jakob Forssmed.

Svenska Celiakiförbundet hanterar personuppgifter i enlighet med svensk lag. Läs mer i vår integritetspolicy.