Ska du bjuda på en laktosfri middag? Nedan följer ett antal råd:

· Läs på om laktosintolerans. Gå igenom våra listor över ingredienser och livsmedel.

· Laga laktosfritt till alla så riskerar du inte kontamination och din gäst slipper hamna utanför. Du kan fråga din gäst hur rätten kan anpassas. Men förutsätt inte att din gäst är expert på mat och vad han/hon tål att äta.

· Spara eventuella innehållsförteckningar om du har köpt ett livsmedel som består av flera olika ingredienser. Det är tryggt både för dig och gästen om det finns en ingrediensförteckning att läsa om tveksamhet uppstår.

· Torka av ytor och tvätta händerna. Använd inte samma redskap till det laktosfria som till den vanliga maten. Skölj skärbrädor om du har arbetat med ingredienser som innehåller laktos. Servera det laktosfria i separata uppläggningsfat.

· Laktos finns i alla mejerivaror, och i vissa halvfabrikat. Det finns ofta laktosfria alternativ såsom grädde, keso och mjölkdryck.

· Ska du göra en sås byter du ut mjölken/grädden mot en laktosfri motsvarighet.

· Stek i olja eller mjölkfritt/laktosfritt margarin.

· I hårdost lagrad mer än tre månader försvinner laktosen.

· Det finns ofta glass som är laktosfri som antingen är baserad på soja eller havre.

· Ta chansen att våga laga laktosfritt och låt din gäst vara engagerad i menyval och matlagning. Se det som en utmaning att lära dig laga laktosfritt och var lyhörd för din gästs önskemål och krav.


Läs mer om symtom vid laktosintolerans här

Läs mer om laktosintolerans på 1177