Celiakiförbundet

Pressmeddelanden

Nya höstnumret av vår tidning CeliakiForum ute nu

18 October, 17

​I höstens nummer av CeliakiForum djupdyker vi i temat hemtester för celiaki. Och vilka möjligheter finns det att mäta gluten i mat och på ytor? Vi får även träffa Ronny Stenberg som blev sjuk i celiaki vid 74 års ålder. ​– Celiakibeskedet var en befrielse, berättar Ronny.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Anna Maria Schröder ny generalsekreterare för Svenska Celiakiförbundet

13 September, 17

Förbundsstyrelsen för Svenska Celiakiförbundet har beslutat att utse Anna Maria Schröder till ny generalsekreterare. Hon tillträder tjänsten med omedelbar verkan.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Tryggare på resan med våra översättningskort

28 June, 17

​Ska du ut och resa? Som medlem i Celiakiförbundet har du tillgång till översättningskort om celiaki (även kallat glutenintolerans), mjölkproteinallergi och sojaproteinallergi på ca 40 språk.

Se meddelandet på MyNewsDesk

​Svensk celiakiforskning stöttas med en halv miljon

19 June, 17

I år delar Svenska Celiakiförbundets forskningsfond ut drygt 500 000 kronor ut till tre olika forskningsprojekt som ska öka kunskapen om sjukdomen celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Smilla Luuk i nya CeliakiForum

7 June, 17

​I nya CeliakiForum får vi träffa Smilla Luuk som gav ut sin första glutenfria kokbok när hon var 15 år. Nu gör hon ett helt företag av sin diagnos och sin passion för bakning. – Jag vill visa dem som tror att glutenfri mat är torr och tråkig att de har fel, säger hon.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Var tredje vet vad celiaki betyder

1 June, 17

​Ordet celiaki fanns med bland frågorna i vårens högskoleprov. När resultaten är sammanställda framgår det att ungefär en tredjedel av de som skrev provet visste att celiaki betyder glutenintolerans.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Årets första nummer av CeliakiForum ute nu

8 March, 17

I årets första nummer av vår medlemstidning CeliakiForum får vi träffa 13-åriga Ebba som har celiaki. Dessutom reder tidningen ut vad som egentligen gäller om gentester och celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Ansök om stöd till celiakiforskning

18 January, 17

Nu är det dags för forskare att ansöka om medel från Svenska Celiakiförbundets forskningsfond. Den 12 mars är sista ansökningsdag.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Julinspirerat nytt nummer av CeliakiForum

6 December, 16

​I decembernumret av CeliakiForum bjuds det på recept på glutenfria lussekatter och pepparkakor. Och under rubriken ”Inbjuden eller utanför?” skriver tidningen om hur celiaki påverkar den sociala identiteten.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Nytt nummer av CeliakiForum ute nu

10 October, 16

I nya numret av CeliakiForum får vi träffa Jonas F Ludvigsson, en av Sveriges främsta celiakiforskare, som nu kommer med en ny populärvetenskaplig bok om gluten och celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Okunskapen stor om gluten och celiaki, enligt forskare

4 October, 16

Det finns inga vetenskapliga belägg för att en glutenfri kost är nyttigare för den som inte har celiaki (även kallat glutenintolerans). Det skriver i dag professor Jonas F Ludvigsson i en debattartikel.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Seminarium om gluten på Bokmässan

27 September, 16

Den nya boken ”Doktorns guide till gluten” lanserades på bokmässan i Göteborg i helgen. Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård deltog i ett seminarium med bokens författare professor Jonas Ludvigsson om gluten och celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Celiakidag för primärvården

5 September, 16

​Svenska Celiakiförbundet arrangerar tillsammans med läkare och forskare en föreläsningsdag om celiaki för primärvården. Celiakidagen är ett led i arbetet för att höja kunskaps – och medvetandenivån om celiaki på landets vårdcentraler.

Se meddelandet på MyNewsDesk

​En halv miljon till celiakiforskning

6 July, 16

Tre forskare får i år anslag från Svenska Celiakiförbundets forskningsfond. Totalt delas drygt 500 000 kronor ut till forskningsprojekt som ska öka kunskapen om sjukdomen celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Nytt nummer av tidningen CeliakiForum

7 June, 16

I nya numret av vår prisbelönta medlemstidning CeliakiForum porträtteras Daniel Agardh, docent och barnläkare. Han delar sin tid mellan forskning om hur celiaki kan förebyggas och sina patienter i Lund och Malmö.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Livsmedelsverket ser över glutenråd

5 April, 16

Nya rön gör att Livsmedelsverket nu ska se över sina råd om när spädbarn ska börja äta gluten. I höst kommer troligtvis nya rekommendationer till allmänheten.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Årets första nummer av tidningen CeliakiForum

2 March, 16

​Nu är det dags för årets första nummer av vår prisbelönta medlemstidning CeliakiForum. I detta nummer kan man bland annat läsa om nyheten att Finland tar bort ekonomisk ersättning till personer som har celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Matmässa i Stockholm firar 20 år

25 November, 15

​Första helgen i december är det dags för ”Mat för livet” - mässan med mat och livsmedel fria från gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. För tjugonde året i rad arrangeras mässan av Celiakiföreningen i Stockholms län (en länsförening inom Svenska Celiakiförbundet).

Se meddelandet på MyNewsDesk

CeliakiForum vann Bästa medlemstidning

9 November, 15

Svenska Celiakiförbundets tidning CeliakiForum har vunnit Svenska Publishing-priset 2015 i kategorin medlemstidningar. - Det här är resultatet av en strategisk satsning från förbundets sida. Att våra medlemmar ska få en högkvalitativ tidning har varit viktigt för mig, säger generalsekreterare Christina Ralsgård.

Se meddelandet på MyNewsDesk

Svenska Celiakiförbundet och läkare i informationskampanj till alla vårdcentraler

20 October, 15

​Merparten av de 150 000 personer som beräknas ha celiaki i Sverige har ännu inte fått sin diagnos. Svenska Celiakiförbundet genomför nu i samarbete med läkare en informationskampanj till primärvården. Alla landets vårdcentraler får i veckan ett brev som bland annat innehåller en prisbelönt vetenskaplig översiktsartikel om celiaki.

Se meddelandet på MyNewsDesk