Internationella Celiakidagen 16 maj –  med fokus på kvinnor och celiaki

Sedan många år uppmärksammas Internationella Celiakidagen den 16 maj av AOECS (Association Of European Coeliac Societies ) medlemsförbund. Under den här dagen sprider celiakiförbund runt om i världen berättelser, aktiviteter och verktyg som ökar medvetenheten om hur det är att leva med celiaki och vad som krävs för att leva glutenfritt.

I Sverige har vi anordnat CeliakiLoppet som går av stapeln 13-16 maj där anmälningsavgiften går till den viktiga celiakiforskningen.

Celiaki drabbar runt två personer av 100 med genetiska anlag för att utveckla inflammation i tunntarmen (enteropati) när de exponeras för gluten i kosten. (Gluten är ett protein i vete, råg och korn). Symptomen kan vara uppblåst mage, magont, illamående, förstoppning, diarré, trötthet, blodbrist, huvudvärk, blåsor i munnen, upprepade missfall, viktnedgång, hudproblem, depression, ledsmärtor och nervsymptom, eller andra mindre vanliga symptom. Diagnosen celiaki kan ställas i alla åldrar, även när det inte förekommer några symptom (då genom screening).

Den enda behandling som finns för celiaki är en livslång strikt glutenfri kost.

I Europa har Association of European Coeliac Societies (AOECS) i år valt att lyfta temat kvinnor och celiaki. AOECS vill lyfta alla kvinnor som:

  • själva har celiaki. I alla åldrar är det många fler flickor och kvinnor än pojkar och män som får diagnosen.
  • har en släkting med celiaki, vare sig det är ett barn eller vuxen familjemedlem. Kvinnor får ofta ansvaret för att se till att familjen följer en strikt livslång glutenfri kosthållning, och för att ge omsorg och stöd till anhöriga.
  • engagerar sig som medlemmar eller volontärer i stödgrupper och förbund för celiakipatienter – lokalt, nationellt eller internationellt.
  • jobbar inom vården eller som dietister och hängivet informerar, utbildar och följer celiakifamiljerna från första tiden efter en diagnos och stöttar dem när de lär sig om modern, näringsriktig och hållbar kost och hur de ska lyckas följa den i vardagen.

Använd och följ gärna hashtaggarna #coeliacawarenessweek och #womenandcoeliac för att läsa om andras och sprida dina egna tips, berättelser och vardagliga utmaningar i livet som kvinna med celiaki.

Webinarium:

Den 19 maj kl. 14.00-14.45 anordnar AOESC ett webinarium med ämnet:

“Women and coeliac: unveiling the role of women”

Have you ever wonder what can be the role of women with regard to coeliac disease?
Join us in this lively and informative panel discussion to understand better:
– What coeliac disease is
– How to shop and manage the organization of the meals in the week and prepare them
– How to follow a balance and healthy gluten-free diet

För att delta och komma direkt till zoom-mötet klicka här eller läsa mer via deras LinkedIN sida

Om AOESC

Association Of European Coeliac Societies (AOECS) grundades 1988 och är en oberoende ideell organisation. För närvarande har AOECS 26 medlemsförbund runt om i Europa, som representerar människor med celiaki eller hudceliaki (dermatitis herpetiformis, DH) och som vill samarbeta med celiakiförbund över hela världen.

Har du några frågor maila gärna vår ombudsman Linus på [email protected]