Celiakiförbundet

Glad midsommar önskar vi med en glutenfri skagentårta

2022-06-21

Glad midsommar önskar vi med en glutenfri skagentårta

Skagencheesecake

Cirka 8-10 bitar

Botten

  • 200 g sirapslimpa (förslagsvis Hans & Greta)
  • 75 g smör

Cheesecake

  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraiche
  • 30 g majonnäs
  • 250 g räkor, färska och skalade
  • 40 g stenbitsrom
  • 15 g dill, finhackad
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Salt och peppar

Garnering

  • 50 g räkor, skalade, färska och skalade
  • 40 g stenbitsrom
  • Rökt lax
  • Färsk dill

Gör så här

Botten: Fäst bakplåtspapper i botten av en springform, 20–22 cm i diameter, och sätt tårtplast runt kanten. Mixa brödet till smulor. Smält och bryn smöret i en kastrull och mixa det med brödsmulorna. Tryck ut smulorna i botten av formen.

Cheesecake: Vispa färskost, crème fraiche och majonnäs till en jämn massa. Hacka räkorna i något mindre bitar och vänd ner i ostsmeten. Tillsätt stenbitsrom, dill och citronsaft. Salta och peppra efter smak. Rör samman allt och häll i formen.

Stryk ut så att du får en jämn yta. Ställ cheesecaken i kylskåpet i 3–4 timmar tills den har satt sig.

Garnering: Lossa tårtan ur formen och dra ett varv runt kanten med en palett så att tårtan får en jämn yta. Dekorera med räkor, rullad lax, stenbitsrom och dill på toppen. Servera tårtan kall.