Celiakiförbundet i Kulturnyheterna – Filmstaden förbjuder eget snacks och godis

Foto: Urklipp från SVT Kulturnyheters inslag 

Efter nyheten om att Filmstaden förbjuder sina kunder att ta med eget snacks och godis på sina biografer i veckan så blev Svenska Celiakiförbundet kontaktade av SVT Kulturnyheterna för en kommentar. 

Filmstaden har dock ett undantag för de som av hälsomässiga skäl behöver ta med egen förtäring, och personer med celiaki berörs därför inte direkt av förbudet, vilket vi påtalade för SVT. 

Problemet är att inte behandlas som alla andra

Vår ombudsman Linus Engqvist Richert blev ändå intervjuad och lyfte då ett annat problem, som ofta förbises och missas i rapporteringen kring att ha celiaki och matallergi. Nämligen att inte behandlas som alla andra, och att behöva ta med sig eget godis, när alla andra kan träffas på biografen och handla tillsammans. 

Även om sjukdomen celiaki aldrig tar paus, så vill gärna personer med celiaki få tänka på annat än sin sjukdom då och då. Det allra enklaste sättet för att få personer med celiaki att inte känna sig negativt särbehandlade är att ha ett bra glutenfritt utbud och tydlig information om innehåll i mat och dryck, både på hemsida och i kiosken. 

Filmstadens utbud och information av glutenfritt är knapp och otydligt

Dessvärre har Filmstaden i dagsläget vare sig ett bra glutenfritt utbud eller bra och tydlig information om ingredienser på hemsidan, och det skapar ett problem. För då måste personer med celiaki köpa något på förhand eller chansa på att det finns något de vill ha, och sannolikt bli besvikna då det inte finns så mycket att välja på. Bland annat finns det en hel del varm mat, men allt innehåller gluten. 

Problemet som uppstår om den med celiaki är den enda som måste köpa sitt godis och snacks på förhand är att det blir ytterligare en situation där alla andra, utan celiaki, kan träffas upp, umgås och köpa sitt godis tillsammans, medan den med celiaki får köpa sitt godis och snacks i förväg. 

Exakt vilka priser och vilka regler om medtagen mat som enskilda företag beslutar om har vi som förbund ingen direkt åsikt om. Men vi tycker att det är viktigt att tänka på likabehandling. Det är särskilt viktigt för stora företag som är mer eller mindre marknadsdominanta att tänka på likabehandling, och att alla ska känna sig välkomna. 

En celiakist behöver inte bevisa sin sjukdom

Vår ombudsman har varit i kontakt med Filmstaden, och har fått bekräftat att personer med celiaki inte ska behöva känna sig ifrågasatta eller behöva bevisa att de behöver ha med eget godis eller snacks.. Uppgifter om en enskild individs hälsa och sjukdomar skyddas av hög sekretess, och Filmstaden ska såklart inte fråga om dessa. 

Arbete för tydligare information är igång – ge dina synpunkter

Filmstaden berättar även att de har satt igång ett arbete för att dels kunna ge tydligare information om det godis och snacks de säljer, och även för att se över utbudet. De välkomnar synpunkter och önskemål från kunder, så Svenska Celiakiförbundet vill uppmuntra medlemmarna att höra av sig till Filmstaden och framföra önskemål på fler glutenfria produkter i sortimentet. 

Läs hela artikeln och se klippet med vår ombudsman på SVT Kulturnyheter här: www.svt.se/kultur/celiakiforbundet-filmstadens-forbud-riskerar-att-leda-till-stigmatisering