Barn med celiaki serverades gluten – förskolan får föreläggande

Varför ska du anmäla när det blir fel med den ”glutenfria” maten?

I maj 2023 lanserade Svenska Celiakiförbundet ett formulär där vem som helst kan anmäla den som serverar eller säljer mat, när det har blivit fel rörande glutenfritt, och annan medicinsk kost.

www.anmälmaten.nu är adressen, och i skrivande stund har 248 personer skickat in klagomål till kommuner över hela landet, rörande restauranger, kaféer, butiker, skolor och förskolor och andra som serverar eller säljer mat.

På sajten Foodmonitor som bevakar allt som rör livsmedel, publicerades den 26 november en artikel om en anmälan som skickats in genom www.anmälmaten.nu, där en kommunal förskola i Göteborgs stad serverat glutenhaltig mat till ett barn med celiaki. Efter att kommunens livsmedelstillsyn genomfört en utredning konstaterades det att förskolan inte hade följt rutinerna. Nu ses rutinerna över, och kommunen arbetar för att det inte ska ske igen.

Gå in du också och www.anmälmaten.nu, så att varje enskilt fall leder till åtgärd. För inget barn eller vuxen med celiaki ska behöva få i sig gluten. Om det ska bli bättre måste kommunerna veta vad som blir fel.

Skriv ner vad som hänt, skicka in, och låt sedann kommunen ta över. Ödsla inte din värdefulla tid på att bråka om du inte absolut måste, kommunerna får betalt för att ta företagen i örat om de gör fel. det får inte du.

Informationsbroschyrer om celiaki till skola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har ditt barn celiaki och går i förskola/ skola? Då kan du bifoga informationsmaterialt från Svenska Celiakiförbundet. Materialet går att ladda ner som PDF-filer och skrivas ut om så önskas. Skolorna har också möjlighet att prenumerera på CeliakiForum genom att mail till förbundet på [email protected].

Visste du om att det även finns informationsbroschyr för den som har mjölkallergi/ är laktosintolerant?

 

Foto: Shutterstock.