Var fjärde restaurang/café ger felaktig information om allergener

Enligt en rapport som Livsmedelsverket publicerade den 7 februari, där hela 4344 produkter hos inte mindre än 2172 restauranger, caféer m.m. i 71 kommuner har granskats rörande allergeninformationen.

25 procent av restaurangerna, caféerna m.m. hade så pass dålig koll att när den kommunala livsmedelskontrollen besökte dem, gav de fel information om vad maten de serverade innehöll.

Personalen som intervjuades av livsmedelsinspektörerna fick fråga kocken om hjälp, läsa ingrediensförteckningar på förpackningarna och den allergeninformation som restaurangen skrivit ihop om maträtterna. Trots allt detta var det alltså var fjärde restaurang som gav fel, och farlig, information om allergeninnehållet.

Vi befarar vi att det är ännu sämre när du själv besöker restaurang

Om det är så dåligt när myndigheterna kommer ut och gör kontroll, befarar vi att det är ännu sämre när du som enskild kund kommer till en restaurang, och personalen som tar beställningen är lite stressad och bara svarar rakt upp och ner på frågan om gluten eller andra allergener. Det tillhör inte vanligheterna att personal på caféer, restauranger och liknande pratar med kocken, läser igenom restaurangens allergenlista och sedan går och läser ingrediensförteckningarna på förpackningarna.

Så det vi landar i är förmodligen att minst var fjärde restaurang, café m.m. har dålig koll. Det är inte omöjligt att det ser ännu sämre ut för dig som vanlig konsument.

Helt oacceptabelt – det här är katastrof!

Det här är såklart helt oacceptabelt, och vi är starkt kritiska till att det ens blir fel någon enstaka gång. Att var fjärde gör fel är katastrof.

Svenska Celiakiförbundet har bevakat denna fråga under lång tid, och kommer inom kort att lansera ett eget formulär för att rapportera fel hos restauranger, caféer m.m. till kommunerna. Tänk på att så fort restaurangen ger fel information om ett allergen i en maträtt, så ska det anmälas. Det ska aldrig behöva bli så pass fel att någon äter mat med odeklarerad allergen och får en allvarlig reaktion på gluten eller annat allergen. Här kan du läsa mer: celiaki.se/anmalan/

Som ett steg i att driva på förändringen har Svenska Celiakiförbundet, tillsammans med Sveriges Konsumenter och Astma- och Allergiförbundet skrivit en debattartikel där vi kräver att det tas krafttag för att komma tillrätta med alla de problem som rapporten visar på samt många andra problem som finns idag med livsmedel. Läs mer om debattartikeln här.