Celiakiförbundet

Givande besök hos Semper

2017-03-21

Vi hade väntat länge på att få besöka Sempers fabrik i Korsnäs. När det så äntligen blev av den 31 januari, blev det också riktigt bra. Vi kom i två grupper om totalt 28 medlemmar, en kl 15 och en kl 18.

Där mötte oss två mycket trevliga och kunniga representanter för Semper. Malin Westling gav oss en introduktion i ord och bilder av företaget med intressant historik. Platschefen Jörgen Thunholm berättade på ett personligt, humoristiskt sätt om dagens produktion och de svårigheter man har att bemästra.

Vi fick tillfälle att ställa många frågor, som villigt och kunnigt besvarades.

Innan rundvandringen bjöds vi på en fikastund med avsmakning av några olika sorters knäckebröd och småkakor. Uppskattat.

Jörgen guidade oss sedan runt i anläggningen. Vi vandrade med stiligt iförda transparenta rockar, hårskydd och blå skoskydd. Vi fick följa ett knäckebröds tillkomst från säckarna med glutenfritt mjöl fram till att brödet förpackades. Jörgen berättade mycket informativt bl a om hur 60 år gamla maskiner fungerar prickfritt. Mekaniska lösningar håller längre än dagens elektronikbaserade, tyckte vi oss kunna konstatera.

Efter den mycket givande guidningen fick vi ”presenter” att ta med hem. Snygga Semperkassar fyllda med prover från produktionen i Korsnäs.

Nedtecknat efter bästa komihåg av Anders Algstrand

 

BILDER FRÅN PRODUKTIONEN fotat av Anders Algstrand och Ulf Lindberg

Daggruppen i den fina besöksmunderingen…

… liksom kvällsgruppen.

Degblandningsmaskinen där det färdigblandade glutenfria mjölet blir till en deg. Som sedan tippas ner till våningen under…….

…där den här makalösa maskinen kavlar ut, naggar och stansar ut brödkakorna.

Naggningskaveln.

Dom färdigstansade brödkakorna. I bakgrunden syns ”spillet” efter stansningen, som går tillbaka till degbunken för att få en ny chans att bli en brödkaka.

Dom utstansade brödkakorna ”sugs upp” …

.. och placeras på bandet som transporterar brödet…

… till den långa jäs- och gräddningsugnen.

De färdiggräddade brödkakorna fraktas med lift upp en våning för att delas och paketeras.

Uppe i packsalen informerar platschefen, Jörgen Thunholm, om utbyggnadsplanerna. Man håller på att bygga en till baklinje, vilket behövs, då det är stor efterfrågan på brödet från Korsnäs.

Efter visningens slut fick vi varsin Semper-kasse med smakprover utav brödet man bakat i Korsnäs, Falun.