Vad gäller egentligen för en celiakist på julbordet?

Inför julhelgerna dyker det alltid upp många frågor om julmat och dryck kopplat till celiaki och gluten. Vad gäller egentligen? Vi frågade vår dietist Emelie Andersson som svarade på några av de vanligaste frågorna kring gluten och julmat.

Julmust, julöl och svagdricka

I julmust ingår maltextrakt eller maltarom, och går bra att dricka, men i måttlig mängd, vilket innebär ca 1-2 glas/dag. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt glutenhalter i några olika märken av julmust. Då fann man inget gluten, förutom i två sorter, men där var det under gränsvärdet för glutenfritt. Man tittade inte på julöler, men ett par svagdrickor och där var mängden gluten varierande men ganska stor.

Glögg

Glögg gjord på vin med kryddor går bra men se upp för glögg gjord på svagdricka. Det är inte så vanligt i handeln men om någon gjort egen glögg förekommer recept med svagdricka.

Starksprit och snaps

Vodka, brännvin och gin har vete som råvara, och whisky har korn, men det är extremt svårt att påvisa något gluten i sprit, vilket beror på att gluten inte följer med destillatet vid destilleringen. När Livsmedelsverket analyserade starksprit kunde gluten inte påvisas. Drycker tillverkade utan gluteninnehållande råvara är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac, brandy, grappa och rom.

Julbord

Om man äter julbord kan man tänka på att där vanligt bröd skärs och smöras, sprids lätt smulor. Var observant på att slevar kan hamna fel och att maten kan vara kontaminerad med bitar från andra fat.

Julskinka

Kolla innehållsförteckningen eller fråga så att man inte griljerat med vanligt ströbröd. Vad gäller griljerade julskinkor man köper färdigt väljer dock allt fler tillverkare att gå över till majsgryn som ströbröd. Undvik att bara försöka skära bort kanten om det är vanligt ströbröd, då det lätt kan fastna bitar av ströbröd på skinkan.

Senapssill och senap

En del senapsodlare har på senare tid börjat märka ut en varning för spår av vete på sina senapskorn. Därför kan man nu också se en varning för spår av gluten på till exempel senapssill. Den risk odlarna menar finns är att det kan finnas enstaka delar av hela vetekärnor bland senapskornen. En samlad bedömning från några dietister är dock att då risken är så pass liten att det hamnat ett vetekorn bland senapskornen, samt att om man ändå skulle ha oturen att få i sig ett vetekorn är halten gluten i ett vetekorn endast 3 mg gluten. Vilket kan jämföras med att många har en daglig tolerans på 10-100 mg gluten/dag.

 

Här hittar du fler frågor och svar om celiaki och glutenfri kost