Förbundsstyrelsen och kansli. Foto: Monica Eriksson
Den 24-25 maj samlades representanter från celiakiföreningar runt om i landet för årets förbundsstämmohelg. En viktig mötesplats för beslut och inspiration. Dagarna innehöll föreläsningar, engagerade diskussioner, god glutenfri mat och förbundsstämman där beslut fattades om framtiden för vårt gemensamma arbete framåt.
Bland helgens ämnen fanns frågor om hur vi tillsammans kan stärka vårt påverkansarbete, både lokalt och nationellt, samt hur vi som förbund kan arbeta för att utveckla och framförallt behålla våra medlemmar. Det blev givande samtal där erfarenheter och idéer delades.
Helgen bjöd också på möjligheter till samverkan. I pauser och bikupor-samtal knöts kontakter mellan föreningar, och vi märker ett intresse och engagemang att arbeta gemensamt framåt.
Presentation av ABF – nya möjligheter för föreningarna
En uppskattad punkt under helgen var när Ilyas Hassan från ABF deltog och berättade om hur Celiakiförbundets föreningar kan samarbeta med ABF. Många föreningar fick med sig konkreta tips och nya idéer kring studiecirklar, lokal samverkan och folkbildning, ett område med stor potential för att stärka både engagemang och verksamhet.
Premiär för minimässa med samarbetspartners
Nytt för i år var också en uppskattad minimässa där vi välkomnade några av våra samarbetspartners. På plats fanns Moilas och Schär för att presentera sina produkter och träffa våra förtroendevalda. Alla deltagare fick gedigna giva awaykassar fyllda med produkter. Fria och Viljatuote hade inte möjlighet att vara på plats med bidrog med giveaways i form av kuponger, mjölmixer och recept, blir spännande att testa!
Fibr, Aroma sponsrade med bars och godis på plats. Zeta sponsrade med produktkassar till prisutdelningen.
Tack till alla våra samarbetspartners.
50-årsjubileum i 70-talsanda
I år firar dessutom Celiakiförbundet 50-år och detta uppmärksammades lite extra på stämman med 70-talstema under lördagen. Ett köksbord i sann 70-talsanda var dukat för att hedra de köksbord där Celiakiföreningen, som vi hette då, en gång bildades. Tre av förbundets grundare, Birgitta Wickholm, Margit Brattberg och Ulla Arvidsson var på plats och deltog i ett varmt och minnesrikt samtal med förbundsordförande Madeleine Hedberg och generalsekreterare Linus Engqvist Richert.
Många deltagare tog dessutom temat på största allvar och klädde ut sig i färgglada 70-talskläder. Det var fantastiskt att se alla härliga kreationer som bidrog till stämningen och firandet!
Förbundsstyrelsen – några förändringar
Stämman innebar inte ett helt nytt styrelseval, men vissa förändringar skedde. Jesper Lindström avgick som ledamot, Magnus Pärsson och Hans Glifberg valdes in som ny ledamöter. Till ersättare valdes Mikael Eriksson och Patrik Säker. Övriga ledamöter i den sittande styrelsen valdes om för en ny mandatperiod.
Premiär för våra nya utmärkelser
För första gången delade vi ut priser till några av de eldsjälar och celiakiföreningar som gör ett särskilt avtryck i deras arbete. De första mottagarna blev:
- Årets Eldsjäl: Besida Huremovic, engagerad i Celiakiföreningen Göteborg med omnejd
- Årets Nytänkare: Celiakiföreningen i Sörmlands styrelse
- Årets Påverkare: Marie Eriksson, styrelseledamot i Celiakiföreningen i Östergötlands län
- Hederspris: Matmässorna Mat för livet (Stockholms län) och Det goda livet (Skåne län) för deras långvariga och viktiga bidrag till att synliggöra glutenfri mat och celiaki
Vi tackar alla deltagare för en inspirerande och minnesvärd helg, full av lärande, engagemang och framtidstro. Tillsammans formar vi nästa kapitel i Celiakiförbundets historia.
Tack också till Skåvsjöholm, en plats vi gärna återvänder till år efter år. Det är en trygg anläggning med stor medvetenhet kring mat och specialkost, vilket gör det till en självklar plats för våra möten. Maten håller alltid hög kvalitet, miljön är mycket trivsam och lugn. Det bidrar till både fokus och gemenskap under helgen.
Fler bilder från helgen finns i våra sociala medier Facebook och Instagram
Vill du djupdyka i alla formalia?
Mer information om stämman och beslut kommer i nummer två av CeliakiForum som kommer ut i juni. För dig som vill fördjupa dig ytterligare kommer dokumentation att publiceras på vår hemsida inom kort.