Corona och celiaki, behöver man oroa sig lite extra när man har celiaki?

Foto: Alexander Donka

Det är många som oroar sig för coronaviruset runt om i världen, och så även i Sverige. Även om myndigheterna inte har gått ut med någon särskild varning till människor med celiaki är det många som undrar om man behöver vara extra orolig för coronaviruset om man har celiaki.

Vi har därför frågat Jonas Ludvigsson, som är barnläkare och celiakispecialist, men inte minst professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet, om coronaviruset och celiaki.

– Vi vet inte så mycket i dagsläget, men min gissning är att barn med celiaki inte tillhör någon riskgrupp, medan vuxna med celiaki kanske skulle kunna ha en något ökad risk, men ingen vet. Celiakipatienter har en ökad risk för t.ex. vanlig influensa, säger Jonas.

– Jag tror att riskökningen är minimal och skulle inte själv vidta några extra åtgärder för att jag hade celiaki. Men om jag var 70+ eller säg 60+ med någon annan svår sjukdom skulle jag undvika att träffa andra människor utanför min familj, oavsett om de var friska eller sjuka. Och om man är äldre och vill umgås med andra är det viktigt att hålla avstånd, ett sätt kan vara att ses utomhus. Men det gäller oavsett om man har celiaki eller inte, avslutar Jonas.

Svenska Celiakiförbundet bevakar utvecklingen och följer kunskapsläget kring coronaviruset och celiaki. Vi har kontinuerlig kontakt med forskare och läkare för att kunna ge våra medlemmar viktig information. Om och när vi får ny information kommer vi att dela den med våra medlemmar och följare i sociala medier.

Och kom ihåg, oavsett om du förutom din celiaki är fullt frisk eller om du tillhör en riskgrupp, håll dig hela tiden uppdaterad kring vilka råd som ges av Folkhälsomyndigheten, för att minska risken att du och andra blir sjuka.

 

Fotnot: 

1. En längre intervju med Jonas Ludvigsson, om Coronavirus publicerades i Svenska dagbladet söndag 29 mars, obs betallänk.

2. Här kan du också se Ludvigsson diskutera Coronavirus i Tv4-programmet Efter 10 med Malou