Celiakiförbundets anmälan mot Max gav resultat!

Svenska Celiakiförbundet anmälan har lett till att Max har tagit bort vilseledande och missvisande glutenfripåståenden från sin sajt.

Sedan ett drygt års tid tillbaka har Svenska Celiakiförbundet fört diskussioner med hamburgerkedjan Max, och Stockholm stads Livsmedelskontroll. Diskussionerna har handlat om att Max, enligt SCF använder påståenden om gluten och glutenfritt på ett oansvarigt och missvisande sätt.

Exempelvis har Max haft information om att en bit halloumi är glutenfri, trots att den serveras i en sallad med matvete, som innehåller mängder av gluten. Max påstående om att halloumin är glutenfri är då lika relevant som att gurkan eller tomaten är glutenfri, då både halloumin, gurkan och tomaten är full med gluten när den når konsumenten.

I slutet av mars gjorde Svenska Celiakiförbundet en ny anmälan till Stockholm stads Livsmedelskontroll. FoodMonitor.se uppmärksammade kort därefter Svenska Celiakiförbundets anmälan och publicerade en notis om detta på sin sajt den 11 april. Någon dag senare hade Max ändrat informationen på sin hemsida.