Glutenfritt Vörtbröd med Martas bake-a-long!

Missade du Martas Bake-a-long den 21 november? Ingen fara, här får du både recept och kan se hela sändningen igen.

Martas saftiga glutenfria Vörtbröd

Ingredienser:

  • ⁠2 dl ekologiskt majsmjöl eller Lailas mjölmix gul
  • 6 dl glutenfritt havremjöl⁠
  • 2 tsk bikarbonat⁠
  • 2 tsk salt⁠
  • 1 tsk xantangummi⁠
  • 1,5 msk chiafrön⁠
  • 1 dl russin eller tranbär
  • 0,5 dl mandlar (valfritt)
  • 1 msk psylliumhusk⁠
  • 2 msk Vörtmix
  • 7 dl sojamjölk eller vanlig mjölk⁠
  • 2 msk agave sirap⁠
  • 1 dl grovrivet äpple⁠

Så här bakar du glutenfritt Vörtbröd:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.⁠
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunker.⁠
  3. Rör ner mjölken, agavesirap och det rivna äpplet.⁠
  4. Häll smeten i en 1 liters bröd form. Ställ in formen i mitten av ugnen, dra ner värmen till 175 grader. Sätt en bakplåt under gallret med bröden och innan du stänger ugnen häll i två dl vatten för att få ånga i ugn (ger finare färg på bröden).⁠
  5. Grädda 2,5 timme eller tills brödet är genomgräddat med innertemp 96 grader. Testa med en sticka, eftersom gräddningstiden kan variera i olika ugnar. Låt svalna i formen och under bakduk. Låt gärna brödet ligga omlindat i en bakduk över natten.⁠
    Allra godast nybakat, men går också att skiva upp och frysa in eller bevara i kylskåp några dagar.⁠

Ps. Vill du göra egen vörtkrydda? Här kommer recept:

Hemmagjord glutenfri Vörtkrydda

  • 1 msk hel fänkål
  • 1 msk hel anis
  • 0,5 msk malen pomerans
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära

Gör Vörtkryddan såhär

Mortla fänkål och anis fint och blanda med de andra kryddorna. Förvara mörkt och förslutet.

Lycka till!