Det är bara gluten som intas via munnen som kan vara skadligt vid celiaki, så smink och hudvårdsprodukter går bra även om det skulle finnas gluten i produkten. När det kommer till läppstift som ju hamnar i munnen så är det precis som med mat: man får i sig gluten om det finns gluten i produkten. Så läs på innehållsförteckningen eller hör med tillverkaren om det inte anges på produkten.

Det har dock gjorts en liten studie* där man analyserade fyra olika läppstift där vete och korn fanns med i innehållsförteckningen, men där inget gluten kunde påvisas i detta smink. Troligtvis handlar det alltså om mycket små mängder man kan få i sig från ett läppstift, men innan större studier har gjorts går det inte att säga att det alltid är så.

*Gluten in Cosmetics: Is There a Reason for Concern? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2012;112:1316-1323


Läs fler frågor och svar här

Läs mer om celiaki på 1177


Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

Celiaki är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.

Gluten finns i: vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.

Sjukdomen kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen är kronisk, det vill säga livslång. Den kan inte gå över eller ”växa bort”. Symptom vid celiaki eller glutenintolerans som det ibland kallas, varierar mellan olika personer. Vissa mår väldigt dåligt, medan andra endast får vaga symptom av att äta gluten. Det finns också de som inte alls märker av sin celiaki. Celiaki är till viss del ärftlig.