Stora brister i Malmö

Artikel från CeliakiForum nr 3 2020, text Jenny Ryltenius

MER ÄN HÄLFTEN AV MALMÖS RESTAURANGER OCH KAFÉER var riskfyllda för personer med celiaki och matallergi. Det visade en granskning gjord av miljöförvaltningen i Malmö.

Förvaltningen beställde in 413 luncher, sallader, mackor och bakverk på 141 olika serveringar.  De kom oanmälda och ställde frågan om det de beställde innehöll någon allergen. Sedan 2014 är det lag på att kunna informera om det som serveras innehåller någon av de 14 vanligaste allergenerna i Europa (däribland gluten, ägg och mjölk). Trots att serveringspersonalen både  kunde fråga kocken och läsa innehållsförteckningar innan de gav svar misslyckades över hälften, 53 procent, med uppgiften.

I drygt 20 fall missade personalen att det de serverade innehöll gluten. Den vanligaste allergenen som missades var soja följt av mjölk och senap.

Eftersom resultatet var så dåligt kommer samma granskning att göras om nästa år.

”Detta släpper vi inte. Och vi vill att alla  kunder som någon gång drabbas hör av sig till oss. Vi tar det på största allvar” , säger livsmedelsinspektören Maria Svensson till Sydsvenskan.

Du som är medlem kan läsa en längre intervju med livsmedelsinspektören Maria Svensson som vi publicerade i CeliakiForum nr. 2 2018. Äldre tidningar kan du hitta på medlemssidorna och i medlemsappen.

Ladda även ner vår checklista för vad du kan göra när du fått fel mat på restaurang. Checklistan och annat informationsmaterial hittar du HÄR

informationsmaterial