Kan en person med sojaproteinallergi äta soja-sås?
Studier har visat på att det, trots fermentering och hydrolysering, finns proteinrester av soja kvar i sojasås och det kan innebära en risk för mycket allergiska personer.

Tål personer med sojaproteinallergi sojalecitin?
Såhär skriver Livsmedelsverket: ” Sojalecitin, E 322, används som emulgeringsmedel. I regel påvisas mycket små mängder sojaprotein i lecitinet. Mängderna beror på kvaliteten på lecitinet. När lecitinet finns i produkter som margarin och choklad blir halten sojaprotein försvinnande liten. För det flesta sojaallergiker är det alltså ingen risk med dessa produkter pga innehåll av sojalecitin. Om man är osäker bör man diskutera med en läkare eller dietist.”

Ska en sojaproteinallergiker undvika alla baljväxter?
Många sojaproteinallergiker har också andra allergier. Vid misstanke om allergi mot andra baljväxter, kontakta läkare.