Plånboken i P1 om fördyrad glutenfria kost

Radioprogrammet Plånboken i P1 har kollat lite närmare på varför det är dyrare med glutenfria och laktosfria varor.

Svenska Celiakiförbundets ombudsman Linus Engqvist Richert intervjuas i programmet om merkostnaden för glutenfritt, och att det är en stor fråga för människor med celiaki.

I programmet pratar reportern även med representanter för företag som tillverkar glutenfria och laktosfria produkter. De förklarar att det är dyrare att tillverka glutenfritt och laktosfritt, vilket leder till högre pris för dessa varor.

– Det känns viktigt att få chansen att medverka i rikstäckande nyhetsmedia och lyfta problemen för människor med celiaki, och det är viktigt att samhället börjar ta celiaki och de orättvisa merkostnaderna på allvar, säger Linus Engqvist Richert efter att ha medverkat i programmet.

Svenska Celiakiförbundet arbetar för att uppmärksamma sjukdomen celiaki, och de merkostnader som uppstår när en person måste äta glutenfri kost. Förbundet anser att för människor med celiaki ska merkostnaderna för den glutenfria kosten falla inom ramen för högkostnadsskyddet för läkemedel eller på annat sätt subventioneras som medicinkostnader.

Länkar:

Läs mer om ekonomi och celiaki

In och lyssna på hela programmet här!

Eller bara reportaget om varför laktosfri mjölk och glutenfritt bröd är dyrare