GER INTE UPP FÖRRÄN FELET ÄR HITTAT

(Denna artikel är från CeliakiForum nr 2 2018. TEXT OCH FOTO FILIP BEIJER)

Maria Svensson besöker ofta restauranger och skolkök på arbetstid. Men det är inte för att äta utan för att, likt en detektiv, leta efter allergener. Det är inte ovanligt att hon åker ut på larm och gör rutinkontroller tidiga morgnar. Anmälningarna kommer in på två olika sätt. Antingen via ett samtal från platsen där maten serverats i samband med en allergisk reaktion, eller i efterhand till miljöförvaltningen.

De flesta anmälningarna som görs via samtal kommer ifrån skolorna. Detta trots att rutinerna kring hantering av allergener överlag är bättre där än på restaurangerna. Skolorna rapporterar både ”oj-” och ”aj-händelser”. Det vill säga både situationer som skulle kunna leda till en allergisk reaktion, eller har lett till en allergisk reaktion. Att en portion med normalkost varit nära att serveras till en elev med glutenfri kost räcker alltså för en kontroll.

– Skolköken har en central styrning som är jättebra. Vi ser snarare en överrapportering och det är vi glada för. De allra flesta är väldigt värnande om barnen och skulle det bli fel är man öppen kring detta. Även i skolmatsalen är det ofta den mänskliga faktorn som ligger bakom att ett barn serveras fel mat.
– Jag kan säga att det är mer än en gång personal berättar att ”jag stod och gjorde detta, när detta hände” eller ”jag fick ett telefonsamtal”, händelser som gjort att man tappat koncentrationen under känsliga moment i processen, säger Maria Svensson.


Som livsmedelsinspektör är det viktigt att man kontrollerar hela kedjan för att kartlägga exakt vad som hänt. Vissa gånger kan hon stanna kvar en hel arbetsdag för att reda ut hur en incident kan ha inträffat. Så var fallet efter att en kvinna fått serverat en pizza som hon såg innehöll gluten på en pizzeria i Malmö. Kvinnan anmälde och Maria åkte ut.

– När vi kom dit såg vi att de hade en superbra rutin för glutenfria pizzor. De la den till och med i en speciell värmetålig bricka, så den kom aldrig i kontakt med botten i ugnen.
Orsaken till felserveringen gick inte att hitta i första taget. Men efter att ha följt personalen hittades felet – efter sju timmar. – Det visade sig att det var fel i ordersystemet. En person i sällskapet hade fått rätt pizza. Den tredje hade inte fått det, utan i stället fått kvinnans pizza. Men han hade inte tänkt på att den var glutenfri, säger Maria Svensson och fortsätter; – Det som hade inträffat var att ordersystemet satte den sista pizzan i beställningen som glutenfri trots att den beställts som nummer två i den beställningen. Det var alltså ett tekniskt fel den här gången.
Vid längre kontroller är det inte ovanligt att personalen känner sig lite obekväm med att de övervakas. Men efter en tid vänjer de sig. – Till slut tänker de inte på att jag är där. Jag blir en del av arbetsdagen helt enkelt. Och det viktiga är att visa att vi inte är där för att hitta ”den skyldige”, utan snarare för att identifiera var det gått snett.