Alla elever har rätt till skolmat som de mår bra av

En av fem elever tål inte gluten, laktos, mjölk eller soja och behöver därför specialkost. Många gånger erbjuds dessa elever inte likvärdig skolmat som övriga elever. Maten kan dessutom ha ett lägre näringsvärde, vilket naturligtvis kan påverka studieresultaten.

Den nya skollagen säger att maten i skolan ska vara näringsriktig, men vad innebär det egentligen? Hur är det med kunskapen hos skolkökspersonalen om mat fri från gluten, laktos, mjölk och soja? Exempel från skolan, är att elever med glutenintolerans kan få äta gårdagens potatis till köttfärssåsen i stället för att få pastan ersatt med glutenfri pasta. Laktosintoleranta får mjölkfritt istället för laktosfritt, och i vissa fall kan ”våra” elever få samma maträtt flera dagar i veckan. Allt detta måste grunda sig i okunskap och brist på fantasi.

Världens bästa GLMS-skolmat (GLMS=Mat fri från Gluten, laktos, mjölk och soja)

Svenska Celiakiförbundet driver nu projektet ”Världens bästa GLMS-skolmat” med syfte att förbättra alternativen för svenska skolelever som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja. Vi presenterar lösningar kring detta för alla som arbetar med skolmåltiden. Politiker, kostchefer och skolpersonal ska alla få veta hur de kan lösa det här.

Sveriges Unga GLMS-kockar 2014

För att få fram nya, goda och näringsriktiga recept anordnar Svenska Celiakiförbundet tillsammans med Svenska kockars förening sedan 2013 en helt ny, nationell kocktävling, Sveriges Unga GLMS-kockar. I årets tävling, som gick av staplen 29-30 januari, deltog Sveriges restaurangskolor, och utmaningen var att skapa en rätt fri från gluten och laktos och som får kosta max 9 kr per portion.

Vann gjorde Elin Wallin och Emma Germundsson från Dackeskolan i Mjölby.

De bästa tävlingsbidragen samlas i en receptsamling för Sveriges skolkök.

Ta del av bilder och information från eventet på facebook https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat

Kampanjen Världens bästa skolmat anordnas av Svenska Celiakiförbundet i samarbete med Svenska kockars förening, Semper och Valio.