Enkla fiberbrödet – baka mustigt och smakrikt bröd

Foto: Hans Björck

Havremjöl gör detta bröd extra mustigt och smakrikt. Det bidrar också med fibrer och ger degen en härlig konsistens.

INGREDIENSER

Ca 20–25 stora bullar eller 2 bröd
50 g jäst
3 dl mjölk (alternativ laktosfri mjölk)
5 dl vatten
3 msk fiberhusk/malda psylliumfröskal
½ dl olja
9 dl (400g) rent havremjöl
1 msk stött kummin
1 msk mörk sirap
5 dl ( 300 g) Finax röda mjölmix
2 tsk salt
½ uppvispat ägg
2 msk svarta sesamfrön
(eller andra sesamfrön eller chiafrön)

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula jästen i degbunken. Värm vätskan till 37 °C och häll den över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Vispa ner fiberhusk/psyllium och låt blandningen svälla i 10 minuter.
  2. Rör i olja, havremjöl, kummin och sirap. Tillsätt det mesta av mjölmixen och bearbeta degen ca 5 min.
  3. Tillsätt salt och resterande mjöl tills degen känns som en helt vanlig bröddeg. Den ska bara vara något klibbig och gå att knåda på bakbordet.
  4. Stjälp direkt upp degen på bakbordet och baka ut till 20–25 bullar eller två bröd och lägg på bakplåtar. Låt jäsa under bakduk i 1,5 timme tills bröden direkt fjädrar tillbaka vid lätt beröring.
  5. Pensla med ägg. Dekorera med sesamfrön.
  6. Grädda i 175 °C med varmluft eller 200 °C utan varmluft i cirka 10 minuter för bullarna och cirka 20 minuter för bröden.
  7. Låt svalna på galler med bakduk för mjuk skorpa.

Det här receptet kommer från boken Glutenfritt – gott och enkelt av Margareta Elding Pontén.
Lycka till med ditt brödbakande!