Vilket tips hade du behövt som nybörjare?

”Vilket tips hade du behövt som nybörjare med celiaki?” Den fråga ställde vi till våra följare i sociala medier för ett tag sen. Nu har vi sammanställt en lista med alla tips. Du som medlem hittar även hela listan i CeliakiForum nr. 1-2021.

  • Börja med en glutenfri diet omedelbart efter att läkaren har ställt diagnosen celiaki. Fuska aldrig. Det är inte värt det.
  • Vänj dig vid att alltid läsa innehållsförteckningar.
  • Ingrediensnamn kan vara svåra att hålla reda på, skaffa boken Ingredienslexikon eller använd appen med samma namn.
  • Var tålmodig! Det blir lättare att leva glutenfritt efter hand. Ge dig själv tid att bygga upp din kunskap om att leva glutenfritt och beröm dig själv för vad du uppnår.
  • Sök kunskap bland trovärdiga källor. Det finns mycket information på Celiakiförbundets sociala medier.
  • Utnyttja möjligheten du har som medlem i Celiakiförbundet att ställa frågor till dietist. Obs, för detta måste du vara inloggad på Celiakiförbundets hemsida eller i medlemsappen.
  • Försök fokusera och glädjas åt det du kan äta. Kött, fisk, kyckling, grönsaker, frukt, bär, ost, ägg, mjölk, ris och potatis till exempel är naturligt glutenfritt.
  • Glutenhalt mäts i parts per million som förkortas ppm. Det som är under 20 ppm anses glutenfritt. Det tog mig fem år att fatta.
  • Vin och sprit är glutenfritt och det finns några ölsorter som är glutenfria. Köp enbart de som är licensierade med Det överkorsade axet.
  • Havre är glutenfritt men är i princip alltid kontaminerat med glutenhaltiga korn under odling eller produktion.
    Håll dig därför till ren havre som är märkt med Det överkorsade axet.
  • En glutenfri diet betyder inte att du måste hålla dig borta från alla spannmålsprodukter. Quinoa, teff, amarant, bovete, majs, hirs och ris är bara några av de naturliga glutenfria kornen du kan äta.
  • Skapa en glutenfri zon i köket om du bor med andra som inte äter glutenfritt.
  • Ordna den glutenfria hyllan högst upp i skafferiet, kylskåpet eller frysen. Då riskerar det inte att ”regna gluten” från livsmedel ovanför.
  • Förbered den glutenfria maten separat så att den inte förorenas av glutenhaltig mat.
  • Ordna en kniv och skärbräda som bara används till glutenfritt och använd annars väl rengjorda köksredskap.
  • Kom ihåg att ALLA tål glutenfri mat. Därför kan man ofta laga mat som alla kan äta.
  • Koka inte glutenfri pasta i samma vatten som glutenhaltig pasta.
  • Informera vänner och familj att en glutenfri diet är en nödvändig medicin.
  • Att få veta att det inte är slut med allt gott. Avdramatisera det.
  • Att få info om hur viktigt det är att äta glutenfritt men också att det finns mycket bra produkter.
  • Begär mer information när du får diagnosen så att du kan ge svar på alla missuppfattningar om celiaki.
  • Intresserad dig för din sjukdom så att du kan lära andra vad den innebär. Då blir det lättare för familj och vänner att vara stöttande.
  • Glass är ett utmärkt alternativ när folk vill bjuda en på fika men inte har tänkt på att du inte tål gluten. Glass har folk oftast i frysen.
  • Att glutenfritt faktiskt kan ha godare smak och att man kan variera och äta som innan. Se det positivt, du kommer att komma in i det.
  • Gå med i Celiakiförbundet och Celiakiförbundets ungdomsförbund SCUF så träffar du andra i samma situation.
  • Bli inte bitter på din omgivning. De flesta försöker och vill, men kan inte alltid. Påminn och erbjud dig att hjälpa till för din egen och omgivningens skull.
  • Testa dig igenom butikernas olika märken. Smak och kvalitet varierar och så även vad du själv tycker om.
  • Lär dig känna igen symbolen för glutenfria livsmedel: Det överkorsade axet. Se upp för kopior!
  • Det finns många bra bloggar med grymma glutenfria recept, både med färdiga mjölmixer och naturligt glutenfria mjölsorter. Sök inspiration och våga försöka.
  • Lyssna på Glutenpodden!