Kräftskiva utan gluten – så lyckas du när någon har celiaki

Kräftskivan är en av sensommarens höjdpunkter men för den som har celiaki kan det snabbt bli en utmaning om maten eller drycken innehåller gluten. Det handlar inte om “lite känslig mage”. Vid celiaki reagerar kroppen även på små mängder gluten, och det kan ge både långvariga skador och kortsiktigt jobbiga symtom.

Här är några tips både för dig som har celiaki och till dig som ska bjuda någon med celiaki på kräftskiva.

Förstå vad glutenfritt betyder på riktigt

  • Inget vete, korn, råg eller havre (havre måste vara märkt glutenfri)
    Vanliga fallgropar är bröd, kex, pasta, pajer och vissa kryddblandningar.
  • Läs alltid ingredienslistor. Även på snacks, såser och drycker.
  • Spara alltid innehållsförteckningen så kan gästen med celiaki själv alltid få läsa om osäkerhet uppstår.
  • Produkter märkta med Det överkorsade axet är garanterat glutenfria.

Skaldjuren är oftast säkra, men kolla tillbehören

  • Kräftor i lag brukar vara glutenfria, men dubbelkolla kryddor och buljong om de är köpta färdiga. Vissa ”kryddar” även till kräftorna hemma själva i t.ex lag som innehåller öl, se då till att det är glutenfri öl.
  • Bröd & kex – ha ett separat glutenfritt alternativ, serverat på egen tallrik gärna en bit ifrån det andra så att inte smulorna sprider sig.
  • Ostar och tillbehör – hårdost är glutenfria, men se innehållsförteckning för färdiga ostkrämer och röror.

Undvik korskontaminering – separera det glutenfria

  • Använd inte samma smörkniv och smörbytta som till vanligt bröd.
  • Servera glutenfritt på egna fat och med egna bestick.
  • Skär glutenfritt bröd på egen skärbräda med egen kniv.
  • Tvätta händerna innan du hanterar glutenfri mat.

Drycker att tänka på

  • Vanlig öl innehåller gluten – erbjud istället glutenfri öl eller andra alternativ.
  • Kolla kryddade snapsar, vissa kan innehålla malt eller aromer med gluten.
  • Vodka, brännvin, gin och whiskey kan ha vete eller korn som råvara – men då dryckerna destilleras så följer inte gluten med till den färdiga drycken.

Dessert och snacks

  • Färska bär, glass och maräng är oftast säkra enkla val (men läs såklart alltid innehållsförteckningen).
  • Undvik att lägga glutenfria och glutenhaltiga snacks i samma skål.

Märk och informera

  • Märk gärna upp vilka rätter som är glutenfria/andra allergener.
  • Fråga i förväg om gästen har några andra matpreferenser.
  • Visa att du bryr dig – det betyder mycket att slippa oroa sig under festen.
  • Fråga hellre flera gånger om du är osäker. Det visar att du är mån om att det ska bli rätt.

En glutenfri kräftskiva kräver egentligen inte mycket mer arbete. Bara lite extra planering och omsorg. När du har koll på råvarorna och undviker korskontaminering kan alla njuta av kräftorna, maten , sångerna och gemenskapen utan oro.