SMILLA LUUKS KANELBULLAR TILL KANELBULLENS DAG

Receptet kommer från kokboken Smilla firar glutenfritt av Smilla Luuk.

Fotograf: Ulrika Pousette

20ST BULLAR

Du behöver:

Bullar:

  • 75 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 25 g färsk jäst för söta degar 1 msk fiberhusk
  • 7 dl glutenfri mjölmix + till utbakning ½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 2/3 dl strösocker
  • ½ dl filmjölk
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ägg till pensling pärlsocker till dekoration

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 3 msk malen kanel

bullformar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull. Tillsätt mjölken så att vätskan blir ljummen. Eventuellt kan du behöva värma smörblandningen något eller låta den svalna en stund.
  2. Smula ner jästen i smörmjölken och rör om ordentligt.
  1. Tillsätt fiberhusken, blanda med en gaffel och låt svälla i 10 minuter.
  1. Häll mjölmix, kardemumma, salt, socker, filmjölk, sirap och smörmjölk i en bunke. Arbeta kraftigt i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under en handduk i 50 minuter.
  2. Gör fyllningen strax innan degen har jäst klart: Blanda smör, socker och kanel i en skål. Vispa med elvisp tills det blir en slät kräm.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och mjöla bak- bordet.
  4. Knåda degen lätt när den har jäst klart. Den ska vara lite kladdig. Kavla ut degen till en tunn rektangel och bred smörkrä- men jämnt över hela
  5. Rulla degen till en rulle och skär i 20 lika stora
  6. Lägg varje bulle i en bullform. Tryck ut bullarna lite på ovansidan så att de blir platta och breda, de höjer sig ändå i ug- nen.
  7. Vispa upp ägget med en gaffel och pensla bullarna med det. Strö på lite pärlsocker.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Medlemmar i Svenska Celiakiförbundet har även rabatt på boken Smilla firar glutenfritt. Rabattkod med länk finns på medlemssidorna och i medlemsappen. Har du inte laddat ner vår medlemsapp, mejla [email protected] så mejlar vi en inbjudan till dig.