Var tredje visste vad celiaki betyder

Ordet celiaki fanns med bland frågorna i vårens högskoleprov. När resultaten är sammanställda framgår det att ungefär en tredjedel av de som skrev provet visste att celiaki betyder glutenintolerans.

Många talar om gluten och glutenintolerans – men hur många vet att glutenintolerans betyder samma sak som den autoimmuna sjukdomen celiaki?

Cirka 65 000 personer skrev högskoleprovet i april, där ordet celiaki alltså ingick i delen som handlar om ordförståelse.  Ungefär en tredjedel – 35 procent – av alla de som skrev provet visste att celiaki betyder samma sak som glutenintolerans.

26 procent av provdeltagarna chansade på att celiaki betyder samma sak som blodförgiftning och 19 procent gissade på ryggmärgsskada. Alternativen syrebrist och halsinfektion trodde 11 respektive 9 procent av provdeltagarna på.

Svenska Celiakiförbundet förespråkar att man använder sig av just ordet celiaki, för att undvika begreppsförvirring. I Sverige och i en del andra länder betyder celiaki precis samma sak som glutenintolerans. Så är det däremot inte överallt i världen.

– Vi vill också understryka att celiaki är en kronisk, autoimmun sjukdom – det här handlar inte om en trend utan just om en sjukdom där man måste äta en strikt glutenfri kost livet ut, säger Anna Maria Schröder, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.