Utesluta laktos vid nydiagnostiserad celiaki?

Fråga från medlem om laktos: Min 10-åriga son fick celiakin bekräftad i augusti 2021. Vi övergick då till strikt glutenfri kost och han blev väldigt snabbt av med sitt magont och blev piggare. Nu, två månader senare, har han fått ont i magen igen. Eftersom vi har varit noga med glutenfri kost tror jag inte att han har fått i sig gluten. Däremot har vi inte uteslutit laktos. Är det något vi borde göra? I så fall undrar jag under hur lång tid vi bör göra det?

Svar från dietist Emelie Andersson: Hur snabbt tarmen läker och symtomen försvinner efter att man har lagt om till glutenfri kost är individuellt. Hos barn kan det ta upp till sex månader och hos vuxna upp till ett år. De flesta märker positiva effekter tidigare än så. För många hjälper det att äta laktosfritt de första månaderna, då man kan ha en så kallad sekundär laktosintolerans. När tarmen läker försvinner så småningom laktosintoleransen och man kan börja äta laktos igen. Det kan alltså handla om att man behöver äta laktosfri kost under cirka tre till sex månader. Förutom att utesluta gluten och laktos finns det inte mycket mer man kan göra för att lindra magont under läkningsprocessen.

Är du medlem i Svenska Celiakiförbundet kan du alltid ställa din fråga till dietisten via medlemssidan eller medlemsappen.