Celiaki går inte att bota. Den enda behandling för den som är glutenintolerant som finns är att undvika glutenprotein som finns i sädeslagen vete, korn och råg. 

Forskning har visat att de allra flesta som har celiaki inte tål mer än 50 mg gluten per dag. Det är därför det generella gränsvärdet för gluten vid celiaki. Utifrån en rekommendation om detta från Codex (ett globalt regelverk för livsmedel under FN) har sedan EU-kommissionen beslutat att:

  • produkter som inte har mer än 20 ppm (parts per million = 1 mg gluten per kilo = 0,0001 %) får märkas med glutenfri
  • de livsmedel som har 21-100 ppm får märkas med mycket låg glutenhalt.

Produkter med någon av dessa två märkningar har testas innan de märks för att  de garanterat inte ska innehålla mer gluten än tillåtet.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida

Naturligt glutenfritt

Ett mindre antal som har celiaki tål mindre gluten än 20 ppm eller inget gluten alls. De behöver då äta en kost som är naturligt fri från gluten, alltså undvika allt vars ursprung är vete, korn och råg.

Denna kost kan kallas för naturligt glutenfri men är inte att sammanblanda med den gamla märkningen ”Naturligt glutenfri”. Om du tror att du behöver naturligt glutenfritt ska du först höra med din läkare eftersom dina symtom kan bero på något annat. Vissa med celiaki reagerar även på ett annat protein i havre.

Naturligt glutenfritt

  • ris
  • bovete
  • majs
  • tapioca
  • soja
  • quinoa
  • potatis
  • amarant
  • chia
  • teff

 

Symbolen Överkorsade axet

Till hjälp och vägledning för dem som behöver glutenfri kost finns symbolen Överkorsade axet. Det är Svenska Celiakiförbundet som licensierar ut symbolen och den talar om att produkten är garanterad ”glutenfri” eller har ”mycket låg glutenhalt”. Läs mer om kraven för Överkorsade axet här.

XG symbol

 Vilka livsmedel innehåller gluten?

Svenska Celiakiförbundet ger tillsammans med Gothia förlag ut boken Ingredienslexikon. Med hjälp av den kan du ta reda på om ett livsmedel innehåller gluten. Boken kan du beställa här.

ingredienslexikon2015