Nya material i engångsprodukter kan innehålla gluten

Sedan några år tillbaka har plast i engångsprodukter och förpackningar fasats ut och från och med 1 januari 2022 är det förbjudet att tillverka vissa engångsprodukter som sugrör, tallrikar och muggar i plast. Till följd av lagändringen, som gäller i hela EU, har tillverkarna bland annat börjat använda material gjorda av vete råg, korn och havre.

För att se vad våra medlemmar tänker ställde vi frågan: ”Skulle du dricka ur ett sugrör gjort av vete, korn eller råg” till våra medlemmar och följare på instagram och facebook, vilket gav ett rejält engagemang och både svaren och frågorna öste in. Och frågan är ju om dessa engångsprodukter är säkra för en celiakist?

Vår ombudsman, Linus Engqvist Richert har arbetat med frågan under några års tid.

– För att sammanfatta kunskapsläget idag så vet ingen egentligen hur stora riskerna är, och om det är något som egentligen bör bekymra celiakister, säger Linus. Men, det finns preliminära resultat som visar på att det kan finnas risker, och så länge vi inte vet mer än så tror vi på Svenska Celiakiförbundet att det är bäst att undvika engångsprodukter som skulle kunna innehålla gluten.

Läs mer i artikel om engångsprodukter