Celiakiförbundet

Vem fick priserna Guldaxet och Årets utställare på Mat för livet 2019?

2019-12-19

Den 15-16 november 2019 körde vi vår glutenfria Mat för livet-mässa för den 24 gången!

Ett stort tack till er alla som bidrog till en riktigt lyckad mässa!
I år kom det fler besökare än förra året och även ett flertal nya utställare var på plats.

Både på fredagen och lördagen öppnade vi dörrarna med skön musik på Speakers Corner och utställarna hade laddat upp extra med varor, smakprover, nyheter, goodiebags samt tagit fram tävlingar och mer pyssel. Vi satsade på bredare gångar och en bevakad Dramaten-parkering där besökare kunde ställa sin dramat/resväska mellan shoppingturerna, vilket blev uppskattat av både besökare och utställare.

Chill-zoonen där man kunde vila skönt i en soffa och ladda mobilen var uppskattad förra året, så vi behöll den även i år.
Vi hade föreläsningar i en föreläsningssal där man kunde stänga ute allt ljud från mässhallen. Här hölls föreläsningar av bl.a intressanta dietister och Livsmedelsverket och allt detta ingick i entrébiljetten.

På Speakers Corner uppträdde TV-kocken Jonas Svensson, känd från ”Kockarnas kamp”, som berättade om sina erfarenheter av att laga glutenfri mat och hur de arbetar på hans restauranger. Åskådarna fick även provsmaka det han hade tillagat på scenen. Svenska Celiakiförbundet sände Glutenpodden live och åskådarna kunde ställa frågor direkt till Smilla Luuk och ombudsmannen Linus Richert. Här uppträdde även föreläsare och vi hade en Ballongshow på lördagen.

Svenska Celiakiförbundet stod med oss vid medlemsservicen i entrén, sände Glutenpodden live och hade en egen monter på mässan där de bl.a sålde förbundets profilprodukter. Ca 100 personer tecknade medlemskap nere vid entrén.

Guldaxet som vi sedan 1991 tilldelats ett företag eller person som gör livet lättare för dem med celiaki, gick i år till Schär.

Motiveringen lyder:

Schär har en långvarig utveckling av glutenfria produkter med ständigt fokus på att öka det befintliga sortimentet till att bli ännu bättre. Utöver detta stoltserar de även med en hemsida och en app som tänker på allt från att presentera sina produkter till att göra resande och boende enkelt för med celiaki.

Årets utställare, som besökare röstat fram, gick till Lysings glutenfria bageri.

Lysings har inte bara att bageri och konditori i Ödeshög. Om du beställer via deras hemsida kan du ställa dig på Rutan för att få varorna levererade till dig.

 

I år satsade vi på ett flertal nyheter:

  • Medlemsservice i entrén där man kunde få hjälp med medlemsappen, medlemsbevis och teckna medlemskap
  • Möjlighet att visa upp medlemsbeviset i appen för att få entrén för medlemspris
  • Bredare gångar
  • Bemannad dramatenparkering där besökare kunde ställa sin dramat/resväska mellan shoppingturerna
  • Ett flertal nya utställare
  • Föreläsningar med forskare, dietister mfl som ingick i biljettpriset
  • Matlagning med TV-kocken Jonas Svensson och Glutenpodden live på Speakers corner
  • Information och rabatter i medlemsappen

 

Nästa år är det 25-års jubileum! 🙂