Ombudsmannen svarar

VÅGAR MAN ANVÄNDA NYA SUGRÖR?

LINUS ENGQVIST RICHERT är ombudsman på Svenska Celiakiförbundet och svarar på medlemmars frågor. Linus nås på [email protected]

När all plast förbjuds i engångsartiklar verkar det som att många tallrikar och bestick, men även muggar och sugrör, kommer att tillverkas av vete. Vad säger Celiakiförbundet om att använda dessa om man har celiaki?
MARKUS

Hej Markus! Du har helt rätt i att vete är ett av de material som redan har börjat användas, och som säkert kommer användas mer och mer. Till engångsartiklar har jag förstått att man oftast använder stjälken, alltså själva strået, och inte vetekornet, där glutenproteinet sitter. Dock finns det pastasugrör, som man ska kunna äta upp efter att man använt dem, och dessa innehåller ofta vanlig pasta, och är alltså fulla med gluten.

Men för majoriteten av engångsprodukterna kommer det sannolikt att vara väldigt mycket mindre gluten än i mat med vete i.
Ingen kan säga hur mycket gluten det handlar om, och inte heller om det finns någon verklig risk för att man kan få i sig gluten i höga halter från dessa engångsprodukter.

Jag bad Livsmedelsverket att utreda detta, men fick svaret att det inte finns någon myndighet i Sverige som har kontrollansvar för de plastfria sugrören, då de inte är livsmedel, och inte passar in någon annanstans heller.

Svenska Celiakiförbundet har därför framfört till Näringsdepartementet att vi ser möjliga problem med dessa produkter, och att någon myndighet skyndsamt måste få ansvaret för att hålla koll på detta.
Vi vet att andra allergener ingår i engångsprodukter, det finns produkter som görs av skalet från vissa mindre skaldjur, vilket skulle kunna orsaka anafylaktisk chock hos skaldjursallergiker. Så det finns all anledning för myndigheterna att ta detta på allvar, och i ett första steg utse en kontrollmyndighet.
Vi arbetar dessutom med detta på EU-nivå, där vi tillsammans med övriga celiakiförbund i Europa trycker på för att de regler som finns ska följas. Vi vet inte så mycket om dessa produkter i dagsläget, men det vi vet är att om man har celiaki bör man undvika att äta de engångsprodukter som är gjorda av pasta eller vete.
Engångsprodukter som är gjorda av vetestjälkar kan vara säkra, men vi låter det vara osagt om det kan finnas risk för att man kan få i sig farligt stora mängder gluten från dessa.

LINUS ENGQVIST RICHERT är ombudsman på Svenska Celiakiförbundet och svarar på medlemmars frågor. Linus nås på [email protected]