Eldsjälen som aldrig tröttnar

Vid 84 års ålder kan man kanske tro att orken börjar tryta. Men inte när det handlar om Elisabeth Hammar i Kolsva. Den tidigare förbundsordföranden är aktivare än någonsin.
T E X T MARIA EREMO F O T O MARIA WIDAR

Elisabeth Hammar
Ålder: 84 år
Bor: Kolsva
Familj: Två vuxna barn och tre barnbarn.
Fritid (utöver celiakiföreningen i Västmanland): – Jag går till kyrkan och dricker kaffe med andra tanter. Sedan motionerar jag mycket, simmar och promenerar.

Drygt en mil nordväst om Köping i Västmanland ligger orten Kolsva. Här bor knappt 2 600 invånare och en av dem är Elisabeth Hammar.I lägenheten på tredje våningen i det gula bostadshuset råder det ingen tvekan om att en celiakiengagerad kvinna bor.

– Efter att min make dog har jag flyttat ut alla papper och datorn hit till köksbordet. Det var lika bra.

Hon fyller 84 år i april och varje morgon klockan 06.30 går hon ut med sina gåstavar för 45 minuters promenad. Det är full fart på Elisabeth och engagerad i Celiakiförbundets frågor har hon varit sedan hon blev medlem i början av 00-talet. Celiaki finns i släkten och förutom hon själv har även hennes dotter och sonsonen diagnosen. Det var av kunskapstörst som hon blev medlem i Svenska Celiakiförbundet i början av 00-talet.

– När jag blev medlem ringde jag till den dåvarande lokala ordföranden. Jag blev mottagen med öppna armar.

I dag är Elisabeth ordförande i celiakiföreningen i Västmanland. Men hon har även hunnit med att vara ordförande för hela Svenska Celiakiförbundet under två perioder.

Att Elisabeth har pedagogiskt förflutet inom skolvärlden blir extra tydligt när hon tar fram ”Vi har haft många aktioner mot politiker men i första hand arbetar vi mot våra medlemmar – de är viktigast.” det arbetsmaterial som Västmanlands förening använder. Hon bär det alltid med sig och så fort hon träffar en politiker passar hon på att berättar om celiaki.

Det har blivit många riktade aktiviteter mot de lokala politikerna, bland annat har föreningen bjudit dem på fikabröd med prislappar på för att visa dem hur mycket dyrare det är med glutenfritt

– Vi har haft många aktioner mot politiker, men i första hand arbetar vi mot våra medlemmar – de är viktigast. Medlemmarna gör roliga saker tillsammans och åldersspannet på de i dag cirka 500 medlemmarna i länet är stort.

– Det roligaste vi har gjort var när vi 2014 bjöd nästan 1 000 människor på flera äldreboenden på glutenfri kladdkaka när det var Kladdkakans dag. Vi åkte runt och serverade kaka och grädde och det var verkligen populärt. En del pratar om det än i dag och de äldre tackade oss säkert tio gånger var. Det var mycket jobb, men jag ångrar det inte en sekund. Lokalmedia visade intresse för kalaset vilket resulterade i att föreningen uppmärksammades ytterligare.

– Då fick människor veta mer om vad vi gör, det var väldigt positiv respons. 2015 gjordes en insats kring Celiakiförbundets bok ”Jag har celiaki” där barn och ungdomar berättar om sin celiaki. – Vi gav boken till bibliotek, till skolor, förskolor och hotell- och restaurangutbildningar. Vi ville att den skulle finnas på så många platser som möjligt där barn finns. Inga barn ska behöva känna sig annorlunda.

Att göra något för andra är vad Elisabeth Hammar gillar. Det är det som driver henne att efter så många år fortfarande arbeta hårt för att celiaki ska uppmärksammas i samhället – Visst tar det av min energi, men det ger så mycket tillbaka. Får jag en idé, ja då genomför jag den. Under mina år i föreningen har jag lärt känna många nya människor och jag var runt väldigt mycket i landet under den tiden jag satt i förbundsstyrelsen.

Elisabeth arbetar inte bara lokalt utan är även en aktiv motionär till Celiakiförbundets stämmor. I år står hon bakom inte mindre än sju stycken. En av hennes hjärtefrågor är utbildningar för förtroendevalda.

Huvuduppgiften lokalt nu för västmanlänningarna är att arbeta med offentliga måltider.

– Det gör skillnad för våra medlemmar att personal på sjukhus, förskolor och skolor har kunskap om celiaki. Om de till exempel behöver vistas på sjukhus ska de få god och näringsriktig kost.

En annan målgrupp är länets alla pizzerior. Vilka är många.

– Hittills har vi besökt säkert 200 pizzerior och utbildat personal. Vi påtalar vikten av att vara noga. Responsen har varit bra och många blir glada när de vet att deras insatser gör skillnad. I dag vet de allra flesta i Västmanland vem Elisabeth är och det händer att personal från offentliga sammanhang ringer henne.

– Det är bara härligt! Det är så viktigt att träffa kökspersonal så att vi noggrant kan föra ut kunskapen till så många som möjligt

För att istället läsa artikeln som PDF klicka här: