Förbundsordförande tar täten – så kommer du igång!

Trots att årets upplägg ser lite annorlunda ut för nyblivna 4-barnsmamman och Förbundsordförande Madeleine Hedberg, tvekar hon inte att ställa upp i Coeliac Day Run.

– Självklart vill jag vara med och synliggöra celiaki samtidigt som jag också stöttar AOECS viktiga arbete med humanitärt bistånd till celiakister i Ukraina, säger Madeleine.  

Årets variant av Coeliac Day Run går av stapeln mellan den 13 – 19 maj och passar både för nybörjare och den erfarna löparen. Oavsett vart i världen du än befinner dig i, har du möjlighet att delta genom att promenera, cykla eller springa 3 eller 10 kilometer. För den tävlingsinriktade går det bra att registrera sin tid för att kunna jämföra sig med övriga deltagare från Europa. 

– Varför inte göra det till en rolig grej och samla familjen, vännerna eller arbetskamraterna för en härlig stund ute i friska luften samtidigt som ni samlar in pengar till en god sak? 

 

Förbundsordförande Madeleine Hedbergs tipsar:

 Hur kommer ditt deltagande för Coeliac Day Run se ut och vilka kommer du ta med dig

– I år kommer mitt deltagande se något annorlunda ut eftersom jag har en snart 2- månaders bebis här hemma. Jag kommer promenera med barnvagn, minst 5 kilometer, och ta med mig resten av familjen. Under nästa års upplaga av Coeliac Day Run kommer jag springa igen- då blir det minst 10 kilometer! 🙂 

Vad är förbundsordförandens tips till nybörjaren som vill ut och springa 3 kilometer? 

– Vill man kunna springa 3 kilometer utan att stanna så gäller det att börja långsamt och öka längd och fart succesivt. Börja med att gå 2 minuter, springa 1 minut om vartannat. Efter några gånger med den typen av intervaller kommer du kunna öka på tiden du springer och minska tiden du går. Ganska snart kommer du känna att benen bär för att springa hela rundan på 3 kilometer.  

Vad är förbundsordförandens tips till den vana motionären som vill vässa sitt resultat på 10 kilometer? 

– Vill man bli snabbare på 10 kilometer så är receptet enkelt; intervaller! Jag skulle köra stegringsintervaller (2-3-4-5-4-3-2) med 2 minuters vila mellan varje intervall. Ett annat tips är att springa 10km i sitt vanliga tempo men under kilometer nummer 6 och 8 trycka på och springa snabbare, på så vi vänjer man kroppen vid ett högre tempo när det är som jobbigast.  

Vill man kunna springa vare sig det är 3 kilometer eller 90 kilometer, så är det att ha tålamod men framför allt att ha roligt! Kan man inte springa så går det lika bra med promenad, all träning och rörelse som blir av är bra!

Lycka till hälsar förbundsordförande! 

Här anmäler du dig till årets lopp!

 

Coeliac Day Run 2024 SoMe SCF

Bild: AOECS

Hjälp till med att synliggöra celiaki i sociala medier, genom att tagga dina bilder/ inlägg med: 

#together4coeliacs och/ eller @glutenfreealliance 

Vill du synas i Svenska Celiakiförbundets sociala medier, glöm inte att också tagga oss med  

@svenskaceliakiforbundet och/ eller  #svenskaceliakiforbundet