Ny stor svensk studie: Celiaki ökar inte risken för svår covid-19

Frågan om det finns ökad risk för svår Covid-19 för de som har celiaki har varit aktuell i snart ett år

Celiakiförbundet har hela tiden haft kontakt med ledande forskare och följt utvecklingen. Redan i början av pandemin publicerade vi en nyhet på celiaki.se där professor Jonas F Ludvigsson berättade att hans bedömning var att det inte fanns någon anledning för människor med celiaki att vara mer oroliga än andra.

I dagarna publicerades en stor studie som bekräftar denna bedömning, att risken för att drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp av Covid-19 inte är högre för människor med celiaki.

Vi fick möjlighet att ställa några frågor om studien, och frågor och svar presenteras här nedan:

Grattis Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor på Karolinska Institutet som precis publicerat världens hittills största studie kring celiaki och risken för svår covid-19, vad har ni hittat?

– Vi har följt upp mer än 40 000 svenska celiakipatienter via register under första halvåret 2020 för att se om de löpte en ökad risk för att läggas in på sjukhus för covid-19, behöva intensivvård för covid-19 eller dö av covid-19.

– Vad fann ni?

– I vår studie som publicerades i tidskriften Clinical Epidemiology så visar vi tydligt att celiaki INTE ökar risken för svår covid-19, alltså covid-19 som kräver sjukhusvård, intensivvård eller leder till döden. Detta är mycket bra för patienter med celiaki. Om jag själv hade celiaki skulle jag inte oroa mig mer för covid-19 än om jag var frisk.

Men om man hade celiaki och ändå fick covid-19, hur gick det då?

– Patienter med celiaki som ändå fick covid-19 löpte inte en högre risk för död än andra människor som fick covid-19. Återigen så spelade celiakin ingen roll.


Fotnot: studien hittar du här

Risk of Severe Covid-19 in Patients with Celiac Disease: A Population-Based Cohort Study

Lebwohl B, Larsson E, Söderling J, Roelstraete B, Murray JA, Green PHR, Ludvigsson JF

Clinical epidemiology 2021.