Celiaki och påskfirande – här är tips att tänka på!

Med påskfirande på ingång bad vi Svenska Celiakiförbundets egna dietist Emelie Andersson att lista lite saker som är bra att tänka på under påsken:

Får du gäster med celiaki i påsk?

  • Berätta i förväg vad du tänkt att laga och hör om något behöver bytas ut. Välj t.ex glutenfritt ströbröd om du gör köttbullar eller Janssons frestelse. Fråga hellre en gång för mycket så inte missförstånd uppstår.
  • Serverar du en påsk-buffé var observant på att slevar inte hamnar fel för då kan maten bli kontaminerad med bitar från andra fat. Ställ gärna det glutenfria för sig på buffébordet.
  • Använd inte samma smör- och brödkniv eller skärbräda till glutenfritt som till annat bröd. Se även till att det finns smör till gästen som inte har kontaminerats med brödsmulor.
  • Ska du baka glutenfritt finns det mycket inspiration att hämta på nätet. Känner du dig ändå osäker eller inte har möjlighet att baka finns det en hel del i den glutenfria frysdisken, speciellt i de större matbutikerna.

Hur är det nu igen med gluten i påskmust?

Påskmust går bra att dricka, men i måttlig mängd, vilket innebär ca 1-2 glas/dag. Eftersom det ingår maltextrakt eller maltarom i påsk/julmust har Livsmedelsverket vid flera tillfällen undersökt glutenhalter i några olika märken av julmust. Då fann man inget gluten, förutom i två sorter, men där var det under gränsvärdet för glutenfritt. Anledningen till rekommendationen om måttlig konsumtion beror på att man får i sig större mängd viktmässigt när man konsumerar dryck, jämfört med torrvaror.

Vad gäller kring gluten i påskgodis?

  • Att plocka lösgodis med slev anses vara låg risk för att bli kontaminerat med gluten.
  • Det är viktigt att läsa på innehållsförteckningen. Men se upp för att det inte ligger bitar av annat godis i samma låda.
  • Se upp med viss choklad med fyllning av kex, en del lakrits, remmar av olika slag och annat lösgodis som kan innehålla gluten.
  • Du bör inte äta godis om du inte känner till innehållet i det.
  • Under påsken kanske barn får godis som de inte känner till sedan tidigare, då är det extra viktigt som förälder att kolla av vilket godis barnen har fått innan de äter det.

Tips från våra följare och medlemmar:

  • Använd majsena istället för vanligt mjöl om du ska göra någon redning eller annat där de behövs mjöl. Använd gärna potatismjöl om man ska baka påsk-rulltårta. Potatismjöl brukar finnas i dem flesta hem som inte har celiaki.
  • Spara innehållsförteckningar så det går att gå tillbaka och kolla om man blir osäker.

Anmälmaten.nu

Ska du ut och äta på restaurang i påsk?

  • Förklara att du har celiaki och att du inte tål gluten.
  • Om du känner att personalen är osäker, be att få prata med kocken.
  • Om du ändå skulle bli felserverad eller felinformerad, tveka inte att anmäla via www.anmälmaten.nu. För att komma tillrätta med problemen är det viktigt att anmäla till kommunen varje gång det blir fel, för kommunerna behöver få veta när det är ett problem så det har möjlighet att åtgärda bristerna och höja kunskapen!

Vi önskar dig en riktigt fin påsk med god glutenfri mat!