Julig bake-a-long med @martaglutenfri!

I samband med digitala Mat för livet-mässan nästa vecka kommer @martaglutenfri livesända en bake-along på Svenska Celiakiförbundets instagram!

Jag heter Marta och driver instagram kontot @martaglutenfri. För några år sedan slutade jag äta gluten och jag kunde inte hitta några goda glutenfria bröd i butikerna som inte innehöll vetestärkelse, tillsatser och vitt socker. Därför började jag baka för att ta fram egna recept, jag bakade och bakade varje dag faktiskt i hela 2 år. Nu har jag till och med 4 st. olika bröd ute på Ica butiker runt om i landet, som heter just Martas…surdegsbröd, chia bröd, eko havrefrallor, eko fröfrallor. Fantastiskt goda och nyttiga! På tisdag den 24/11 vill jag dela med mig av ett superenkelt och gott julbröd i en bake-a-long kl 16-17.00 på Svenska celiakiförbundets Instagram sida, vi kör LIVE! Du kan ställa frågor till mig medan vi bakar och du kan dessutom baka tillsammans med mig där hemma i ditt egna kök! Inköpslista hittar du på celiaki.se och på celiakiförbundets Instagram.

JULIGT LINGONBRÖD

Det du behöver för att baka ett bröd i en form på ca 1 liter. Marta går igenom steg för steg vad du ska tänka på!

Tidsåtgång: 30 min + cirka 2h 10 min i ugn

 • 2 dl ekologiskt majsmjöl
 • 6 dl havremjöl
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk xantangummi
 • 1,5 msk chiafrön
 • 1 dl frysta lingon
 • 1 dl russin
 • 0,5 dl tranbär
 • 0,5 dl mandlar
 • 1 msk psylliumhusk
 • 2 msk pepparkakskrydda (eller vörtkryddmix)
 • 7 dl valfri mjölk (jag använder växt baserad)
 • 2 msk agave sirap eller honung
 • 1 dl grovrivet äpple

Ladda ner inköpslistan som pdf här

Följ gärna Marta på instagram här 

Du kan läsa mer om Marta på hennes hemsida här