Skänk en gåva till AOECS Emergency Fund

Sedan starten av den fullskaliga ockupationen av Ukraina i februari 2021 har landet upplevt en förödande förlust av glutenfria livsmedelsproducenter, med endast fyra kvarvarande i drift. Denna svåra situation har resulterat i en kritisk brist på glutenfri mat, vilket påverkar de ukrainska celiakisterna som är beroende av att få i sig rätt kost.

Vår europeiska paraplyorganisation (AOECS) har varit aktivt involverad i att finansiera livsmedelstransporter till Ukraina sedan mars 2022 vilket har resulterat i att ukrainska celiakister som fortfarande bor i Ukraina samt ukrainska flyktingar får i sig näring. För att upprätthålla och utöka detta avgörande stöd, återlanserar nu AOECS AOECS Emergency Fund, och vädjar om ekonomiska bidrag från privatpersoner och organisationer över hela världen.

Olga Naumova, ordförande för Ukrainska Celiakiförbundet berättar om den mycket bekymmersamma situationen som ukrainska celiakister befinner sig i: ”Situationen är väldigt farlig på grund av attacker varje dag. Tyvärr har vi under dessa två år förlorat många ukrainska producenter som producerar glutenfria produkter. Nu har vi bara fyra producenter kvar, det är därför vi får hjälp från Polen och andra AOECS-medlemsförbund.”

De nationella celiakiförbunden arrangerar transporter in i Ukraina som sedan omfördelas av det Ukrainska Celiakiförbundet huvudsakligen med hjälp av logistikföretaget Nova Poshta. I vissa fall måste glutenfri mat fraktas till ockuperade områden, en farlig uppgift som utförs av engagerade volontärer som riskerar sina liv för att leverera den nödvändig kosten till celiakister i nöd.

Sedan kriget mot Ukraina började, har AOECS framgångsrikt levererat 38 000 kilo glutenfri mat genom över 18 försändelser. Detta arbete, delvis finansierat genom AOECS Emergency Fund, är en kollektiv strävan som involverar alla de outtröttliga frivilliga insatserna från nationella celiakiföreningar inom AOECS.

Veronica Rubio, Generalsekreterare för AOECS, uttrycker tacksamhet till alla privatpersoner och företag som har stöttat initiativet under det senaste året men uppmanar till fortsatt stöd: ”Snälla hjälp oss att fortsätta detta kritiska stöd till celiakister.”

För att bidra till AOECS Emergency Fund for Ukraine, besök https://www.aoecs.org/coeliac-disease/aoecs-emergency-fund/.

Din hjälp är oumbärlig för att underlätta för dem som står inför de svåra konsekvenserna av den glutenfria matbristen i Ukraina. Tillsammans kan vi hjälpas åt och göra en meningsfull inverkan på livet för de ukrainska celiakister i denna svåra tid.

Svenska Celiakiförbundets insamling till Ukraina

Stöd via Swish eller sätt in på vårt 90-konto

Du kan hjälpa till genom att ge en gåva via Swish 123 900 2460 (valfritt belopp – märkt med Ukraina).

Eller så kan du sätta in valfritt belopp på vårt 90-konto 900–2460 (märkt med Ukraina).

Svenska Celiakiförbundet överför oavkortat alla pengar till AOECS Central Emergency Fund.